Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.

Programchefens förord Vinter 2015/16

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 13.05
Bibi Rödöö, programchef för Vinter i P1. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Kunskap är verkligen stekhett när 2015 övergår till 2016. Världens folk och ledare står inför stora utmaningar och försöker förstå det komplexa för att kunna agera klokt.

Denna kunskapstörst märks tydligt när lyssnarna nu för femte året önskar vilka Sommarvärdar de vill höra igen. Och internationellt efterfrågade värdar accepterar lyssnarnas önskan, trots att många gör anspråk på deras tid.

Johan Rockströms Sommar for iväg som en raket i sociala medier i somras. Professorn i miljövetenskap varnade för de akuta globala miljöriskerna och på lyssnarnas begäran gjorde vi även en engelsk version. Efter FN’s stora klimatmöte i Paris ska han summera hur det gått för världen detta ödesår. Frågan är, kommer vi att hinna i tid?

Hans Rosling fick hela Globen att koka i höstas när han höll sitt brandtal om flyktingkrisen. Denna professor i internationell hälsa efterfrågas nu för andra gången som Vintervärd och han ska i direktsändning berätta om sina två stora upptäckter.

Terese Cristiansson återvände i sitt Sommar till personer hon mött som utrikeskorrespondent och skildrade hur livet är på helvetets kant för människor i krigshärdar. I Vinter kommer hon berätta om hopp och glädje, om människor som lyckas ge orättvisan en smäll på käften.

I sitt Sommar berättade Alice Teodorescu om familjens flykt från Rumänien och som politisk redaktör debatterar hon ofta integration och flyktingfrågor. Lyssnarna önskar nu höra henne igen och denna gång blir ämnet kärlek.

En annan av årets Sommarvärdar, Sanna Lundell, talade om ett feministiskt uppvaknande och sitt beslut att välja bort det konventionella. I Vinter kommer hon att prata om svaghetsförakt och vikten av att rannsaka sig själv.

Lyssnarna söker kunskap om hur de kan tänka och agera för att nå framgång. Föreläsaren Kjell Enhager vägleder många personer från olika sfärer. Nu kommer det att handla om tro, hopp och kärlek – om yolo swag.

Vi inleder serien med konstnären Lars Lerin som i sitt Vinter i fjol gav röst åt olika fiktiva lyssnare. Karaktärerna gjordes så bra att lyssnarna undrade vilka dessa kritiker var. En ny karriär adderades till denna multibegåvning.

På nyårsafton direktsänder skådespelaren Olof Wretling från Idunteatern i Umeå med publik på plats! Han kommer att delge publiken och lyssnarna de diagnoser han fått ta del av när han begärde ut sina journaler.

Klimathot, flyktingkris, kärlek, krig, humor, feminism och yolo. Lyssnarnas val säger onekligen en hel del om den tid vi lever i nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".