Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.
15 februari

Vågar jag gosa med hunden?

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 10.38
Hör alla frågor och svar
(18 min)

Upptäckten av dvärgbandmask i en räv som sköts i Uddevallatrakten har vållat stor oro och många undrar hur man ska förhålla sig till bland annat sina husdjur. Experter från Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket svarade på lyssnarnas frågor om dvärgbandmasken.

Rävar är det naturliga värddjuret och sorkar naturliga mellanvärdar för dvärgbandmasken. Rävar infekteras genom att äta infekterade sorkar. En bandmask utvecklas i räven och bandmaskägg börjar utsöndras med avföring cirka en månad efter infektion.

Hundar och mårdhundar kan också bli infekterade genom att äta smittade sorkar eller andra smågnagare. Gnagare infekteras genom att de får i sig bandmaskägg. Värddjuren, det vill säga räv och hund med flera, får inga sjukdomssymtom av dvärgbandmasken.

Människor kan infekteras om de sväljer maskens ägg. Äggen, som är osynliga för ögat, finns i djurens avföring men kan också fastna i pälsen på hundar och därifrån förorena fingrarna när man klappar djuren.

Man kan också smittas genom att äta kontaminerade skogsbär eller svampar som inte sköljts ordentligt eller kokats. Masken kan hos människor bilda vätskefyllda blåsor i olika organ, oftast flera år efter infektionstillfället. Sjukdomen kallas alveolär ekinokockos. Den smittar inte mellan människor.

Infektion hos människa är mycket ovanlig, men kan ge en besvärlig sjukdom som är svårbehandlad. Vaccin saknas. För att förhindra infektion är det viktigt med god handhygien efter kontakt med husdjur som vistats i skog och mark inom smittade områden och att svamp och bär kokas eller sköljs väl.

Ett urval av lyssnarnas frågor och experternas svar i Puls:

 • Dör parasiten om man fryser bären?
  Svar: Nej, äggen och masken dör inte i en vanlig frys.
 • Min hundvalp äter rävbajs, hur farligt är det?
  Svar: Hundar smittas inte av rävbajset utan om de äter infekterade gnagare, det måste gå via gnagare. Hund och räv är värddjur för dvärgbandmasken, det innebär att de bär de vuxna maskarna. Men äggen som de utsöndrar plockas upp av gnagare. I mellanvärden växer parasiten till och kan då infektera ett nytt värddjur, till exempel hund eller räv.
 • Hur är det med katter, de springer ju lösa och äter gnagare?
  Svar: Katter kan bli infekterade. Det brukar bli maskar i tarmen Men de ägg som masken i en katt producerar blir inte infektionsdugliga. Så risken att en katt skulle sprida smittan vidare anses som väldigt liten, kanske obefintlig.
 • Kan andra djur, som harar och rådjur, vara mellanstation?
  Svar: Det är bara gnagare, som sorkar, som är mellanstation. Inte idisslare som rådjur och kor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".