Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Smarriga fruktrecept från Mia

Publicerat måndag 25 augusti 2008 kl 14.53
Mia Öhrn bjuder Lotta på plommonkaka

Här är recepten på Mia Örns höstbak med frukter

Uppochnerkaka med plommon

Lägger du frukt i ett fint mönster i botten av formen ser det riktigt piffigt ut när du vänder upp kakan. På sensommaren är det härligt att kunna använda saftiga, rodnande plommon som dignar i trädgårdar och torgstånd. 

4-6 mogna plommon (cirka 200 g) 

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl madeira

3 dl (180 g) vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

100 g smör

0,5 dl mjölk

smör till formen 

  Dela plommonen på mitten, pilla ut kärnan och skär dem eventuellt i klyftor. Det är viktigt att inte skära för små bitar av plommonen, då blir de för lätta och ligger inte kvar på botten. Klä botten av en form med löstagbar kant, cirka 21 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj kanterna lätt med smör. Arrangera plommonbitarna i botten av formen.

Rör ihop ägg och socker och tillsätt madeiran. Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Smält smöret och rör ner i smeten och tillsätt därefter mjölken. Häll försiktigt smeten över plommonen i formen.

  Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter. Låt svalna några minuter och lossa sedan formens kant. Vänd kakan upp och ner och ta bort formens botten och bakplåtspappret. Servera ljummen med en kula vaniljglass, eller låt den svalna och njut till en kopp kaffe.

Nyponcupcakes 

En nyponbuske brukar gå att hitta runt knuten på de flesta platser, så ta till vara på de vitaminstinna bären genom att stoppa dem i saftiga, goda cupcakes med smak av citron. Cupcakes liknar muffins, men brukar vara lite plattare och översållade med vacker dekor.

   Att rensa nypon kräver lite tålamod, så passa på att göra det framför teven eller ta hjälp av någon du kan prata med under tiden. 

12-14 stycken

Tillagningstid: 40 minuter + 25 minuter i ugn 

2,5 dl nypon

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

2 ägg

0,75 dl gräddfil eller matlagningsyoghurt

2 dl (120 g) vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

skal av 1 citron och 0,5 dl citronsaft

Topping

200 g philadelphiaost eller liknande färskost (cream cheese)

2 msk florsocker

0,5 msk citronsaft

några extra nypon till dekor 

Rensa bort de fnasiga bitarna på nyponen och dela dem på mitten. Skrapa bort fröna med en spetsig sked. Skölj nyponen och låt dem rinna av. Hacka dem eventuellt grovt om de är stora.

Rör smöret mjukt tillsammans med sockret. Vispa ner ett ägg i taget och därefter gräddfil. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med citronskal, citronsaft och nyponen. Fördela smeten i pappformar och grädda i mitten av ugnen i 175 grader i drygt 25 minuter. Låt svalna.

  Rör ihop ingredienserna till toppingen och bred eller spritsa över bakelserna. Dekorera gärna med nypon.

Äppelpaj från Ekebyhovs slott 

Denna äppelkaka står alltid på kakbordet på Ekebyhovs slott, och räcker till många fikasugna gäster. Nästan alla äpplen passar att använda i pajen, blanda gärna flera svenska sorter, både söta och syrliga.

  Har du inte lika många munnar att mätta går det bra att halvera satsen.  

12-16 bitar

Tillagningstid: 30 minuter + 35 minuter i ugn 

Pajdeg

500 g smör

13 dl (780 g) vetemjöl

4 dl strösocker

0,5 tsk salt

1 tsk bakpulver 

Fyllning

20 mindre äpplen, cirka 1800 g

1 dl strösocker

2 tsk kanel 

Smält smöret i en stor bunke i mikron eller i en kastrull på spisen och låt det svalna lite. Rör ner mjöl, socker, salt och bakpulver i smöret och blanda ihop till en deg. Tryck ut två tredjedelar av degen i botten av en stor bakplåtspappersklädd långpanna.

   Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i ganska tjocka ringar eller rejäla klyftor. Lägg ut äpplena i flera lager i långpannan. Varva lagren med kanel och socker och smula resten av pajdegen ovanpå äpplena. Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i 35-40 minuter. Låt svalna och njut med massor av vaniljsås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".