Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Vespa fyller 60 år

Publicerat onsdag 26 april 2006 kl 11.40
Vespa fyller 60 år

Den 23 april 1946 stegade Enrico Piaggio in på patentverket i Florens och överlämnade sin patentansökan på ett litet fordon med två små hjul. Så föddes Vespa

Genom åren har miljontals skotrar av märket Vespa tillverkats. Födelsedagens firades på flera håll i landet och på Nytorget i Stockholm hade svenska skoterklubben ställt upp en låg rad vespor av olika årgångar. Skoterklubbens president Henrik Albertsson styr oss fram genom vespans historia.

Vi testar nya Vespan - GT 200

En riktig Vespa ska vara i plåt och ha den knepiga bottenlänksfjädringen på framhjulet. Den måste se ut som en riktig Vespa och det gör GT 200. Konstruktionen har förnyats med fyrtaktsmotor, skivbromsar och automatlåda. Vespan har också vuxit rejält och passar oss nordbor bättre. Men har GT 200 kvar den charm och egenart som gjorde Vespan så älskad?

”Prylarnas Internet” fullt möjligt

Små chips till mycket billig kostnad (och som därför kan slängas) kan ersätta streckkoderna i varuhanteringen. De kallas rf-idtaggar, där rf står för radiofrekvens. En avläsare i omgivningen kan ge energi till chipset och hämta dess information. Det går att lagra mycket mer information i en elektronisk id-tagg än i streckkoder.

Framtidsvisionärerna i Internet-samhället menar att detta är bara början på ett Prylarnas Internet där alltfler saker får en unik identitet. Inom varuhandeln är man redan på gång. Världens största affärskedja Walmart (USA) har bestämt att kräva rfid-taggar av sina underleverantörer. Men det är inte bara handeln som drar nytta En viss tomburk blir möjlig att spåra, bra för miljön. Maskiner/fordon får intelligens att ”höra av sig” till Internet om något fel . Och egentligen är användningsområdena oändliga, nu när id-taggarna kan tillverkas billigt, menar Hans-Erik Nilsson, professor i elektronikkonstruktion vid Mitthögskolan i Sundsvall.

Swarm intelligence undviker liftköerna

Idén till svärmintelligens kommer från myrorna som var för sig är rent korkade, men som tillsammans ändå visar upp ett intelligent beteende. Åke Malmberg på Mitthögskolan leder ett projekt där man utnyttjar mobiltelefoner som delar med sig av information trådlöst emellan skidåkarna i Åre. Då kan man få reda på var många åkare står stilla och om genomströmningen är dålig på vissa ställen. Den stora poängen är att man inte beöver någon centraldator som håller reda på allt och därför inte heller någon infrastruktur - den har ju alla åkarna redan med sig i fickan. Artificiell intelligens har varit svår att åstadkomma med datorer, men svärmintelligens är kanske en framkomligare väg, menar Åke Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".