Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Plast som är hälften trä

Publicerat onsdag 12 april 2006 kl 13.47
Kåsa i plast

Det händer mycket inom plastindustrin och en del av detta fanns på plastmässan Scanplast i Göteborg. Tekno provade en elgitarr gjord i plast men där hälften av materialet utgörs av träfiber.

Man kan också blanda i en biologiskt nedbrytbar plast och då blir det ett mycket spännande framtidsmaterial, berättade Harri Vällimäki på finska Kareline.

Möjligheten att fiberarmera termoplaster gör det nu möjligt att tex. gjuta en ventilkåpa till en lastbilsmotor och sen smälta ned och återvinna den. Glasfiberarmeringen gör plasten tillräckligt styv och hållbar för mer krävande applikationer. Det har också blivit möjligt att kroma plastdetaljer på ett sätt som gör dem omöjliga att skilja från metall. Vinsten ligger i viktbesparing och enklare tillverkning jämfört med metall, förklarade Ulf Bruder från DuPont.

Numera talas det mycket om kompositer när det handlar om plast. Det är egentligen bara ett sätt att förstärka plast med kolfiber eller glasfiber och det mesta går ut på att kunna ersätta metall. Kolfiberarmerad plast är sju gånger starkare än stål, men än så länge väldigt dyrt. Här finns en stor utmaning för plastindustrin att få ner priset, säger Magnus Jirehem på Polytech Group.

En stor del av montrarna innehöll utrustning för att tillverka plastdetaljer och det fanns dessutom en hel produktionslina uppställd som kallades Framgångsfabriken. Där fick man se hur en plastgrej ritades på datorn. En prototyp togs fram med en så kallad 3-D-skrivare. Ritningen från datorn matades in i en verktygsfräs som gjorde en gjutform man monterade in i en formspruta. Det är själva tillverkningsmaskinen som gjuter smält plast till den färdiga produkten. Man kan nu gå från ritningen i dator till färdig produkt på två veckor, nåt som tog månader förut, säger Anders Brask som visade Framgångsfabriken.

Design är också något man försöker få in i produktutvecklingen och Lisa Wickelgren på Råvara-Kvarnen berättade att nya spännande plastsorter gör det möjligt att tänka på andra sätt när man designar plastföremål.

Nu har det hänt: Windows på Macen!

De nya Intel-processorerna i Mac-datorer gör det plötsligt möjligt att köra ärkerivalen Microsofts operativsystem, Windows, i Mac-datorn. Men inte bara möjligt, Apple stimulerar till och med till det. Man har gett ut gratisprogrammet Boot Camp, med vars hjälp man gör en del Macens hårddisk till en Windows-avdelning. I den första beta-versionen av programmet går det inte att köra pc- och mac-miljö samtidigt, men det kanske kommer såsmåningom.

Wimax ”i varenda hörn”

Teknos serie om de nya trådlösa teknikerna, som konkurrerar med GSM och 3G-nät i mobilernas värld, fortsätter med en presentation av Wimax. Vi pratar med professor Ulf Körner vid Lunds Universitet och dr Mo Shakouri från Wimax Forum, som är branschorganisationen för den nya radiostandarden. Dr Shakouri berättar att hela Sydkorea ska få Wimax ”i varenda hörn”. Wimax kan tas emot både av datorer, handdatorer och mobiltelefoner och väntas vara miljardmarknad redan de närmsta åren. I nästa Tekno berättar vi om hur Wimax prövas i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".