Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Frågor kring musik och artister som man ska fylla i, i kryssplanen för att vinna äran och de fina priserna...
Melodikryssfakta

Allt du behöver veta för att lösa Melodikrysset

Publicerat lördag 5 april 2014 kl 19.39
Anders Eldeman och Melodikrysset. Foto: Micke Grönberg och Stina Gullander / Sveriges Radio

Melodikrysset är en musiktävling för alla. Du kan välja att lösa krysset på papper eller på webben eller i vår app. Om du skickar in rätt lösning kan du vinna ett badlakan eller en klocka.

Vad är Melodikrysset?

  • Melodikrysset är en musiktävling där man löser ett kryss med hjälp av ledtrådar i form av musik och ljud.

Var kan jag lyssna på Melodikrysset?

  • Melodikrysset sänds varje lördag klockan 10.03 i P4. Du kan också lyssna på Melodikrysset på webben i 30 dagar.  

Var hittar jag kryssplanen?

  • Kryssplanen för  Melodikrysset hittar du i de flesta tidningarna. Du kan också lösa Melodikrysset på nätet som PDF-ryss eller som JPG-kryss, eller i vår app.

Kan jag lösa krysset på mobilsajten?

  • Du kan inte använda flash-applikationen eller skicka in svaret direkt på mobilsajten. För att göra detta hänvisar vi till vanliga datorsajten.

Hur kan jag vara med och tävla?

  • Skicka in den rätta lösningen till: eller via webbkrysset. Sista dagen att lösa veckans kryss är onsdag.

Var hittar jag den rätta lösningen?

  • Vinnarna i veckans Melodikryss och den rätta lösningen publiceras här på hemsidan varje lördag klockan 11.00 efter sändning.

Så går det till när vinnarna dras

För att det ska bli rättvist mellan de som skickar in lösningen via nätet och per post gör vi först en bedömning över hur många svar som kommit in på respektive sätt.

Antalet som kommer in via nätet vet vi exakt, medan postlösningarna får avgöras på ett ungefär. Vi har då tidigare räknat ut hur många svar som ryms i varje postlåda och räknar hur många lådor det blivit.

De elva priserna fördelas därefter mellan nät- och postlösare. Är det ungefär dubbelt så många nät- som brevlösare, går sju eller åtta av priserna till dessa och tre eller fyra dras ur brevskörden. Vi ser också till att själva förstapriset alternerar mellan webb och post, 2:1.

Är det ungefär lika många nät- som postlösningar går fem vinster till ena gruppen och sex till den andra och förstapriset går hälften av gångerna till varje kategori.

Tävla per post eller via webben

Nätlösningarna slumpas fram via datorn, som då automatiskt väljer helt rätta lösningar. Postlösningarna drar vi manuellt ur brevskörden. Vi kontrollerar noga att det är rätt lösning. Skulle det vara en oseriös lösning där vinnaren heter Kalle Anka och bor i Ankeborg till exempel så sorteras den vinnaren bort och en ny vinnare dras, vare sig det rör sig om nät- eller postlösning.

Melodikryssfakta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".