Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Mias bästa semlor

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 09.17
1 av 2
2 av 2

Mia Öhrn tipsar om hur man bakar goda semlor - både de klassiska och några med nya smaker.

Gör en stor sats semlor och frys in det som blir över så har du semlebullar för hela säsongen.

Klassiska semlor

Hembakade semlor har många fördelar, hemmet doftar underbart nybakat och det är väldigt ekonomisk jämfört med att köpa dyra kondissemlor och det är lätt att anpassa semlans storlek allt efter aptit. Gör mellanstora semlor eller minisemlor och en stor semletårta.

Deg till 24 medelstora semlor eller 1 stor semletårta och 60 minisemlor

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk 
  • 50 g jäst 
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk malen eller stött kardemumma
  • 840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
  • ägg till pensling 
  •  
  • Fyllning till 24 medelstora semlor:
  • 400 g mandelmassa
  • eventuellt 1,5 dl mjölk
  • 6-7 dl vispgrädde
  • Fyllning till 1 semletårta och 60 minisemlor: 
  • 400 g mandelmassa
  • 2 dl kesella vanilj
  • 6-7 dl vispgrädde
  • florsocker till pudring

Gör så här:

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  2. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Den som vill göra semletårta och minisemlor delar degen i två bitar och formar den ena till en enda stor bulle. Platta till bullen lite och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela resten av degen i 60 små bitar och rulla de till runda små semlor. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Mellanstora bullar bakas i ca 10-12 minuter, minisemlor 8-10 minuter och semletårtan bakas i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Skär ett litet lock av de mellanstora bullarna och gör någon av följande varianter: 

  1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken för att få en tjock smet. Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.
  2. Skär skivor av mandelmassan i den tjocklek du föredrar. Lägg skivorna på bullarna och vispa grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde ovanpå mandelmassan. Lägg locket ovanpå grädden och pudra med florsocker.
  3. 3. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ner mandelmassan i vispgrädden och klicka eller spritsa ut mandelgrädden på bullarna. Sätt locken ovanpå grädden och pudra med florsocker.      

Till semletårtan och minisemlorna river du mandelmassan till fyllningen grovt, rör ner vaniljkrämen lite i taget och blandar till en jämn smet. Vispa grädden, skär av locket på tårtan och bred på fyllningen och dekorera med spritsad grädde. Pudra med florsocker. Skär locken av minisemlorna och spritsa en liten klick mandelfyllning och sedan vispgrädde på varje semla. Pudra med florsocker.

Saffranssemlor med lingongrädde

Det är lätt att tro att saffransemlor är ett trendigt försök att piffa upp fettisdagsbullarna, men semlor kryddade med saffran förekom redan för ett par hundra år sedan. Trevligt nog börjar det bli populärt igen, så nu har alla semlefantaster en ursäkt att tjuvstarta redan till jul!

12 st medelstora semlor 

  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 g saffran, 1 paket
  • 1 dl socker
  • 125 g (drygt 1 dl) kesella lätt
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 480 g (8 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
  • ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 0,75 dl mjölk
  • Lingongrädde: 
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl lingonsylt
  • florsocker till pudring
  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp den lite. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i degspadet. Tillsätt även kesella, ägg, resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  2. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Det tar 10-12 minuter. Låt svalna.
  3. Skär ett litet lock av varje bulle och riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt lite mjölk för att få en tjock smet. Fördela smeten i de urgröpta bullarna. Vispa grädden, blanda ner lingonsylten och spritsa eller lägg en klick lingongrädde på varje bulle. Stansa ut stjärnformar ur locken med ett pepparkaksmått, lägg stjärnorna på grädden och pudra med florsocker.

SOMMARSEMLOR MED HALLON OCH BLÅBÄR

Sommarsemlor kanske låter helt snurrigt med tanke på att fettisdagen ofta infaller redan i februari, men för den som får semleabstinens mitt i sommaren är dessa semlor oemotståndliga. Vetebullen är späckad med hackad mandel och under locket gömmer sig fluffig blåbärsgrädde och en hallon- och mandelfyllning.

12 st medelstora semlor

  • 1 dl sötmandel
  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 420 g (7 dl) vetemjöl eller vetemjöl special
  • eventuellt ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 1,5 dl hallonsylt
  • 200 g mandelmassa
  • Blåbärsgrädde: 
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbär, färska eller frysta och tinade
  • ev lite strösocker till bären
  • florsocker till pudring 
  1. Skålla, skala och hacka eller mixa mandlarna ganska fint. Smula ner jästen i en degbunke och smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Ljumma upp mjölken tillsammans med smöret till fingervärme. Lös upp jästen i degspadet.  Blanda strösocker, vaniljsocker, salt och mjöl och rör ner i degspadet. Knåda ihop till en deg och arbeta degen ordentligt, ca 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Knåda sist in den hackade mandeln och låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
  2. Dela degen i 12 bitar och rulla till runda bullar. Lägg bullarna med jämna mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter på varm plats. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter. Låt dem svalna helt.
  3. Skär av ett litet lock på bullarna och gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda inkråmet med hallonsylt och riven mandelmassa och fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden, söta eventuellt blåbären med lite strösocker och blanda dem med grädden. Spritsa eller lägg en klick grädde på varje bulle och sätt tillbaka locket. Pudra med florsocker och njut av sommaren i semmelform!
Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".