Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Vintips för vardag och helg

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 14.44

Vecka 8 - Vitt till isterbanden och rött till älgen - goda vardagsviner och lite dyrare helgvin.

Vintips torsdagen den 21 februari 2008

Vardagsviner:

Vitt: Gobelsburger Grüner Veltliner 2007 (nr 2775)

Schloss Gobelsburg ligger beläget i distriktet Kamptal i Österrike och det vilar på en lång och imponerande historia. På 1740-talet började munkar etablera vinodling i större omfattning och vinernas kvalitet blev snart vida omtalad. Efter en lång tids förfall har egendomen och dess viner återtagit sin forna glans. Sedan 1996 drivs vinframställningen av den ytterst kompetenta Michael Moosbrugger. Odlingarna domineras av druvorna Grüner Veltliner (cirka 50 procent) och Riesling (25 procent) och man praktiserar flera olika uppbindningsmetoder beroende på druvsort och läge. Medvetenheten och noggrannheten har satt sina tydliga spår och vinerna från Schloss Gobelsburg är minst sagt imponerande. Idag rankas egendomen till en av landets bästa producenter. Grüner Veltliner brukar beskrivas som Österrikes nationaldruva och den ger långlivade viner som väl återspeglar den jordmån den odlats i. Druvorna till detta vin skördas i mitten av oktober till mitten av november i vingårdarna runt Schloss Gobelsburg. Jäsningen sker sedan vid låg temperatur i rostfritt stål för att bevara druvans fruktighet och aromatiska kvaliteter och vinet buteljeras ungt.

Doft: Ungdomlig med inslag av citrus, persika och peppar

Smak: Torrt med hög krispig syra, fullpackad med blodapelsin, vitpeppar och mineral.

Passar utmärkt till isterband med en kall dijonsenapsmonterad potatissallad.

Pris: 85 kr

Rött: Château Bouscassé 2004 (nr 2204)

Vinet kommer från Madiran i Sydvästra Frankrike och produceras av den stolta och envisa vinmakaren Alain Brumont. Druvsammansättningen 65% Tannat, 25% Cabernet Sauvignon och 10% Cabernet Franc. Tannat är en väldigt svår druva att arbeta med och Alain Brumont nådde internationell status då hans viner provades. Vinet går att dricka nu eller om 10 år. Det är ett bra exempel på ett vin som utan att vara dyrt tjänar på lagring och som utvecklas med tiden. Vinet har fått ligga på sin jästfällning i franska ekfat under 12 till 14 månader. Vinet filtreras ej före buteljering.

Doft: Ungdomlig med mörka bär, tobak och tydlig fatkaraktär.

Smak: Torrt med hög syra, massor av strama tanniner och mörka bär, korinter och tobak. Lång eftersmak.

Pris: 99 kr

Till Helgen:

Vitt: Georg Breuer Riesling Sauvage 2006 (nr 5899)

Vinet kommer ifrån Rheingau i Tyskland. Rheingau har kallats den tyska vinvärldens gräddhylla. På den korta sträckan mellan Wiesbaden och Assmannshäuser, där floden Rhens förlopp går i rakt öst-västlig riktning, ligger de klassiska vingårdarna för ”rhenskt vin” som ett pärlband längs den norra stranden. Breuers icke vingårdsbetecknade Riesling Sauvage har de senaste åren pendlat mellan första och andra plats när Sveriges vinjournalister röstat fram Årets vita vin.

Doft: Ungdomlig frisk doft fylld av citrus, mineral och gråpäron.

Smak: Torrt med en mycket hög frisk syra, frisk smak fylld av gröna äpplen, söt grapefrukt och mineral.

Pris: 109 kr

Rött: Allegrini La Grola 2004 (nr 42334)

Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen,  La Grola, och dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån, högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända Amaroneviner. La Grola är inget Amaronevin utan vinifieras som ett vanligt rött vin även om druvorna i vinet är de klassiska druvor som återfinns i en Amarone. Druvsammansättningen är 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Molinara och 5% Sangiovese.

Doft: Intensiv med starka inslag av fat, plommon, vanilj och körsbär.

Smak: Torrt med hög syra och fyllt av plommon, körsbär, vanilj och fat.

Passar till lagrad hårdost, smakrika köttgrytor och grillat kött med rostade rotsaker.

Pris: 149 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".