Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.
20 januari 2011

"Tystnadsplikten måste bort"

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 09.03
Hör debatten om prästernas tystnadsplikt
(13 min)
Fler vill prata med en präst.

– Varför ska präster omfattas av andra regler än sjukvårdspersonal, socialtjänst och andra yrkesgrupper, säger sig Mats Rimborg i en debattartikel i Kyrkans tidning. Nu vill han ha bort den absoluta tystnadsplikten.


Mats Rimborg är vice ordförande i stiftstyrelsens församlingsutskott i Göteborgs stift. I en kontroversiell debattartikel skriver han nu att det är dags att plocka bort tystnadsplikten för präster. Den är inte till gagn för någon, menar han.

"Ur samhällets synvinkel finns det knappast någon fördel... [...] ... Ur prästernas perspektiv kan det vara bekvämt att ha något att gömma sig bakom när man får kritik för att att ha underlåtit att ingripa mot missförhållanden som man har känt till, men det är knappast ett motiv som kyrkan behöver ställa sig bakom."

Malin Agnmyr, präst i Uddevalla församling, håller inte med utan menar att tystnadsplikten är viktig för att människor ska våga prata.

– Jag möter människor varje vecka som har begått brott och där får jag höra väldigt mycket. Jag får dela deras förtvivlan och ångest, säger hon.

När det gäller information som skulle kunna förebygga brott händer det mycket sällan, menar hon.

– Vi vet att människor far illa och vi vet att det finns återfallsförbrytare och jag tycker att jag tar mitt ansvar att försöka förhindra brott genom att lyssna på dem.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".