Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.

Sommar och Vinters historik

Publicerat tisdag 2 december 2014 kl 13.25
Uppdaterat måndag 30 maj 2016 kl 11.28
Tage Danielsson och Jörgen Cederberg.
1 av 17
Tage Danielsson och Jörgen Cederberg planerar programmet Sommar inför starten 1959.
Kåsören Torsten Ehrenmark leder Sommars maratonlista tillsammans med Jörgen Cederberg.
2 av 17
Kåsören Torsten Ehrenmark leder Sommars maratonlista tillsammans med Jörgen Cederberg.
Klagomuren fick ta emot 150 samtal i samband med Åsa Mobergs Sommar. De flesta var kritiska mot Mobergs skivval. Foto: BO-AJE MELLIN
3 av 17
Klagomuren fick ta emot 150 samtal i samband med Åsa Mobergs Sommar. De flesta var kritiska mot Mobergs skivval. Foto: BO-AJE MELLIN
Marie-Louise De Geer Bergenstråle kontroversiell pratare 1977. Foto: ANDERS ROTH
4 av 17
Marie-Louise De Geer Bergenstråle kontroversiell pratare 1977. Foto: ANDERS ROTH
Jan Guillou. Foto: SVT bild.
5 av 17
Jan Guillou. Foto: SVT bild.
Bodil Malmsten. Foto: SVT bild
6 av 17
Bodil Malmsten. Foto: SVT bild
Måns Herngren. Foto: SVT Bild Foto: ANDERS ROTH
7 av 17
Måns Herngren. Foto: SVT Bild Foto: ANDERS ROTH
Sommarkåserier i bokform från från Sveriges Radios förlag.
8 av 17
Sommarkåserier i bokform från från Sveriges Radios förlag.
Mustafa Can berättade om sin kurdiska mamma 2003. Foto: SÖREN VILKS
9 av 17
Mustafa Can berättade om sin kurdiska mamma 2003. Foto: SÖREN VILKS
Ingmar Bergman. Foto: SVT bild
10 av 17
Ingmar Bergman. Foto: SVT bild
2007 släpptes några av årets manus i bokform.
11 av 17
2007 släpptes några av årets manus i bokform.
Bibi Rödöö med Kristian Gidlund. Foto: Lena Resborn/SR
12 av 17
Bibi Rödöö med Kristian Gidlund. Foto: Lena Resborn/SR
Athena Farrokhzad 2014. Foto: Mattias Ahlm/SR
13 av 17
Athena Farrokhzad 2014. Foto: Mattias Ahlm/SR
Felix "PewDiePie" Kjellberg 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
14 av 17
Felix "PewDiePie" Kjellberg 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
15 av 17
Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Olof Wretling. Foto: Mattias Ahlm /Sveriges Radio
16 av 17
Olof Wretling. Foto: Mattias Ahlm /Sveriges Radio
Tage Danielsson Foto: BERTIL S-SON ÅBERG
17 av 17
Tage Danielsson Foto: BERTIL S-SON ÅBERG

Så här började det hela

Våren 1959 skissade Sveriges Radios dåvarande underhållningschef Tage Danielsson på en programidé.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, sa Tage Danielsson till producenten Jörgen Cederberg. Så föddes programmet som blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess.

I Röster i Radio-TV den 29 juni 1959 läser man: Kl. 13.00 Sommar. Lättlyssnat för semesterfolk. Mycket musik, korta praktiska råd och funderingar för sommartiden, väderleksöversikt, fickföljetong, litet reselexikon bjuder det nya sommarprogrammet på. Det återkommer fem dagar i veckan och fortsätter fram till mitten av augusti. Musiken är avpassad för semesteröron, kåserier och råd ges i små doser. Allt i lagom proportioner för den ljuva semestertiden.

1959 fanns Sveriges första kvinnliga meteorolog Mona Lidman i studion med väderprat. Ett tacksamt uppdrag då sommaren 1959 var som en enda lång värmebölja.

Året därpå blev det betydligt svalare, och då ville även Mona Lidmans manliga kollegor prata väder i Sommarprogrammen. Sommar var ett lättlyssnat program ”för er på vägarna, på badstranden och i hängmattan”.

Sommarvärden var till en början mer en presentatör som påannonserade olika programinslag. Den mer avspända tonen och det personliga tilltalet var tämligen nytt i Sveriges Radio och mellansnacken föll så väl ut att man lät Sommar bli ett eget program med en programvärd.

De första åren var det bara ett begränsat antal Sommarvärdar som återkom flera gånger. Det var först efter ett par år som det blev en ny Sommarvärd varje dag. Det innebär att man i Sommars arkiv upptäcker att vissa Sommarvärdar har gjort Sommar många gånger.

Utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark är den Sommarvärd som Sommar­pratat flest gånger – hela 50 program blev det. På andra plats kommer radioprofilen Jörgen Cederberg med 49 program. Dessa rekord är idag omöjliga att slå eftersom de båda gjorde Sommar flera gånger under en och samma sommar. Efter Ehrenmark och Cederberg kommer i tur och ordning: Gösta Knutsson, Maud Reuterswärd, Pekka Langer, Georg Eliasson, Britt Edwall, Carl-Uno Sjöblom, Carl-Olof Lång, Bengt Feldreich och Lars Widding.

1959 fanns bara P1 och P2 och Sveriges Radio började tänka i nya banor i och med tv:s genombrott. Sveriges Radio hade planer på att starta Melodiradion och Sommar blev ett pilotprojekt.

Tio år efter Sommars första sändning 1959 startade Sveriges Radio en motsvarighet på vintern för att möta konkurrensen från teve, som i december 1969 startade TV2, dit många av radions populära profiler gick.

22 december 1969 sändes det första På Vintergatan med ... och en grammofon. Den kände kompositören Jules Sylvain hade vid den tiden en stor hit med melodin På Vintergatan, som gav namn till programmet och blev dess signatur. Programserien samsändes i P1 och P3 under fem år och 6 januari 1974 sändes det sista På Vintergatan.

Det politiska 70-talet med ­lyssnarstormar

Fram till 1973 var Sommar ett oförargligt och oomstritt program. Detta år gjorde Åsa Moberg Sommar och det blev ett väldigt liv. Hon pratade kvinnofrågor och spelade skivor som producenten helst ville slippa. ”Åsa Moberg stoppas i radion” skrev kvällspressen.

Under 1970-talet var det genomgående mycket politik i programmen. Författarinnan Kerstin Thorvall retade gallfeber på lyssnarna 1973 och anklagades för vänstervridning och kommunistpropaganda.

1974 gick telefonerna varma när sångerskan Marie Selander bröt trivselfaktorn genom att prata om vilda strejker och spela Nynningen. Rena rama kommunistpropagandan tyckte de flesta och Radionämnden fick tre anmälningar, men friade programmet.

1977 fick dåvarande Underhållningschefen Stig Olin nog. Han skickar ut riktlinjer till chefer och producenter: ”Radion har många program med politiskt innehåll och med politiker som medverkande. Programmet Sommar skall emellertid inte vara ett sådant program”. Kvällstidningarna publicerade brevet och kallade det censur.

Marie-Louise Ekman chockade 1977 lyssnarna genom att inleda sitt Sommarprogram med orden: ”Det här är pissråttan själv som talar”. Hon läste upp anonyma brev med könsord som hon har fått efter sitt föregående Sommarprogram. Två minnesrika timmar som avslutades med att hon spelade ”Land du välsignade” och uppmanade ”landets alla pissråttor att tillsammans resa sig ur kloakerna”. Det blev ett väldigt rabalder efter hennes Sommar, som tyvärr inte finns bevarat i Sveriges Radios arkiv.

1979 hotades Jan Guillou till livet efter att ha förtalat f.d. statsministern Per Albin Hansson. Guillous påstående om att Per Albin Hansson tagit emot mutor av hans morfar vållade stor uppståndelse och programmet fälldes i Radionämnden.

Sommar i bokform under 80-talet

1980 kritiserade Bodil Malmsten organisationen Rätten till vår död i sitt Sommar. Även det programmet fälldes av Granskningsnämnden. Totalt två fällningar under Sommars 57-åriga historia. Desto fler anmälningar har det blivit under senare år. Dock ingen fällning sedan 1980.

Konstnären Channa Bankier orsakade en rejäl lyssnarstorm genom sina låtval 1985 då hon spelade låtar från Java, Egypten, Tibet, Kurdistan och rock med Nina Hagen och Jimi Hendrix.

1986 krävde Fredrika Bremerförbundet fler kvinnliga Sommarpratare, i ett skarpt formulerat brev till Radioledningen. 1979 var andelen kvinnliga Sommarpratare 31 procent, kulmen nåddes 1982 med 40 procent. Därefter sjönk siffran varje år för att 1985 vara nere i 27 procent. Fredrika Bremer­förbundet skrev ”Antalet kvinnliga Sommarpratare har minskat olycksbådande. Om inte kvinnor får chansen att hävda sig i programmet Sommar kan det få återverkningar på kvinnors möjligheter att komma fram politiskt”.

1986 Sommar-debuterar Måns Herngren med att häckla förre moderatledaren Gösta Bohman. Hundra­tals ilskna lyssnare hör av sig. I hans nästa Sommar 1989 är det Carl Bildt som får sig en släng av sleven.

1986, 1987 och 1988 kom Sommar i bokform. Lättläst för er på bad­stranden, på vägarna och i hängmattan. Producenterna Lars Gurell, Birgitta Hylander och Agneta Ekberg valde underhållande kåserier och texter ur programserien.

1988 häcklar författaren och journalisten Anderz Harning politiker– i synnerhet sossar. Dessutom ger han slängar åt Statistiska centralbyrån, byråkrater och landstingspolitiker. Harning får både ris och ros av lyssnarna.

1988 sablar skådespelaren Helge Skoog ned på sin gamla hemstad Borås. Han får svar på tal mitt i programmet när ordföranden i Borås kulturnämnd ringer.

Sommarveteranen Lars Ulvenstam har gjort Sommar 22 gånger. Under 1980-talet valdes han fyra år i rad, av programtidningen Röster i Radio-TV:s läsare, till den populäraste Sommarprataren. Hans program har alltid haft en mer allvarlig inriktning och handlat om åldrandet och döden. Ulven brukade avsluta program­serien som Sommars ”ankare”. Efter 2005 ansåg han att det var slutpratat i Sommar.

90-talet med kris och ­nedläggningshot

Vinterprogrammen uppstod vid två tillfällen under 90-talet. Jonas Gardell var Vintervärd på nyårsafton 1991 och Kjell Swanberg på juldagen 1993.

Efter 1992 års upplaga av Sommar lades programserien ner då det inte längre passade i P3 som skulle bli en kanal ”för den unga publiken under 37,5 år”. P1:s nya chef Ewonne Winblad plockade då upp Sommar ur papperskorgen och fick in det i P1:s tablå, trots att programmet innehöll musik. Sommar har sedan 1993 sänts i P1.

De första åren i P1 var Sommar endast en timme långt. Ewonne Winblad skriver i sin bok Närbilder: ”Om jag räknat med folkets kärlek som belöning så uteblev den till en början. En timme är på tok för kort för Sommar, trogna lyssnare rasade, men någon möjlighet att rensa P1-tablån i två timmar fanns inte. Först 1996 kunde jag ge programmet en och en halv timmes programtid, och till och med projektledaren Jörgen Cederberg blev nöjd.” Sedan dess har Sommar varit 1,5 timme långt.

Inför 1997 års upplaga tog Bibi Rödöö över som chef för Sommar och hon är nu den som haft detta uppdrag överlägset längst av alla hennes företrädare.

Under Bibi Rödöös första år som ansvarig Sommarpratar den sittande stats­ministern Göran Persson. Något som röner stor uppmärksamhet, främst i utländsk media som förvånas över att en statsminister är programledare för ett radioprogram. Samma sommar medverkar Jan Stenbeck i ett program som sedan repriseras efter hans plötsliga död 2002. Lyssnarreaktionerna låter inte vänta på sig då Channa Bankier samma år raljerar över Prins Carl Philip och Drottning Silvia.

Nästkommande år kritiseras programledningen av ett stort antal brevskrivare som anser att det var fel att tablålägga Alexandra Pascalidous Sommar på den ”så svenska” midsommaraftonen.

1999 firar Sommar 40-årsjubileum och dåvarande kulturminister Marita Ulvskog, som Sommarpratar den sommaren, passar på att ”k-märka” Sommar under presskonferensen. I samband med 40-årsjubileet ombeds P1-lyssnarna i trailers att välja sina favoritvärdar: Lars Ulvenstam, Hans Alfredson, Per Gunnar Evander och Bengt Lindqvist.

Dessa fyra herrar fick varsin söndag. Tage Danielssons parhäst Hans Alfredson fick inleda serien det året och Ulven avslutade Sommar i augusti.

2000-talet – ökad popularitet

När alla Sommarvärdar var inbokade år 2000 fick redaktionen ett samtal från Mats Sundins agent. Sundin var glödhet i NHL och hade åsikter om avsaknaden av svenska proffs i hockey-landslaget. Han ville slå ett slag för vikten av att spela för sitt land. Bibi Rödöö kontaktade Ekot och fick deras sändningstid för Lördagsintervjun så att Mats Sundin kunde Sommarprata.

2002 Sommarpratar den äldsta Sommarvärden genom tiderna, den då 100-åriga Brita af Geijerstam. Samma år orsakade Alexander Bard rabalder då han i direktsändning pratar om drogen ecstasys positiva egenskaper. Lyssnarna och programledningen reagerar och ämnet tas upp i programmet Studio Ett dagen efter, då Bard får möta en drogexpert.

Då författaren Mustafa Can avslutar sitt Sommarprat 2003 med orden: ”Mor, jag älskar dig” överöses han och redaktionen av lovord från lyssnarna. Programmet belönades sedan med Stora Radiopriset och Ikarospriset.

Till slut sa Ingmar Bergman ja till att göra Sommar 2004. Han avslutar sitt Sommar med att vända sig till lyssnarna och be om deras svar på en fråga han funderat mycket över. Sommarredaktionen skickar två stora kartonger fyllda med handskrivna brev till Fårö med svar på frågan ”Varifrån kommer musiken?”.

Ingmar Bergman blev mycket glad och rörd över breven men berättar att han bestämt sig för att, av omsorg om brevskrivarna, elda upp dem efter genomläsning ”då det kommer att vetenskapas på Ingmar Bergman efter min död”. Därmed måste ett bokprojekt med breven avskrivas, men med hjälp av de cirka 200 mejl som också kommit till Ingmar Bergman via Sommarredaktionen skapar producenten Bibi Rödöö en programserie med rubriken ”Breven till Bergman” som sänds i P1 våren 2005. Efter hans död finner dock Bergmanstiftelsen kartongerna med alla brev.

2005 inleds Sommarserien av regissören Lars Norén. I programmet läser han högt ur sin dagbok, vilket senare resulterar i boken ”En dramatikers dagbok”.

Samma år orsakar författaren Lena Andersson ett herrans liv i sitt Sommar om Jesus. SvD pryddes av rubriken ”Kors vilken uppståndelse programmet väckte!” och programmet omskrevs i 35 tidningar. Programmet fick tio anmälningar till Granskningsnämnden och två anmälningar till Justistiekanslern för hädelse. Ärendet avskrev av Justitiekanslern och programmet friades i Granskningsnämden.

Svenska Akademien presenterade ”Sommarpratare” som ett av de nya orden i sin nyupplaga av ordlistan 2006.

Detta år Sommarpratar författaren och fiskeexperten Mikael Engström. I programmet berättar han hur han under sin tid på Försvarets radioanstalt tog emot hemligt amerikanskt försvarsmateriel under det kalla krigets senare del.

År 2006 är skådespelerskan Lena Nyman inbokad att göra Sommar, men sjukdom gör att hon tvingas lämna återbud. Lena Nyman blev därför tyvärr aldrig Sommarvärd.

2007 införs Lyssnarnas Sommar som ett sätt att vaska fram guldkorn ur alla de namn­förslag redaktionen nås av. En telefonsvarare tar emot lyssnarnas bidrag i form av en första ”prata”; den talade starten på ett Sommarprogram. Av hundratals insända bidrag väljer redaktionen ut åtta som sedan publiken får rösta på via hemsidan.

2007 Peter Martinsson Billdal
2008 Yrsa Walldén Torna Hällestad
2009 Håkan Nilsson Ljusne
2010 Tina Jansson Örebro
2011 Monika Nyström Åkersberga
2012 Björn ”Natthiko” Lindeblad Göteborg
2013 Martha Ehlin uppvuxen Örnsköldsvik, bosatt Göteborg
2014 Sebastian Kirppu uppvuxen Moholm, bosatt Granberget
2015 Herman Geijer Uppsala 
2016 Emilia Lind Umeå

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson gör Sommar tillsammans 2007 orsakar det en sådan anstormning av lyssnare att Sveriges Radios server brakar ihop.

2007 kom en ny Sommarbok, med 20 Sommarpratares manus och personliga bilder med anknytning till deras berättelser. Programchefen Bibi Rödöö skrev ett inledande kapitel. År 2008 Sommarpratar så äntligen Björn Ulvaeus. Inför programmet försöker han minnas allt han varit med om under sin långa karriär med ABBA, men försöken till trots kommer han knappt ihåg något. Detta blir sedan hans tema i programmet. Något som uppmärksammas av internationell media. Efter Sommar får han ofta frågan hur det är med minnet då han intervjuas av internationell press.

Dolph Lundgrens Sommar samma år resulterar i att stora delar av svenska folket ändrar uppfattning om honom. I det direktsända programmet berättar han om sin hårda uppväxt och hans Sommar får idel lovord. Bland annat som en följd av detta får han uppdraget att leda svenska Melodifestivalen 2010.

2008 startade Bibi Rödöö och Agneta Ekberg Vinter i P1 och i samband med denna nypremiär gjordes en nyinspelning av den ursprungliga signaturen med Sveriges Radios Symfoniorkester. På juldagens nypremiär Vinterpratar Jonas Gardell.

2009 är det dags för nästa jubileum - 50-årsjubileet! Sommar har sänt i ett halvt sekel och en vitalare 50-åring får man leta efter. I och med 2009 års upplaga har det sänts 3 074 Sommarprogram med 1 792 Sommarvärdar i Sveriges Radio.

Programserien inleds det året med IKEA-grundaren Ingvar Kamprad, då 83 år. Anders Walls Sommar samma år får idel lovord och resulterar i 6 400 tackbrev från lyssnare. Walls sekreterare fick fullt upp med att besvara dem alla.

2009 års upplaga av Vinter inleder Hans Rosenfeldt med att prata om skräcken att bli som sina föräldrar och om mammans alzheimer och död. Programmet röner stor uppskattning.

2010-tal – större än någonsin

2010 orsakar Annika Östbergs medverkan i programserien många kritiska reaktioner. Då värdarna presenteras på Sommars presskonferens är det första gången Annika Östberg möter svensk press efter 28 år i amerikanskt fängelse. Den hårda kritiken avtar markant efter sändningen av hennes program och hon röstas sedan fram av lyssnarna till att vara Vintervärd år 2012.

2010 ställer Henrik Ekman ställer i sitt högt uppskattade Vinterprogram frågan: ”Varför är det en sådan laddning runt just vargen?”.

Henke Larssons Sommar 2011 väcker stor uppmärksamhet då han tar bladet från munnen en gång för alla och berättar hur det varit under alla år att hårdbevakas av pressen. Häcklöparen Sven Nylander talar ut om vad som hände i samband med kokainskandalen i Göteborg under Friidrotts-EM 2006. Det är hans första framträdande i offentligheten på fem år.

Från 2011 är det Sveriges Radios lyssnare som önskar sig vilka tidigare Sommar- och Vintervärdar de vill höra i ett nytt Vinter i P1. Bland de högt önskade är Bodil Malmsten och detta tolfte program blir hennes sista.

2012 är det dags för en stor idrottsstjärna, Anja Pärson, att i Sommar prata om sitt liv med sina egna ord. Om kärleken till sin kvinna Filippa och att de väntar sitt gemensamma barn. Även detta blir ett program som ger eko i många andra länder.

I Vinter 2012 pratar Hanna Hellquist om den värsta dagen i sitt liv; om faderns självmord. Olof Wretling är tillbaka som Vintervärd och pratar nu om kvinnorna i sitt liv, som han utlovat efter det tidigare Sommarprogrammet om männen i hans liv.

När Etiopiensvenskarna Martin Schibbye och Johan Persson sitter inlåsta i mörkret i en isoleringscell lyssnar de på alla 2011 års Sommarvärdar i en insmugglad mp3-spelare. När de vid sin frigivning får frågan om att Sommarprata 2013 blir svaret att de redan har gjort ett Sommarprogram, med musik och allt, tillsammans i cellen.

”Tack för att jag fick uppfylla en dröm. Känns stort, bredvid tacksamheten.” Så skrev musikern och skribenten Kristian Gidlund i Sommars gästbok i juni 2013 efter inspelningen av Sommarprogrammet, som blev det sista han gjorde i offentligheten. Programmet blev ett av sommarens mest avlyssnade och programmet och reaktionerna spreds via sociala medier. Inlägget på Sommars facebook-sida dagen efter hans bortgång sågs av drygt 1,1 miljoner personer. Strömmen av tack tog aldrig slut.

Under 2013 års upplaga görs en lyssnarundersökning som visar på en väldigt hög lyssning generellt sett under hela sommaren. De populäraste programmen har nära en miljon lyssnare i FM-lyssning och poddlyssningen ökar markant. Maja Ivarssons Sommar efterhandslyssnas 650 000 gånger under ett år och Vinter med Martina Haag poddas 250 000 gånger under ett halvår efter sändningen.

Fotografen Cecilia Hallin har under många år varit en trogen lyssnare och har fascinerats och berörts av Sommarpratarnas allt mer personliga och ofta väldigt utlämnande berättelser. När möjligheten öppnades för lyssning i poddarkivet föddes tanken på att porträttera utvalda Sommarpratare. Cecilia lyssnade sig igenom program efter program och bilderna som dök upp i huvudet skissade hon ner. Fotoboken Sommar – Bilder av prat ges ut 2013 och består av fyrtio unika porträtt av Sommarvärdar som kopplas till utdrag ur respektive program. Programchefen Bibi Rödöö inleder boken med att berätta historien bakom programmet och boken innehåller även krönikor signerat av en rad Sommarvärdar.

I samband med presskonferensen 2014 exploderar tyckandet kring urvalet av Sommarvärdar. Via sociala medier sprids bland annat en karta med värdarnas bostadsorter för att påvisa att för få värdar är bosatta i Norrland. Sommarvärden Karin ”Kakan” Hermansson kallar evenemanget för nationalistiskt och att det är för få ”rasifierade” Sommarvärdar.

Artisten Jason Diakité inleder på midsommardagen och författaren Mustafa Can avslutar programserien.

Detta valår Sommarpratar poeten och dramatikern Athena Farrokhzad om fascism och rasism och lyssnar­reaktionerna blir massiva. Programmet hyllas av somliga och upprör andra. Granskningsnämnden fick 107 anmälningar, vilket är det högsta antalet i Sommars historia. Programmet friades, men en ledamot hade en skiljaktig mening. Athena Farrokhzad anmäler i sin tur Anna von Bayerns Sommar till Granskningsnämnden, som friar programmet.

Musikern Christian Falk var cancersjuk och avled två dagar före sändning. Somliga var kritiska till att programmet sändes efter hans död, men Sommarprogrammet hyllades unisont.

24-årige Felix ”PewDiePie” Kjellberg, med sina då 26 miljoner följare på YouTube, får mycket uppmärksamhet. Han gör även en version av programmet på engelska och det är första gången i Sommars då 55-åriga historia detta sker.

Kunskapstörst präglade Sommar 2015. På lyssnarnas begäran gjorde även Johan Rockström en engelsk version och hans program for iväg som en raket i sociala medier när han varnade för de akuta globala miljöriskerna. Maria Strømme professor i nanoteknologi, pekade på hur nanotekniken kan användas för att lösa energikrisen genom supereffektiva solceller eller att få förlamade människor att gå.

Ett annat mycket uppskattat program var Sommar med Hédi Fried som överlevde fångenskap i Auschwitz och Bergen-Belsen. Hon pratade om människans komplexitet, ondska och godhet.

Efterhandslyssningen ökade generellt sätt explosionsartat detta år. Anna Mannheimer och Peter Apelgrens Sommar blev högst avlyssnat i efterhand, ca 770 000 starter/nedladdningar, och det oväntade var att även direktlyssningen ökade jämfört med fjolåret.

Många tidigare Vintervärdar önskas på nytt och kunskapstörsten märks även i Vinter då båda professorerna Johan Rockström och Hans Rosling Vinterpratar. Olof Wretling gör Vinter för fjärde gången och sänder direkt inför en stor publik på en teater nyårsaftonen 2015.

Sedan 1997 finns samtliga Sommarprogram sparade i Sveriges Radios arkiv, men tyvärr är långt ifrån alla program sparade innan dess. I vårt arkiv finns numera drygt 1 000 gamla Sommarprogram som vi digitaliserat och redigerat för att förkorta musiken av upphovsrättsliga skäl. Vi fyller på arkivet allt eftersom med nya Sommarprogram och digitaliserar fortsatt även gamla klassiker att lyssna på via Sommars hemsida.

Så här avslutade Tage Danielsson sitt sista Sommar 1982:

Hörde du sången som koltrasten kvad:
gläds du åt sommarn blir sommaren glad.
Hör vad han sjunger på grönskande gren:
olycksprofeterna hugger i sten.
Solrosen växer ur litet frö
Ajö.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".