Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sport, nöje, kultur, gäster – och dagens nyhetsfördjupningar.

Deklarationsextra – chatten

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 17.21

Har du frågor om din deklaration? Skatteverkets Carina Nicander och Thomas Fredriksson har chattat med lyssnarna och svarat på dina frågor om deklarationen.

moderator:Nu öppnar vi chtten med Skatteverket. Välkommen att ställa dina frågor!
linda:Jag har inte behövt deklarera tidigare eftersom jag studerat - men förra året tjänade jag 26 000 - vad gör jag när jag inte fått någon deklarationsblankett i år ?
Carina Nicander Olsson:Har du fått någon kontrolluppgift från arbetsgivaren? troligvis har han/hon inte skickat in något till oss eller är sen du får ringa eller maila skatteverket för att få ut en deklaration samt kontakta arbetsgivaren för rättelse.
veckopendlare:Idag är ju veckopendling ganska vanligt - kanske enda chansen att få ett jobb. Avdragsreglerna tycks otidsenliga, med "tre-årsgränsen". Vilka andra avdragsmöjligheter finns?
Carina Nicander Olsson:För ensamstående gäller i normalfallet 2 år men för gifta /sambor 5 år och det är det som lagstiftaren faställt
Bengt Gustafsso:Hej! Jag cyklar till jobbet. Kan jag dra av omkostnader som rör cyklingen tex däck? Tackar på förhand för svar. mvh Bengt Gustafsson
Carina Nicander Olsson:Tyvärr är det så att resor med cykel faller bort pga att det bara är kostnader över 9 000kr per år som minskar skatten
moderator:Du har fortfarande chansen att ställa frågor i Deklarationsfrågor här på chatten!
Anders Eliasson:Hej ,min fråga är, går det att kvitta Aktieförlust mot en äldre fastighetsvinst?
Carina Nicander Olsson:Nej inte rakt av men om du läser i broschyren skatteuträkning som finns på www.skatteverket.se så får du mer information.
Teres:Hej! Min ex man tog över vårat gemensamma hus när vi gick isär förra året. Det blev klart rättså sent på året, det finns inte med i min deklaration. Ska jag göra något eller kommer det med nästa år? Jag vill ju inte att det ska bli fel!
Carina Nicander Olsson:Det som står i deklarationen är innehavet den 1/1 2010 så det kommer att ändras till nästa deklaration, dvs om det är bodelning behöver du inte göra något men är det en försäljning skall det redovisas.
moderator:Nu återstår fem minuter av Deklarationsextras chatt med Skatteverket. Våga fråga!
Folke:Jag har ett uppskov på vinst efter försäljning av fastighet 1978. Det är på 130078:- Skatten i år, 2172. Hur räknar jag ut om det lönar sig att betala in skatten och vad blir den på ovanstående summa?
Carina Nicander Olsson:skatten blir 28617kr (130078* 22% skatt) så din ränta per år på den är alltså 652 kr dvs 30% på schablonintäkten 2172 kr. om du kan få en bättre ränta på banken än 652kr *1,30 under hela tiden som du beräknar att du har uppskovet lönar det sig ( skatteverket ränta är inte avdragsgill vilket därimot en ränta på banken är därför pålägget med 30%)
moderator:Nu stänger vi chatten. Tack för alla frågor till Deklarationsextras skatteexperter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".