Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.

Chatten med Michael Karlsson

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 13.00

Michael Karlsson är socialdemokrat och kommunalråd i Åmål. Här kan du läsa chatten där han svarade på lyssnarnas frågor.

moderator:Välkommen att chatta med Michael Karlsson - nu kör vi igång!
bernhard dahlbe:Hej Michael När kommer Måkebergsprojektet igång och hur stor blir första etappen? mvh bernhard
Mikael Karlsson:Hej! Vi är alldeles i början av processen, allt skall ut till samråd om en vecka. Förhoppningen är att i början av januari skall byggnationen komma i gång.
Håkan Carlsson:Hej Michael! Är inte flera arbetstillfällen det vktigaste för att ungdommarna skall kunna stanna kvar i Åmål. Har vi bostadsbrist idag?
Mikael Karlsson:självklart är sysselsättningen super viktigt, vi har ingen bostadsbrist i Åmål, men jag tror att vi måste arbeta med både sysselsättningen och bostadsfrågan
Lars:Vindkraft. Åmålsbornas missnöje mot vindkraften grundar sig på felaktiga s.k. fakta om vindkraft. Jag förutsätter att du inte känner till att så är fallet, eftersom du har många ärenden på ditt bord och omöjligt kan vara 100% insatt i samtliga. Men nu när du fått den informationen är mina frågor: -Känns det tråkigt att ni plockat bort så många vindkraftområden i er kommun? -Känns det tråkigt att de människor som tar fram dina beslutsunderlag inte har bättre koll på verkligheten? -På vad sätt kommer du att arbeta annorlunda i kommande frågor där du inte är 100% insatt från början? Föreningen "svenskt landskapsskydd" åker land och rike runt och sprider dessinformation och skriver insändare med totalt felaktiga fakta mot vindkraften. Det är viktigt att tänka på att det som skrivs i en insändare inte alltid är fakta, utan kan mkt väl vara någons personliga åsikt. Det är väldigt viktigt at vara källkritisk när man läser om vindkraft. Och ännu mera viktigt när det ska tas beslut i frågan.
Mikael Karlsson:Hej! Jag förstår vad du menar, jag tror att vi måste få till en så bra etablering av vindkraften som möjligt alldeles så här i början. Vad som inte framkommit i debatten är att vindbruksplanen skall revideras vart 4:e år.
Tomat&gurka/Ill:Vårdpersonalen i åmåls kommun mår i dagsläget över lag INTE bra. Hur o vad görs i detta för att man på ngt sätt ska kunna göra detta bättre. Det är mkt ovisshet,röra o en typ "överkörning" om man kalla det så. O som småbarnsförälder undrar man oxå lite hur man med en trygg känsla ska kunna lämna sina barn på förskola på ett redan underbemannat ställe.........
Mikael Karlsson:Jag har blivit uppdaterad av enhetschefer under föregående vecka, de signaler som Ni och övriga har gett mig, prioriterar jag väldigt högt, vi har tillfört mer resurser till vården, då skall också det synas i verksamheterna. Problemet är att politiken bestämmer hur mycket resurser det skall finnas, men inte hur de fördelas. Men jag är i ständig dialog med berörda chefer. vad det beträffar barnomsorgen så skall jag ta kontakt med ordföranden i barn och utbildningsnämnden, om hur det ser ur i dagsläget. jag hoppas att jag har möjlighet att återkomma rill er med ett svar.
Victor:Hejsan Michael! Tycker du våld är fel att använda mot andra individer, förutom i direkt självförsvar? I så fall, hur förlikar du detta ställningstagande med ditt politiska uppdrag, som förutsätter existensen av ett statligt våldsmonopol som inte respspeterar ovanämnda princip (t.ex. genom beskattning, och bestraffning för offerlösa brott)? Mvh Victor
Mikael Karlsson:jag är mot våld. Vi har inte stängt in oss i ett ställningstagande som säger att vi aldrig kan tänka oss andra vårdgivare. men det får aldrig heller äventyra kvaliten och bemanningen på vården - alla har rätt att känna trygghet.
Bertil Kaminsky:Jo, Michael, om du skulle ge en förklaring till att socialdemokraterna tappat initiativet till moderaterna i svensk politik, vilken skulle det då vara?
Mikael Karlsson:att vi är fången i vår egen historia, vi har inte fårmått oss själva att lyfta blicken mot framtiden, utan bara pratat om gamla bedrifter.
Anhörig:Hur tänker man lösa den långa kön till äldreboeende? Vad jag har hört står det 30-35 personer i kö och väntar. Kommer det någon lösning?
Mikael Karlsson:Vi håller på att diskutera detta idagarna, vi måste inrätta och skapa fler platser både inom äldrevården men också inom hemtjänsten. jag hoppas att inom en mycket snar framtid presentera en lösning på problemet
,Tössebo:, När får vi gång o cykelväg mellam Tösse o Åmål? Vi betalar ju lika mycket som er i Åmål ????????., , katt! Men här får vi inget!!
Mikael Karlsson:Vi har tidigare pratat med vägverket, men jag skall återuppta den kontakten och höra mig för hur ärendet ligger.
undrande:vad ska hända med hamnområdet?
Mikael Karlsson:Kommunstyrelsen skall fatta beslut om en entreprenör på tisdag nästa vecka, vad det gäller hamnterminalen. Vi har sagt från kommunen att det bär viktigt att vi har ett fungerande hamnområde. Vad det mer innebär för framtiden går inte att riktigt svara på just nu.
Karin A:Spelar det egentligen nån roll att sossarna har makten i åmål nu? Vi är trötta på politiker som inte tar tillvara våra, dvs åmålsbornas intressen. skulle vara intressant att höra vad du tror att du kan göra för oss...
Mikael Karlsson:Jag kan hålla med dig att vi kan inte ha politiker som inte lyssar på befolkningen. jag har i min politiska ambition prioriterat medborgardialogen. jag vill ha möten och träffar där politiker och allmänhet träffas för att diskutera nutid och framtid. vi politiker har inte alla svar och vi har inte rätt i allt vi säger. Utan vi måste lyssna på alla. jag hoppas att jag inte är för diffus i mitt svar till dig. Óch framför allt så företräder vi åmålsborna inte en partibok!
moderator:Strax stänger vi chatten med Michael Karlsson
åmål:hej jag udrar varför moste var i hop med säffle så att många vikarije frolra jobb i åmål jag har jobat nistan i två år och nu jag är utan job när ni ick med i säffle M:V:H
Mikael Karlsson:Varför vi måste samarbeta med Säffle är att spara pengar. vi kan inte ha dubbla organisationer om det går att samarbeta. jag kan bara beklaga att du inte fick fortsatt arbete med sammansalgningen med säffle.
moderator:Tack alla som varit med och ställt frågor till Åmåls kommunalråd Michael Karlsson. Nu stänger vi chatten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".