Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Jag kunde varit mer aktiv"

Publicerat torsdag 1 december 2005 kl 16.44
Ylva Johansson.

Flera enskilda i regeringskansliet kritiseras för bristande ansvarstagande i katastrofkommissionens rapport. Ylva Johansson borde varit snabbare med sjukvårdsfrågorna och Hans Dahlgren borde tagit det operativa ansvaret som chef.

En av de utpekade är kabinettssekreterare Hans Dahlgen, som enligt kommissionen i egenskap av chef borde tagit ett operativt ansvar på ett helt annat sätt än han gjorde.

Hans Dahlgren tycker inte att det var självklart att han borde ha tagit ledningen.

– Det är en viktig sak att reda ut, hur pass stort ansvar en kabinettsekreterare har i såna här situationer.

Eftersom du inte är säker på hur stort ansvar du hade, vem trodde du att ansvaret låg hos?

– Jag vill inte gå in i det. Jag vill bara säga att när det gäller mitt eget ansvar så hör jag till dem som önskar att jag hade förstått   bättre och tidigare omfattningen och de svårigheter som våra egna medarbetare hade för att arbeta med frågan, säger Hans Dahlgren.

Det finns en uppgift i utredningen om att Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson ringde dig tidigt på annandagen. Men du säger att han inte gjorde det?

– Där står uppgift mot uppgift och jag vill inte gå in i diskussion om detta, säger Hans Dahlgren.

Med ett annat språkbruk skulle man kunna säga att någon ljuger?

– Jag vill inte använda något annat uttryck än att hänvisa till kommissionens slutsats att uppgift står mot uppgift.

Hans Dahlgrens chef utrikesminister Laila Freivalds bekräftar kritiken om att hon har varit ovetande genom att säga vad som måste bli bättre på UD.

– Det här lärde mig att den organisationen behöver också förbättras, så att jag kan vara säker på att jag alltid får den information jag behöver, säger Laila Freivalds.

Sjukvårdsminister Ylva Johansson tar åt sig av kritiken om att regeringens senfärdighet ökade lidandet för enskilda människor.

– Jag tar också allvarligt på kritiken som de riktar från kommissionen, där de säger att jag kunde ha ryckt åt mig initiativet i ett tidigare skede, kunde ha varit mer aktiv mot UD, säger Ylva Johansson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".