Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Vilken teknik är "användvärd" när man är funktionshindrad?

Publicerat onsdag 30 augusti 2006 kl 11.14
Teknisk särlösning för att rädda ventilationen

Onsdag 30 augusti

Vid besöker instutitionen för designvetenskaper i Lund. Där finns forskargruppen Certec - som leds av fysikern och författaren Bodil Jönsson - som också är professor i rehabiliteringsteknik, och mottot på Certec är att människor med funktionshinder ska få bättre förutsättningar genom en mer ”användvärd” teknik.

Certec-forskaren Björn Breidegard har konstruerat är något han kallar minimetern - ett sätt för svårt hjärnskadade att kommunicera med omvärlden. Den kan läsa av huvudrörelser med en webkamera och på skärmen kan man då rulla ett stort klot från sida till sida när man vrider på huvudet - just huvudvridningen är en rörelse som ofta finns kvar även hos svårt hjärnskadade - och när då klotet rullar ut åt ena eller andra sidan så betyder det ja eller nej.

Charlotte Magnussons har ett projekt som går ut på att med datorns hjälp kunna känna sig fram i en virtuell tredimensionell trafikkorsning och liksom provgå lite innan man ger sig ut i verkligheten. Men det handlar inte bara om att komma på finurliga apparater utan också om tekniska lösningar som gör samhället mer tillgängligt för funktionshindrade och det ska Sverige vara senast 2010 enligt ett regeringsbeslut.

Att göra webben ”synlig”

För funktionshindrade är Internet inte lika tillgängligt som för andra. Blinda har möjlighet att läsa av texterna via talsyntes och punktskrift (och få ekonomiskt stöd till apparaturen), men det finns också andra grupper av funktionshindrade, som kan andra svårigheter, t.ex dyslektiker, att tillgodogöra sig texten. Vi besöker företaget Phoneticom i Uppsala som tillhandahåller programvara till servrar, så att webbesökarna – genom att bara klicka på olika ställen på skärmen – kan få texten uppläst. Man har även tagit fram serverprogram som översätter webbtext till uppläst text i telefon. Då behöver man inte ens en dator, det räcker med en tonvalstelefon. Då ringer man upp webbsidan man vill uppläst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".