Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.
25 oktober 2010

Äldrevårdens brister avslöjas

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 08.19

Runtom i vårt område finns stora brister inom äldrevården, det visar en granskning som Radio Väst satt igång.

Sotenäs kommun sticker ut och får allvarlig kritik i länsstyrelsens tillsynsprotokoll. Här har länsstyrelsen sedan fyra år tillbaka pekat på att personalen inte kan socialtjänstlagen, SOL, tillräckligt bra för att kunna skriva in och redogöra för händelser som rör de gamla.

– Vi jobbar i nuläget med utbildning, i första hand med enhetscheferna, i social dokumentation, säger Ann Larsson som är förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs.

Förutom bristande dokumentation fick Sotenäs kommun, redan för fyra år sedan, kritik för att de har tillsvidareanställda som inte har relevant utbildning för att ta hand om gamla. Även personal i chefsposition har helt saknat social högskoleutbildning enligt länsstyrelsen.

Finns det chefer i dag som saknar högskoleutbildning?

– Ja det gör det, svarar Ann Larsson, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Sotenäs.

Finns det även i nuläget tillsvidareanställd omsorgspersonal som saknar utbildning?

– Ja, det har jag ingen järnkoll på, men det kan ju finnas personal som började hos oss som vårdbiträden och som fortfarande jobbar kvar hos oss.

Även Lilla Edet har fått kritik för att personal saknar relevant utbildning. För fyra år sedan var det 40 procent av omsorgspersonalen som saknade utbildning.

– Nu är det 29 procent som saknar utbildning, säger Yvonne Gunnarsson Nord som är verksamhetschef för vård och omsorgen i Lilla Edet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".