Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Grillväder i helgen? Här är vinet!

Publicerat torsdag 1 maj 2008 kl 14.19

Vecka 18 - Rött till Första maj och vitt till Kristi himmelfärds dag

Vitt

Alamos Chardonnay 2007 nummer 94819 på systembolaget

Denna fat-lagrade chardonnay släpps på systembolaget den 2 maj och kommer från Mendoza i Argentina. Vinet innehåller även lite viognier vilket bidragit till de florala tonerna vi återfinner i vinet. För att få skriva ut druvtyp på ett vin krävs att minst 85 % av vinet består av den namngivna druvan. Jag har tidigare rekommenderat viner från Mendoza och från den italienskättade producenten Catena Zapata. 30% av vinet har jäst i 5 månader på franska ekfat.

Doft: En mjuk fruktig doft med massor av nötter, gula äpplen, vita blommor och kryddpeppar.

Smak: Torrt med hög syra och mängder av gula äpplen, persika och nötter, även trevliga rostade ekfats toner.

Passar utmärkt till grillad fisk eller varför inte en matig Ceasarsallad.

Pris: 99 kr

Rött 

Musella Valpolicella Superiore 2004 nummer 2393 på systembolaget

Valpolicella ligger i Venetien i Italien. När det på ett italienskt vins etikett uppges Superiore är det en indikation på en något högre alkoholhalt, ofta en halv procent. I detta fall har vinet en alkoholhalt på 13 procent. Druvsammansättningen är 70 % corvina, 20% rondinella och 10% barbera, just barbera återfinns inte så ofta i viner från Venetien. Skörden ägde rum mellan 9 och 23 september 2004 och 15% av corvina druvorna torkades i 4 veckor innan vinifieringen. Vinet fick sedan 12 månaders lagring på franska ekfat.

Doften är utvecklad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, choklad, plommon, viol, lakrits och torkad frukt.

Smaken är fylld av choklad och torkad frukt. Vinet har även mycket trevliga ekfatstoner.

Passar utmärkt till mustiga viltgrytor eller bara för sig tillsammans med en bit vällagrad parmesan.

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".