Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.

Läs chatten med Roland Karlsson

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 16.45

Roland Karlsson, folkpartist och kommunalråd i Lysekils kommun, svarade på lyssnarnas frågor i chatten på tisdag eftermiddag.

moderator:Nu öppnar vi chatten. Du är välkommen att ställa Dina frågor till Lysekils kommunalråd Roland Karlsson (FP)!
kicki a:varför är det bara rika som kunna köpa lägenheter i lysekil?
Roland Karlsson:Priserna för att bygga bostäder ställer krav på höga insatser, vilket gör att inte alla bostäder är tillgängliga för alla. Utvecklingen är inte önskvärd, vi arbetar med att försöka hitta möjligheter till fler hyresrätte.
Färjeresenär:Hur ser du på en bro mellan Finnsbo och Skår?
Roland Karlsson:Infrastrukturfrågorna har en mycket stor betydelse för Lysekils utveckling. Jag är övertygad om en en bro över Gullmarnskulle få en mycket postiv inverkan på Lysekils utveckling. Vi måste fortsätta att i alla olika sammanhang driva frågan. Droppen urholkar stenen över tid!
Glenn H:Ska Preemraff få växa till vilket pris som helst?
Roland Karlsson:Naturligtvis skall Preems utveckling följa de bestämmelser som samhällets olika instanser ställer vid förändring. Preem är ett mycket viktigt företag för Lysekil del, som vi hoppas skall fortsätta att utvecklas.
Ivar:Blir det åretruntboplikt på Torvemyr 1:s energihus ?
Roland Karlsson:Vår ambition är och också exploatören, att energihusen skall vara för åretrunt boende.
Pieter:Hur ser kommunens visioner för idrotten ut? Ska tennishallen bytas mot båtupplag?
Roland Karlsson:Tennishallen är till salu via en mäklare, jag hoppas och tror att köpare av hallen använder den till tennis och andra fritidsverksamheter..
Lovis:När kommer ett nytt gymnasium stå klart?
Roland Karlsson:Februari 2012!
Gun:Vad händer i Hallinden?
Roland Karlsson:Hallindenn tänkta logistikanläggning, är inte längre intressant för för de tänkta aktörerna, järnvägskostnaderna är förhöga. Vi fortsätter planarbetet på Bjelkebräcka.
Ronny Hasslöf:Var är skatebordparken som du lovade innan valet?!
Roland Karlsson:Vi har inte hunnit med att arbeta med frågan ännu, men den finns med på dagordningen. Hör gärna av dig till undertecknad på telefon 0705-080695 så kan vi träffas och gå igenom frågan.
Ronny:Vad ska göras för att få fart på hamnen i Lysekil?
Roland Karlsson:Vi arbetar med hamnfrågan och försöker hitta nya kunder. Hur vi skall disponera hamnområdet i framtiden avgörs av vad det finns för möjligheter att få ett ökat godsflöde.
moderator:Nu återstår fem minuter av chatten med Lysekils kommunalråd Roland Karlsson.
Sjukhusvän:Vad är Du Roland Karlsson beredd att göra för att Lysekil ska få sin nattjour på sjukhuset?
Roland Karlsson:Jag har och ämnar fortsätta arbeta via hälso- och sjukvårdsnämnden, för att vi skall ha en bra och tillgänglig sjukvård. Att inte fortsätta att ha en nattjour är en fråga jag tänker fortsätta arbeta för.
Bror Olsson:Är det inte dags att ta fram ett nytt kommunvapen som representerar HELA kommunen? Inte som i DAg, ett gammalt vapen. Bäst förstår du nog om Lysekil slås i hop med Uddevalla kommun och får anamma deras vapen. Det är en miss som gjordes i början på 70-talet vid kommunsammanslagningen. Det nya vapnet skall representera de värderingar som gäller för kommunen i DAG och framöver.
Roland Karlsson:Kommunsammanslagningar kommer säkert att diskuteras i framtid, vad då skall ha för vapen får då ta ställning. Idag gäller kommunens vapen hela Lysekils Kommun!
Bror Olsson:När ska färjeläget på Östersidan byggas om?
Roland Karlsson:Är inte uppdaterad på frågan, återkom gärna skall ge svar.
Bror Olsson:Detta med båtplatser som du nämnde, om väntetid, är i BÄSTA fall, på F-kil, ca FEMTON år. Vad som gäller LYSEKIL gäller inte Skaftö. Du kan ju aldrig mätta behovet på Skaftö, det måste regleras så fastboende har företräde. SEDAN kommer de som är sommarboende och boende i andra kommuner.
Roland Karlsson:Vi arbetar med att öka båtplatserna på Skaftö, liväl som i andra delar av kommunen. Det är en fråga av stor betydelse!
moderator:Nu stänger vi chatten med Lysekils kommunalråd Roland Karlsson (FP). Tack för alla frågor!
k olsson:vad gör du för ungdomarna konkret, varför ska de stanna i lysekil
Roland Karlsson:Vi arbetar med utbildningsfrågorna, så att vi så långt som möjligt kan ge utbildningar som svarar upp mot efterfrågan på arbetsmarknanden. Vår arbetsmarknadsenhet arbetar också tillsammans med arbetsförmedlingen för att kunna hjälpa ungdomar till arbete. Det är en prioriterad fråga som arbetar väldigrt intensivt med.
Göran:Vad ska hända i södra hamnen, konservfabriken ska väl flytta? blir det bostäder?
Roland Karlsson:Fram foods tomt planers för verksamheter, ej bostäder. De norska ägarna har planer på att starta et handelsområde på tomten.
Carl Henning:Hej Hörde hos frisören att skaftötrafiken "callewille" skulle privatiseras, vad kommer att hända med båttrafiken? Och på tal om hamnverksamheten, hur fungerar det i småbåtshamnarna? kommer bryggorna mm att bli iordningställda till säsongen? av vem?
Roland Karlsson:Calle Wilhelmsson drivs och ägs idag av Lysekils kommun på entreprenad, ansvariga för trafiken är Västtrafik. Vem som skall driva trafiken i framtiden, beslutas av Västtrafik via en upphandling av trafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".