Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mats Johansson får föreningar att se rött

Publicerat onsdag 23 november 2005 kl 06.50

Det jäser bland länets handbollsföreningar. Orsaken till missnöjet är att handbollen har blivit utsparkade från Karlskrona Idrottshall med sitt årliga DM-arrangemang av kommunalrådet Mats Johansson (s).

Kommunalrådet gick in och plockade bort handbolls-DM för att ge plats åt inomhusturneringen Lyckå Cup i fotboll.

– På högre nivå kallas det här ministerstyre, men i det här sammanhanget vet jag inte vad jag ska kalla det som inträffat, säger Lennart Jyllhed, vice ordförande i Blekinge Handbollförbund.

Evenemangskrocken ligger bakom missnöjet
Bakgrunden till de missnöjesyttringar som nu visar sig bland flera idrottsledare i Karlskrona mot det socialdemokratiska kommunalrådet Mats Johansson är evenemnagskrocken i mellandagarna.

Lyckeby GoIF, som i mer än 25 år arrangerat ungdomsturneringen Lyckå Cup i inomhusfotboll, inledde redan i mars i år diskussioner med kommunledningen och ansvarig chef för Arena Rosenholm om att få flytta turneringen.

Fotbollscupen är den största i sitt slag i Sverige med deltagande lag från flera länder, däribland grannländerna i Baltikum.

I första läget hänvisade Mats Johansson till att arenan var upptagen av Karlskrona Hockeyklubb under den aktuella tidsperioden.

När Lyckeby GoIF pratade med ishockeyklubben fick de beskedet att det gick att lösa, så att fotbollsturneringen skulle kunna äga rum i Arena Rosenholm.

I det här läget plockades ett kompensationserbjudande fram från kommunledningens sida.

Kommunen gav plats åt fotbollsturneringen i Karlskrona Idrottshall.

Förbundet tvingas till Vedebyhallen
Men Blekinge Handbollförbund, som under flera år arrangerat DM vid den här tidpunkten i idrottshallen, fick inget veta och konsekvensen blir alltså att man sparkas ut från arenan.

– Det går inte att med ord beskriva vad jag och andra känner. Jag tycker Mats Johansson ska låta ansvariga chefer och tjänstemän på fritidskontoret ägna sig åt den här typen av frågor, då blir det nog mycket bättre, säger Lennart Jyllhed.

DM i handboll tvingas nu förbundet mot sin vilja arrangera i Vedebyhallen istället för i den betydligt större idrottshallen.

– Det innebär ett stort ekonomiskt bortfall i form av uteblivna publikintäkter. Det här är pengar som skulle komma ungdomsverksamheten till del och det är pengar som vi nu går miste om på grund av det här, säger Lennart Jyllhed. 

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".