Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

GI-vänliga julrecept

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 14.37

Här kommer några julrecept som är GI-vänliga: Janssons frestelse, glögg, köttbullar och tro det eller ej - ischoklad!

GI-Jansson
För att sänka GI-värdet har jag ersatt potatis med zucchini. Det här receptet räcker till 6 personer som smårätt eller 4 personer som varmrätt. Lådan kan lagas i förväg och sedan bara värmas i 125° ugn, 10-15 minuter. OBS! Passar ej att frysa in.

Ingredienser till  6 personer:

1 liten ask ansjovisfiléer (125 g)
2 stora gula lökar (ca 500 g)
50 g smör
2-3 zucchini (ca 800 g)
2 krm malen vitpeppar
2 dl grädde

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 250°. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Skala och strimla lökarna. Fräs dem i smör i en stekpanna. Sänk sedan värmen och låt löken bli mjuk, genomskinlig och gyllengul på låg värme. Rör om då och då. Det tar ca 10 minuter. Ta upp löken och lägg åt sidan.

2. Skär zucchinin i stavar. Fräs stavarna i omgångar i smör. Smörj en ugnssäker form och täck bottnen med hälften av zucchinistavarna. Lägg sedan på löken. Skär ansjovisfiléerna på längden och fördela strimlorna ovanpå löken. Krydda med malen vitpeppar. Täck med resten av zucchinistavarna.

3. Ställ in formen i ugnen och grädda den i 15 minuter. Slå av vätskan som bildats och häll istället på grädde. Grädda frestelsen i ytterligare 10 minuter. Låt lådan stå en stund före servering.

GI-vänlig Ris à la Malta
I förra veckans radioprogram fick vi läsartips om en GI-vänlig Ris à la Malta. Och vi tyckte det lät så enkelt och gott att vi lägger ut receptet här!

Så här gör du:
Istället för risgrynsgröt använder du keso. Låt keso (naturell) rinna av, blanda det med vispad grädde, lite vanilj från vaniljstång, och en näve hallon. Du kan också krydda med några droppar arrac essens. Smarrigt och jullikt.

Långkål
Kål har lågt GI-värde och är mättande. Passar utmärkt på ditt GI-julbord. Du kan laga den av djupfryst kål eller av färsk, som brukar finnas lagom till jul. Var försiktig med saltet. Smaka av noga, eftersom buljongens sälta sätter krydda.

Till 4 personer eller 8 på buffé:
800 g grönkål
2 dl buljong
2 msk smör
½- 1 dl grädde
½ tsk salt
malen vitpeppar

Så här gör du:
1. Repa bladen från stjälkarna på den färska grönkålen. Skölj dem väl. Koka dem mjuka i lite skinkspad eller buljong.

2. Ta upp kålen, låt den rinna av och hacka den grovt. Eller tina den frysta kålen i fettet i en gryta. Fräs den färska hackade kålen i fettet under omrörning. Tillsätt grädden och sjud kålen 3-4 minuter.

3. Spä eventuellt med lite av buljongen. Smaka av och krydda kålen med salt och peppar.

Ischoklad
En julklassiker är ischoklad. Förr lagade man den av kokosfett och blockchoklad. Mer hälsosam är vår GI- vänliga variant av smör och mörk choklad, 70%.

Till 50 st behöver du:
100 g smör
200 g mörk choklad 70%
1 ägg
ev smaksättning som 1 msk snabbkaffepulver eller rivet skal av 1 liten apelsin

Så här gör du:
1. Dela chokladen i bitar och lägg den i en djup tallrik med höga kanter. Lägg också i smöret.

2. Ställ tallriken över en kastrull med kokande vatten. Låt choklad och smör långsamt smälta.

3. Vispa upp ägget i en bunke, rör ner chokladsmeten och ev smaksättning. Fyll knäckformar av staniol och låt ischokladen stelna.

Sockerfri glögg, utan alkohol
Sockerfri saft finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Ta den smak du gillar bäst. En smak som kan rekommenderas just till glögg är tranbär. Varm vätska ska hällas på varma flaskor. Ett bra sätt att få flaskorna både rena och varma är att diska dem i maskin.

Ingredienser:
Till 2 flaskor behöver du:
1 flaska koncentrerad sockerfri saft
4 ½ dl vatten
1 påse glöggkryddor eller

Glöggkryddor:
20 hela kryddnejlikor
3 torkade pomeransskal
2 kanelstänger
30 kardemummakärnor
6 bittermandlar

Så här gör du:
1. Skålla och skala mandlarna. Häll saft och vatten i en kastrull. Lägg i glöggkryddorna och koka upp. Låt sedan glöggen sjuda under lock på svag värme i 5 minuter.

2. Ta glöggen från värmen och låt kryddorna dra i vätskan medan glöggen svalnar. Sila bort kryddorna och häll glöggen på väl rengjorda, varma flaskor.

3. Förvara glöggen svalt. Hetta upp glöggen före servering och bjud den med nötter och sötmandlar.

Här kommer också några alternativa rätter till GI-julbordet som min författarkollega Ulrika Davidsson gjort och som vi serverade i helgen när vi lagade mat och signerade böcker på ett köpcenter i Norrtälje.

Saffransquinoa med russin och pistagenötter - 4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 paket saffran
3 dl vit quinoa
6 dl vatten
1/2 tsk salt
1 paket färska haricot verts
1 dl sultanrussin
2 msk hackad färsk bladpersilja
1 påse färsk bladspenat
Dekoration: 1/2 dl pistagenötter och granatäpplekärnor

Så här gör du:
Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Bryn lök och tillsätt saffran och rör om.
Skölj quinoa väl och lägg i stekpannan. Rör om i någon minut. Tillsätt salt och vatten och låt koka i ca: 10 minuter. Rör om då och då.
När all vätska har kokat in är rätten klar. Skär haricot verts i mindre bitar och bryn i en stekpanna. Lägg över i quinoan och rör om. Tillsätt russin och persilja och blanda om.
Fördela bladspenat på ett stort uppläggningsfat och häll saffransquinoan över.
Blanda om och smaka av med salt och peppar.
Dekorera med pistagenötter och granatäpplekärnor. Salladen går att servera varm, ljummen eller kall.

Köttbullar med kanel och apelsin - 4 portioner:
1 apelsin
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk torkad timjan
1 msk mald kanel
21/2 dl finhackad schalottenlök
2 msk smör

Så här gör du:
Riv skalet på apelsinen fint och lägg i en skål. Dela apelsinen och pressa ut juicen i skålen. Tillsätt alla ingredienser till köttbullarna och blanda om ordentligt. Forma till små köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn bullarna runt om i 7-8 minuter.

Raita - 4 portioner (sås/crème som blir god till salladen och köttbullarna):
1/2 gurka
1/2 morot
½ rödlök
1 tomat
2 dl matlagningsyoghurt
Salt och peppar
1 krm malen spiskummin
1 krm paprikapulver
2 msk hackad färsk koriander

Så här gör du:
Skär gurka och morot i små tärningar. Skala och finhackad rödlöken. Dela tomaterna oh ta bort kärnhuset. Hacka tomaterna fint. Blanda allt med yoghurten och smaksätt med salt, peppar och spiskummin och paprikapulver. Strö på hackad koriander och blanda väl. Låt stå i kylen en timme innan servering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".