Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2008. Om vardagstekniken som omger oss. Här kan du som lyssnare höra om alltifrån nanoteknik till...

Mobilen 50 år - NMT 25 år Jubilarerna minns

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 11.07
Mobilen 50 år

Tekno 25 oktober

Mobiltelefon fyller 50. Det är inte många som vet att idén till en mobil telefon var i svang redan på 40- och 50-talen. Men så var det.

Det första systemet i Sverige invigdes den 25 april 1956, och sköttes av telefonister som kopplade varje radiosamtal. Men sen kom ett automatiskt system med ny mikroelektronik: NMT-systemet, som invigdes i oktober 1981 - för 25 år sen.

Östen Määkitalo och Laila Ohlgren hörde till teknikgruppen som utvecklade NMT 450 vid Televerkets radiolabb. Laila Ohlgren gjorde en insats, som hon  knappt insett vilken betydelse den haft: Hon ändrade på en standard som gjorde att basstationerna fick lättare att upprätthålla kontakterna med telefonerna.

Att först lyfta luren och sen slå numret var en invand standard man ville överföra till mobilerna. Men det sinkade och äventyrade uppkopplingen. Då kom Laila Ohlgren på: Varför inte utnyttja mikroprocessorn, som var ny komponent i telefonerna 1981, och lagra numren där tills användaren var färdig med inknappandet? Sagt och gjort, och därmed hade hon infört en ny standard, som idag spritt sig till snart tre miljarder mobilanvändare i världen.

Majsblast i biltanken

Att göra stora mängder etanol av majsblast har kemiteknikern Karin Öhgren vid Lunds tekniska högskola lyckats med, med hjälp av en genmodifierad super-jäst. Majsblast är en biprodukt från jordbruket utan användningsområde, men den innehåller flera olika sockerarter och för att man ska kunna jäsa dem till etanol behövs en speciell sorts jäst. En genmodifierad sort som tagits fram av andra forskare vid Lunds Universitet, berättar Karin Öhgren. Ett ton majsblast kommer att kunna ge uppåt 400 liter etanol.

Platt-TV dominerade på Digital Home

Årets hemelektronikmässa Digital Home i Älvsjö handlade mest om tv. Det var mängder av plasma och lcd-apparater i montrarna. HDTV var också tydligt på tapeten, inte bara i form av tv-sändningar utan också på två nya DVD-format. Både Bluray och HD-DVD-spelare fanns att se, men de blir inledningsvis dyra. För att locka till sig nya kunder har hemelektronikbranschen börjat inrikta sig på kvinnor. Ett grepp var att det fanns ”kunskapspunkter” på olika ställen där man kunde få lära sig hur apparaterna fungerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".