Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Tips med krispig syra

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 14.47

Vecka 9 - Nya zeeländskt till fisken och italienskt till viltgrytan

VITT

Stoneleigh Sauvignon Blanc 2007, nummer på Systembolaget: 6311

Stoneleigh Sauvignon Blanc kommer från Marlborough på Nya Zeeland. Vin har länge odlats på Nya Zeeland men det var först på 1970-talet som landet fick sitt stora genombrott och det var just den för Loire i Frankrike så typiska druvan sauvignon blanc som på Nya Zeeland hittade ett klimat och en jordmån den trivdes i och reflekterade. Faktum är att vi just nu befinner oss i den tiden på året då man skördar på Nya Zeeland. Vinet får jäsa och lagras på ståltank innan det buteljeras, detta ger ett vin med en hög krispig syra, massor av frukt och mineraler.

Doft: Ung aromatisk, fylld av svartavinbärsblad, lime och passionsfrukt.

Smak: Torrt med hög krispig syra, mängder av friska citrusaromer, nässlor och passionsfrukt

Passar till: Lättare fisk och skaldjursrätter eller varför inte till en bit syrlig getost.

Pris: 99 kr

RÖTT 

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2005, nummer på Systembolaget: 7306

Langhe ligger i Piemonte i norra Italien och är hem åt några av Italiens främsta viner. De allra kändaste kommer ifrån de klassiska områdena kring byarna Barbaresco och Barolo. Här görs viner som kräver lång lagring för att nå sin fulla mognad och potential. Dessa viner anbringar ofta höga priser men väljer man istället ett vin utanför de klassificerade områdena får man väldigt mycket för pengarna. Langhe Nebbiolo görs precis som sina storebröder Barbaresco och Barolo på druvsorten nebbiolo vilken oftast anses vara Italiens ädlaste druva. Nebbioloviner känns ofta igen på den djupa mörka fruktdoften och inslaget av tryffel.

Doft: Något utvecklad fylld av körsbär, salvia, mörkchoklad och fat

Smak: Torrt med hög syra, härligt kraftiga tanniner, körsbär, salvia och nypon.

Passar till: Kraftig viltgryta serverad med en krämig polenta med parmesan och tryffel (tryffelolja).

Pris: 102 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".