Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Genomtänkt och begåvad radio med intressanta människor som roar och berör.

Läs chatten med Sommarredaktionen

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 07.00
Sommarredaktionen, Sommar i P1. Johar Bendjelloul och Bibi Rödöö. P1 Sveriges Radio.
Sommarredaktionen, Sommar i P1. Johar Bendjelloul och Bibi Rödöö. P1 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

Efter dagens presskonferens chattade chefen för Sommar i P1, Bibi Rödöö, och redaktör Johar Bendjelloul där dom svarade på många frågor kring årets värdar.

Sommar i P1: Hej! Här kommer Bibi Rödöö att chatta med er 16.00! Men ni kan redan nu ställa er fråga!

15:24, 9 June 2016

Markus: Söker en kalenderfil att importera till mobilen/datorn. Ni har haft det tidigare år, nu hittar jag bara PDF:filer. Här finns info från 2013: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5157902

Sommar i P1: Hej! Den kommer att komma ut till 17.00 på samma ställe som PDF-versionerna! /Jonas på Sommar

16:01, 9 June 2016

Sara: Varför är det inget sommarprat 26/6?

Sommar i P1: Det är det! Annika Lantz kommer att vara Sommarvärd: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/743225?programid=2071

16:02, 9 June 2016

Hannes Björkbacka: Vilken rolig överraskning med Lars Ulrich! Ska han prata svenska eller danska?

Bibi Rödöö: Ja, visst är det roligt att Lars Ulrich ska Sommarprata. Vi trodde att han skulle kunna prata danska, men det visade sig att han bott i USA för länge för att kunna få ihop ett program på danska. Så det blir ett program på engelska som vi sänder vid midnatt på midsommardagen. (utanför ordinarie tablå) Och som podd som släpps kl 13 på midsommardagen.

16:03, 9 June 2016

Clara: Väldigt många bra sommarpratare i år!!! Undrar dock hur många gånger ni frågat Håkan Hellström om han vill sommarprata? För ni har väl frågat honom?

Bibi Rödöö: Tack, vad roligt att du tycker att det är många bra Sommarpratare.
Vi brukar inte berätta om vi frågar folk om att göra Sommar, men visst vore det roligt med Håkan... ;)

16:05, 9 June 2016

Raaz : Varför så få sommarpratare från Norrland? Du pratade om mångfald på presskonferensen, men gäller den bara Södra Sverige?

Johar Bendjelloul: I är fyra Sommarvärdar bosatta i Norrland. Erfarenheten säger oss att många Sommarvärdar väljer att prata om sin rötter och sin uppväxt, den nuvarande bostadsortern spelar ofta mindre roll.
/Johar Bendjelloul, redaktör Sommar

16:05, 9 June 2016

PIA: Varför kan inte lyssnarna få rösta fram sommarvärdar ?

Bibi Rödöö:
Det gör lyssnarna redan ;) Lyssnarnas Sommarvärd i år är Emilia Lind som sommarpratar 20 juli. Framröstad av lyssnarna.

16:06, 9 June 2016

Basti: Varför Bert Karlsson ?

Johar Bendjelloul: Public service uppgift är att spegla månmga olika slags åsikter och personligheter. Bert Karlsson har varit en avgörande aktör i Sverige under flera decennier, inom musik, underhållning, inom politik och nu som entreprenör.
/Johar Bendjelloul, redaktör Sommar

16:07, 9 June 2016

Sommarentusiast : Saknar möjligheten att lyssna på äldre sommar program med Torsten Ehrenmark mm. Kan det inte komma tillbaka med musiken intakt

Bibi Rödöö:
Vi har 1 000 program i vårt arkiv med gamla Sommarprogram och fyller på så mycket vi mäktar med. Tyvärr får vi inte ta med musiken som är upphovsrättsskyddad.

16:07, 9 June 2016

Matilda: Hej! Hade ni inför i år tänkt extra på representationen och mixen vita/ickevita?

Johar Bendjelloul: Sommar ska vara ett utsnitt av Sverige idag. Så har vi alltid resonerat, och vi har försökt göra på samma sätt i år!
/Johar Bendjelloul, redaktör Sommar i P1

16:09, 9 June 2016

Kalle91: Hej! Kan ni berätta om hur ni väljer värdar?

Bibi Rödöö:
Ja, det kan vi göra i korthet. Det finns en namnkommitté som tar emot förslag från lokala kanaler och allmänhet. Och som har egna förslag, förstås. Det finns alltid en väldigt stor mängd namn.

16:10, 9 June 2016

Maria: Underbart med Silvana Imam!!! Älskar att hon fick ge sin sommargäst hört, tack!

Bibi Rödöö:
Ja, visst är det underbart med Silvana Imam. Hon kommer att avrunda hela serien 21/8.

16:12, 9 June 2016

Lyssnare: Varför har du valt så många trista typer? Jag kommer troligen att uppskatta CKarlsönerna Ingvar och Bert, men var är Alice Theodorescu och Carl Bildt? När det gäller konstnärer varför är inte Lars Vilks, Carl-Johan de Geer och kanske Makode Linde med på listan?

Johar Bendjelloul: Tråkigt att du tycker att våra lista är trist. Vi är övertygade om att det här kommer att bli en intressant Sommar i P1. Vi väljer att tala om de personer som SKA Sommarprata och inte om dom som inte är med. Klart är det varje år är mängder av intressanta människor som inte finns med på vår lista, eftersom platserna är begränsade.
/Johar Bendjelloul, redaktör Sommar

16:13, 9 June 2016

Pia Cederberg: Vet inte om min fråga försvann- försöker igen: Varför inte Niklas Orrenius i år heller? Har önskat honom i flera år en så fantastiskt fin berättare som ger röst åt många

Bibi Rödöö: Niklas Orrenius skulle säkerligen göra ett utmärkt program. Det är många som vi tyvärr inte får med. Men Sommar består nog i många år till.

16:14, 9 June 2016

Mikael Karlsson: Hej! Varför är det bara vänstermänniskor som får vara med? Varför så få från SD, Moderaterna etc? Dessa två står ju nästan för hälften av landets väljare.

Johar Bendjelloul: Vi frågar inte efter partitillhörighet när vi väljer Sommarvärdar. Det kan förstås mycket väl finnas sympatisörer till alla riksdagspartier i årets Sommarvärdsskara.
/Johar Bendjelloul, redaktör Sommar

16:15, 9 June 2016

ronald svensson: Blir det ännu en omgång med taskiga barndomar,mobbing och alkoholism.

Bibi Rödöö: Hej Ronald, det vet vi inte ännu. Kanske.

16:18, 9 June 2016

L: Kan Kungen bli vald som sommarpratare?

Bibi Rödöö:
Ja, det skulle kan kunna bli ;)

16:19, 9 June 2016

Perspektiv: Har ni övervägt möjligheten att ha utländska gästpratare? Det skulle vara intressant att höra vad t.ex. Assange, Snowden och Manning hade att berätta.

Johar Bendjelloul: Vi brukar ha utländska Sommarpratare varje år, förutsatt att de talar svenska eller skandinaviska. Vad gäller Sommar helt på engelska, så är det något vi diskuterar på redaktionen. Men eftersom P1 är en svenskspråkig kanal när det gäller ordinarie tablå, så måste vi gå varsamt fram...

16:19, 9 June 2016

PIA: Varför ingen Sverigedemokrat i år? Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010.....

Johar Bendjelloul: Just i år har vi inga aktiva politiker på vår lista. Det finns för övrigt inget krav på Sommarredaktionen att alla politiska partier ska finnas representerade i programmen.

16:21, 9 June 2016

Goofyfied: När väljs sommarpratarna ut ? Är det under hela året eller har ni redan en lista på folk som ska vara med ?

Bibi Rödöö:
Vi drar igång arbetet med Sommar i september/oktober och börjar varje år i princip med ett vitt blad. Sen pågår arbetet hela vägen fram till presskonferensen på vårkanten. Visst har vi alltid en lista med spännande namn.

16:21, 9 June 2016

Lena Kronberg: Hälsa Ahmad Khan Mahmoodzada. Hälsa att han var så söt i filmen, och att vi grät när vi såg honom i Flyga drake. Och säg till honom att jag är stolt över att ha honom och hans familj som landsmän här i Sverige.

Bibi Rödöö:
Vi hälsar till Ahmad.

16:22, 9 June 2016

AbbeE: Kommer några andra program att sändas på engelska som förra året och Johan Rockström?

Johar Bendjelloul: Vi hoppas kunna göra en engelsk version i år av artisten Maher Zains program! Och Metallicas trummis Lars Ulrich gör ju sitt Sommarprogram på engelska i år.

16:23, 9 June 2016

David S : Hej på er ! När ska du Sommarprata Bibi? :)

Bibi Rödöö:
Hej David! Den frågan brukar jag få i intervjuer ;) Jag kan inte gärna sitt i namnkommittén och utse mig själv, ha ha.

16:24, 9 June 2016

KerstinE: Varför bara 59 stycken? Om ni har en poddspecial kan ni väl ha flera!

Bibi Rödöö:
Vi har bara budget för 58 program ;) Poddspecialen i år var ett undantag. Tror dessutom att det kan räcka med 58 program. Känns för många fint att längta till sommaren och Sommar.

16:27, 9 June 2016

Goofyfied: Hej ! Vill bara tacka för att ni alltid har en så varierad lista. Ni är nog det ända program på radio hela min familj kan lyssna på/tycka om. Min favorit som ni har haft som sommarpratare är PewDiePie.

Bibi Rödöö:
Härligt att höra! Vi blir glada över att höra att programmet uppskattas av olika generationer.

16:28, 9 June 2016

Trötte: Verkar som det är ett medvetet val att ni år efter år har många "unga" personer, okända för de flesta över 45? Är det för att få fler unga att lyssna på P1? Kan förstå det på sitt sätt, men trist när det år efter år är personer som är kända enbart för en yngre, ofta specifik, målgrupp. I år är det 12 personer som är över 70 - har inte äldre personer oftare intressanta öden/berättelser att dela med sig av..?

Johar Bendjelloul: Håller med dig om att äldre personer ofta har intressanta ting att berätta. Vi hoppas att detsamma gäller för de yngre Sommarvärdar vi har i år. Vi har försökt skapa en så bred uppställning som möjligt också i år!

16:28, 9 June 2016

David S : Ni borde ha ett sommarprogram där ni väljer ut ett barn som pratar om exakt vad den vill :) tror det skulle krydda upp

Bibi Rödöö:
Tack för tipset. Det är dock ett stort ansvar och en stor arena för ett barn. En av de yngsta vi har haft är Robyn som då var 19 år.

16:35, 9 June 2016

PIA: Är det många tillfrågade sommarvärdar som tackar nej?

Bibi Rödöö:
Inte så många. Och då beror det ofta på att det inte har tid eller inte vågar. Och då kanske det fungerar bättre ett annat år.

16:37, 9 June 2016

Henrik Arnstad: Bästa, Jag lägger märke till att en person som kallar sig "islamofob" ska sommarprata den 22 juli, årsdagen av Utøya, det vidrigaste islamofobiska terrordådet i vår historia. Hur ser ni på sommarpratarens identitet som "islamofob"? Och varför just på årsdagen av islamofoben Breiviks massaker?

Johar Bendjelloul: Vi är medvetna om att Sara Mohammad är en omstridd person och olika starka röster ska få plats i Sommar.
Vad gäller Sara Mohammads uttalande om att hon "är islamofob" så menar hon själv att det är tagit ur sitt sammanhang. Hon har också distanserats sig från detta uttalande sedan dess.
Vad gäller sändningsdatumet 22 juli, så har vi naturligtvis inte gjort någon koppling mellan Mohammad och det avskyvärda terrorattentatet på Utöya.

16:37, 9 June 2016

Matilda: Hur väljer ni ut producenter för programmen? Kan sommarpratarna själva välja detta eller hur görs det?

Bibi Rödöö:
Ibland väljer Sommarpratarna sina producenter för att de kanske jobbat ihop tidigare eller för att producenten har föreslagit namnet. Men oftast är det vi i Sommarredaktionen som utser en produent till värden.

16:42, 9 June 2016

Alex : Hej! Vad säger du om kritiken omkring att 39 av 62 sommarpratare bor i Stockholm? Källa: http://www.svd.se/fler-sommarpratare-fran-san-francisco-an-goteborg Att Stockholm, direkt eller indirekt, så ofta får stå i rampljuset är lite tröttsamt för mig som tillhör den stora majoriteten av svenskar utanför huvudstaden. Tack!

Johar Bendjelloul: Stockholm har under många år varit den plats som många flyttarv till för att arbeta och så ser det ut inom många olika branscher. Många av Sommarvärdarna som bor i Stockholm har sina rötter på andra håll och eftersom vi vet att Sommarvärdar ofta väljer att tala om uppväxt och rötter, så brukar den nuvarande bostadsorten spela mindre roll.

16:42, 9 June 2016

EvertM: Väldigt "glest" med representanter för "arbetarklassen". Kända personer får ju så många andra tillfällen att göra sin röst hörd, och att lufta sina åsikter. I övrigt anser jag att Sommar är ett härligt program, lättlyssnat och intressant för det mesta. Tack för att ni behåller det i tablån, år efter år!

Bibi Rödöö: Tror nog att det finns en hel del representanter för arbetarklassen i listan, fast det är ju svårt att definiera detta. Roligt att du uppskattar Sommar i tablån.

16:43, 9 June 2016

Undrar: Hej! Stämmer det som SVD skriver att fler Sommarvärdar kommer från San Francisco än Göteborg?

Johar Bendjelloul: Njaär, det är väl inte helt riktigt. En Sommarvärd (Lars Ulrich) bor i San Francisco och en bor i Göteborg (José González). Vi har dock en rad Sommarvärdar som är födda eller uppvuxna i Göteborg (Kim Källström, Karin Bojs, Per Andersson).
Så vi tycker nog att vår kära kollegor på SvD hårdvinklat den rubriken en smula.

16:45, 9 June 2016

Sommar i P1: Och med det så tackar vi Bibi och Johar för denna gång! Ses i radion den 25 juni!

16:45, 9 June 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".