Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Kidneypaj med fikon och getost

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 15.11

Ca 6 – 8 personer

Röda kidneybönor påminner i formen om njurar och kallas därför kidney (njure).  De rustika bönorna gifter sig i ett lyckligt äktenskap med söta fikon och salt ost!

Pajskal
Samma pajskal som till grönkålspaj med mandel och pumpafrön

Fyllning
3 röda, finhackade lökar
3 finhackade vitlöksklyftor
2 – 3 msk rapsolja till stekning
1 burk krossade tomater ca 4 – 500 g. Helst ekologiska
400 g röda kidneybönor, blötlagda och kokta enligt förpackningen. Det går även med konserverade bönor.
250 g cocktailtomater i halvor
200 g torkade fikon – blötlagda ett par timmar och hackade i bitar
200 g spenatblad, djupfrysta eller färska
1 – 2 msk maizena-redning till redning
150 g getost i kuber, den går lättare att skära om den legat i frysen en stund
1 dl örtkryddor, t ex basilika, timjan och dragon. Eller ca 3 msk torkade.
1 msk örtsalt
svartpeppar
ca 100 g riven getost – låt getosten ligga i frysen en stund då går den lättare att riva

Gör pajskalet på samma sätt som i receptet för grönkålspaj med mandel och pumpafrön.Stek rödlök och vitlök i rapsolja på svag värme ett par minuter i en rymlig kastrullRör sedan ned tomatkross, kidneybönor, cocktailtomater, fikon och spenatblad.Pudra över maizena-redning och småkoka ett par minuter tills det tjocknar lite.Rör ned getostenKrydda med örter, örtsalt och svartpeppar.Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.Strö över riven getost.Grädda ca 20 minuter i 200 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".