Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Frågor kring musik och artister som man ska fylla i, i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna...
Melodikryssfakta

Melodinöten blev till Melodikrysset

Publicerat söndag 27 februari 2011 kl 12.15
Lyssna på det allra första Melodikrysset från 1965
(22 min)
1 av 2
Ulf Peder Olrog - en av männen bakom Melodikrysset. Foto: SVT Bild
2 av 2
Anders Eldeman och Jan-E. Israelsson, upphovsman till Melodinöten, som senare utvecklades till Melodikrysset, i Västerås den 14 maj 2011.

Tanken på ett musikkryss i radio dök upp redan 1962, men vägen till etern var långt ifrån spikrak. Underhållningschefen var inte alls så entusiastisk och tyckte att projektet var alldeles för krångligt att genomföra.

Melodinöten blev Melodikrysset

I slutet av 1962 presenterade kryss- och tävlingskonstruktören  ett förslag till ett "Melodikryss" kallat "Melodinöten".

Idén byggde på att man genom att lyssna på tjugo olika melodier skulle fylla ett rutmönster i form av ett korsord med ord och bokstäver.

I anslutning till varje melodi ställdes en fråga och svaret var en bokstav. Ett antal bokstäver i en vågrät eller lodrät rad bildade tillsammans riktiga ord.

"För krångligt", tyckte chefen

Dåvarande underhållningschefen Georg "Tuppen" Eliasson tyckte inte förslaget var bra eftersom tävlingen krävde "omständliga arrangemang", vilket i praktiken betydde att han inte tyckte att tidningarna skulle engageras med att publicera en tävlingskupong det vill säga ett rutmönster, varje vecka.

Nöten blev till kryss

1965 dök förslaget upp igen i en delvis omarbetad version. Ulf Peder Olrog, en av medarbetarna på underhållningsavdelningen, hade bearbetat förslaget till "Melodinöten" och ändrat namnet till "Melodikrysset". Radions syn på tidningarnas engagemang hade samtidigt förändrats. Nu såg man det som positivt att tidningarna kunde publicera en tävlingskupong varje vecka.

Först som sommarserie

Det "nya" Melodikrysset startade 1965 med att programledaren Peter Granberg hälsade P3-lyssnarna välkomna till detta första musikgissningsprogram i korsordsform.

Redan från starten engagerades "Röster i Radios" egen korsordsmakare Elve Hultqvist att utföra själva konstruktionen av tävlingsrutan.

Melodikrysset blev snabbt populärt och efter den första sändningsomgången återkom programmet året därpå, varefter det sänts varje vecka året om.

Melodikryssfakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".