Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sänder inte längre. Här kan du läsa om vad som händer i SR Dalarna sommaren
Dalapärlor ur arkivet

Den märkligaste av händelser i Dalarna?

Publicerat onsdag 30 juni 2010 kl 10.44

De 37 människor som 1896 sålde sina gårdar, skänkte bort pengarna och lät sig föras till det heta, fattiga, oroliga och sjukdomshärjade Jerusalem satte med sitt handlande prägel på en hel dalabygd i många decennier och kanske gör så i viss mån fortfarande. De årliga Ingmarsspelen i Nås bidrar till att minnet av de 37 som lämnade bygden hålls levande.

På 1890-talet var det inte ovanligt att människor sålde sina gårdar och flyttade till ett annat land, i hopp om en bättre framtid. Det som gjorde 1896 års händelse i Nås så uppmärksammad var att en stor grupp övertalats – eller lurats – sälja sina gårdar, ge bort pengarna och låta sig föras till ett främmande länd – inte något lockande framtidsland som USA utan ett ökenartat och fattigt hörn av världen, Mellanöstern. Och platsen där var en av världens mest välkända, Jerusalem – den heliga staden där på 1890-talet Jesus väntades återuppstå, precis som Bibeln lovar.

När Ingmarsspelet skulle ha premiär i Nås 1959 kom Sveriges Radios Bo Holmqvist (senare välkänt ansikte i TV:s Rapport) till bygden för att göra ett längre program.

Han träffade bl a småskollärarinnan Hjul-Karin Olsson (1870-1963). Hon berättade om hur hemskt det var när flera av hennes elever (bl a Hol Katrina som också hörs i inslaget) tvingades sluta skolan för att följa med på den osäkra färden till Jerusalem. Nästan 65 år efteråt tycktes Hjul Karin fortfarande starkt påverkad av Jerusalemfararnas uppbrott och avfärd 1896.

Inte minst berättade Hjul Karin om domedagspredikanten Olof Henrik Larsson  förebilden till karaktären Hellgum i Selma Lagerlöfs Jerusalem. ”Han dömde alla”, sa Hjul-Karin.

Olof Henrik Larsson var sjömansson och fiskare från Grundsund i Bohuslän. Han emigrerade till USA där han i Chicago grundade ett samfund, Svensk-Evangeliska kyrkan.

Larsson gifte sig med Matilda Helgsten (f 1862), en ung kvinna som emigrerade från Lindesnäs i Nås. 1889 kom Larsson för första gången till Nås och började värva anhängare till sin kyrka men det var först 1895 som han i Chicago kom i kontakt med Anna Spafford, den norsk-amerikanska kvinna som grundade Amerikanska kolonin i Jerusalem och som var personen och hjärnan bakom jerusalemfararna från Nås utvandring.

En av de yngre av de 37 som reste från Nås 1896 var Hol Lars Larsson, 15 år. Han var son till änkan Israels Brita Ersdotter (född 1852) som var en i gruppen av anhängare till Olof Henrik Larsson som brukade samlas i Tipersgården. Hol Lars hade två halvsystrar, tvillingarna Katrina och Kristina som Tipers Lars Larsson har ansetts vara far till. Katrina var alltså den gamla kvinna som medverkade sist i inslaget, intervjuad på American Colony 1962 – då hon hunnit bli 76 år.

Hol Lars Larsson engagerade sig tidigt i den Amerikanska Kolonins fotoateljéverksamhet och han blev snart en av Mellanösterns mest ansedda fotografer, och han anlitades bl a av Sven Hedin.

Han släppte dock inte kontakterna med sitt gamla hemland utan blev även svensk vicekonsul i Jerusalem 1919.

I spåren av kolonins grundare och karismatiska ledare Mrs Spaffords död 1923 splittrades kolonin av en strid som gällde ledarskapet och ekonomin. Hol Lars eller ”Lewis” som han kallades ansåg att Mrs Spaffords dotter och måg, Bertha och Frederick Vester, försökte sko sig på de andra medlemmarnas bekostnad och striden ledde till att Lewis som nu var gift och hade tre barn uteslöts.

Bråket i kolonin slutade 1930 i en skiljedomstol som tilldömde Lewis Larsson och hans hustru Edith (domedagspredikanten Larssons dotter) ett av sekten ägt stort och vackert hus som låg några hundra meter från Amerikanska kolonins palats. I huset hade tidigare paret Vester bott men nu blev det alltså familjen Larssons.

Några år tidigare hade Sverige befordrat Lewis Larsson från vicekonsul till konsul. Förutom konsulatet drevs i ”Larsson House” pensionat, resebyrå och handelsagentur. Men yrkesfotograferandet tvingades han sluta med för all utrustning och alla negativ fick stanna kvar inne på Amerikanska kolonin. För han – Orientens gamle mästerfotograf – blev foto fortsättningsvis endast en hobby.

Intervjun med Hol Lars Larsson gjordes 1947. Det var ungefär vid den tiden som Larsson avlägnades från sitt konsulsuppdrag. Av vissa ansågs han alltför arabvänlig och inte hade motsvarande kontakter på den judiska sidan.

Lewis Larsson avled i Jerusalem 1958. Hans grav finns inte på den Amerikanska Kolonins kyrkogård uppe på Skopusberget utan på den Lutherska kyrkogården i Betlehem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".