Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Carl Jan och Lotta om viner och dans

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 12.09

Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé gav tips om viner till olika maträtter och andra frågor om viner. Och svarade dessutom på några frågor om dans. 26 februari 2009

Christina i Arb:Varför ska man dricka rött vin till kött och vitt vin till fisk och skaldjur? Till sist lycka till i Let’s dance... Kanske Lotta ställer upp nästa gång !!!
Carl Jan Granqvist:Det är inte nödvändigt att vara så rigid i sitt vinval. Norrmännen dricker gärna röd bordeaux till sin torsk. Generellt sett är det bäst med rött till kött och vitt till fisk Tack för lyckönskan till Let’s Dance
Helena Carlsson:Hej Carl Jan. Om man tycker om ett vitt vin, men ska handla utomlands. Kan man bara välja ett från samma druva då? Tack på förhand.
Carl Jan Granqvist:Förstår inte riktigt din fråga. När man är utomlands i vinproducerande land blir man ofta bedårad av atmosfären och vinet smakar bättre än det gör när man tar det med sig hem. Vin kan ju vara en souvenir. Lycka till !
Kajsa:Hej Carl-Jan! Vad ska jag ha för vin till gratinerad hummer men potatis mos och örter?
Carl Jan Granqvist:Välj en Chablis. Det är alltid klassiskt. På Systemet hittar du olika prislägen. Lycka till!
Gunilla:Hej. Vill ha ett tips på rött vin passande till en buffé där gästerna tar med sig maten och vinet, alltså vet jag ej vad som bjuds. Jag har sallad och bröd med mig.
Carl Jan Granqvist:Svårt att svara på denna fråga där förutsättningarna verkar vara diffusa. Varför inte gå en gyllena medelväg, tag ett rosévin. Det är alltid gott.
Björn Holmgren:Hejsan Carl Jan ge tips på kraftiga röda viner och lycka till med dansen. Rör på dig ordentligt.
Carl Jan Granqvist:Välj en klassisk bordeaux. Jag föreslår en Fournasse Bernadotte som finns på ordinarie sortimentet till ett pris av cirka 150 kronor.
Barbro:Hej Carl-Jan.Kul att se dig i dansens virvlar,hur tycker du det är att dansa?håller på dig för du dansar så elegant och din danspartner verkar suverän.Lycka till i morgon,ska rösta på dig.Kram
Carl Jan Granqvist:Tack för din uppmuntrande rader som ger mig energi!
Berit Danielss:Lotta !! VÄLKOMMEN tillbaka,Du är bara bäst.Och Carl Jan du är också bra.Lycka till i dansens virvlar.Kramar till båda från Askersund
Lotta Bromé:Tack så mycket :)) Carl Jan hälsar och ska göra sitt allra bästa!
Marie:Jag vill ha tips på en god champagne då vi firar silverbröllop om några dagar.
Lotta Bromé:Chateau Beresch typ... *ler* säg det bara - så hittar nån kunnig systembolagsperson det! Annars älskar ju jag Gula Änkan - Veuve Cliqout. Ett billigare alternativ är ju Jean Maire... ca 229 Men det är klart - ska det va så ska det va! Ha en bra firning! Carl Jan hälsar också!
Anita Ek anita:Hej.Carl Jan.Min man och jag gillar att dricka vin till maten på helgen.Jag vill ha hjälp att hitta ett vin som är både mat och pratvin.Alltså lika gott till båda .prisklass 70-80 kr.finns det något gott boxvin?Trevlig helg och hälsa till Lotta Ni båda är bara bäst.
Carl Jan Granqvist:Föreslår dagens rdöa vin från Alperna. Domaine Saint Germain nr 96170 på systembolaget för 99 kronor
Frida:Något gott rött vin att bara sitta och dricka så där??
Lotta Bromé:Ta dagens vintips!
stefan:Vi vill ha ett spännade lite ovanligare vin till ungsstekt lamm och rotfrukter. Tips?
Carl Jan Granqvist:Jättebra med dagens röda vin från Alperna. Se föregående fråga
Kerstin Ljungqv:Hej! Jag undrar hur ska man göra för att få tag på folk som vill sjunga mina låtar? Mvh fr Kerstin i Karlstad
Lotta Bromé:Jaadu... pröva med att kontakta ett skivbolag. Lionheart till exempel i Stockholm - de har många svenska artister. Lycka till!
Mats Glader:Hur är det här nya mousserande röda vinet som finns på systemet? men framför allt till vad ska man servera det? mvh Glader
Carl Jan Granqvist:Jag har inte hunnit prova det. Mousserande rött vin passar bra till bufféer, smörgåstårta.
Helene:Till Lotta: hur var det att sända extrasändningen om Victorias förlovning igår? Och hur mår du idag; du var ju sjuk igår.
Lotta Bromé:Jag mår bättre idag :) Det var fantastiskt kul att sända Victorias förlovning! Jag hade sett framemot det i ett års tid, väntat o väntat... Var lite ledsen på morgonen över att det blev en dag då jag var sjuk - men det ordnade ju sig! Dock hade jag ingen potta i studion - som en kvällstidning påstått! det där var ett skämt från min producent Pether som tidningen valde att tro på... Herregud!
Johan:Jag var på besök i Moldavien förra året och fick prova några riktigt trevliga viner men ingen verkar sälja dessa och framför allt så kan man inte läsa något om dessa viner i Sverige. Hur kommer detta sig?
Carl Jan Granqvist:Det bästa är att gå in och googla så kanske du hittar nåt. Jag har tyvärr inte nån större erfarenhet av moldaviska viner.
Martin:Vad skall jag ha för vin till fläskkarre?
Carl Jan Granqvist:Även här kan det passa bra med det vintips som jag levererade idag. nr 96170.
Ninni:Hej vinmannen vilket är ditt bästa röda vin?
Carl Jan Granqvist:Mitt bästa röda vin är Chateau Cheval Blanc från 1955. Detta vin blev en passagepsykologisk ritisk händelse som jag aldrig glömmer. Så är det med livet, vissa ögonblick etsar sig fast och blir till en referenspunkt som varar livet genom.
Björn:Hej! jag söker ett gott vin som passar till älgfile Har du något att rekomendera?
Carl Jan Granqvist:Testa dagens tips nr 96170 som är ett kul och annorlunda vin.
stefan:vad har grythyttans startande 1973 med dagens programinnehåll? Känndes som smygreklam. vad tycker ni
Lotta Bromé:Å hej o hå... Jag tycker inte att det är speciellt konstigt att man använder speciella erfarenheter och årtal som referenspunkter när man samtalar. För övrigt: Carl Jan varken jobbar eller äger Grythyttan längre. Kan kanske vara bra att veta?
rolle:hallo ja hur har ni det?
Lotta Bromé:Vi har det alldeles utmärkt tack!
Emelie:Lotta, du pratade om ”lungtvål” för fläckborttagning för ett tag sedan - Var kan jag köpa lungtvål ??? Carl-Jan, jag och min man gifte oss i Grythyttan för ett tag sedan- det var fantastiskt - TACK !!! Lycka till med jive !!! Emelie
Lotta Bromé:Hej Emelie! Det var Galltvål jag talade om. Det går att köpas i Barn affärer, färghandel. Jag vet inte - men kanske funkar även apoteket? Carl Jan bugar och bockar! Rösta :) skriver Lotta!
Torbjörn sedval:Vin tips hur skall jag få min fru att tycka om vin jag älskar vin Tack sam för svar T sedvall
Carl Jan Granqvist:Börja med att servera henne söta viner till deserter exempelvis en Sauterne. Överraska henne därefter med en halvtorr Champagne. Därefter är det inte svårt att locka med ett torrt rödvin till kött. Lycka till!
Gunilla:Hej Lotta och Carl-Jan! Man blir bara så glad när man hör Er! Lycka till i morgon Carl-Jan och trevlig helg till er båda.
Lotta Bromé:Tack från oss båda! :)
rolle:lotta ska du nu köpa mer vin?
Lotta Bromé:ähum...? Nej, tack. Inte just nu. Måste vila magen lite efter Vinterkräksjukan...
Kerstin Ljungqv:Hej en lyckönskan till dig Lotta du har en ljuvlig radioröst och Carl-Jan lycka till med dansen. Kram fr Kerstin
Lotta Bromé:Tack åter från oss båda :))
Gunilla:Hur länge kan man spara oöppnade vinflaskor ? Har det någon betydelse vitt eller rött? Har ej kollat men det kanske finns något sista-förbruknings-datum på dem......
Carl Jan Granqvist:Röda viner som har hög taninhalt klarar sig bättre, kanske ett dygn eller något mer. Vita viner måste korkas igen och sättas i kylen och kan då sparas ett dygn. Mousserande viner bör man omedelbart dricka upp. Håll till godo.
Moderator:Alldeles strax avslutas chatten med Carl Jan och Lotta.
Lena i Älvsjö:Vad passar till stekta pilgrimsmusslor?
Lotta Bromé:Ett Loire vin passar bra :)
åsa:hej vad kan man dricka för vin/öl till sushi?
Carl Jan Granqvist:Till sushi går det väl att dricka öl vid namn Asahi samt andra ljusa öl. Alsaceviner passar också. Lycka till!
Ewa:Hej Tycker du att det är kul med dansen Carl -Jan? Det ser ut som det iallafall lycka till.
Carl Jan Granqvist:Vi har jättekul i vår familj Let’s Dance. Jag mår bättre och är förtjust i min moatje Maria Lindberg. Tack för lyckönskningen!
gunnar:skulle lotta vara en bra danspartner för dig.
Carl Jan Granqvist:Lotta skulle vara en alldeles utmärkt danspartner. Vi har redan testat så jag vet.
Jessica:Hej! Är på vinprovning då och då och undrar över det här med dofter, har ofta svårt att urskilja de dofter som vinprovarledaren säger sig ska finnas där, särskilt om det är väldigt alkoholstarka viner. Är det något som man kan träna upp och i så fall hur? Tack för ett bra program , piggar verkligen upp!
Lotta Bromé:Att orddräkt sätta sinnesförnimmelser tar tid att lära sig. Men går mycket väl att träna upp. Svårast är att hitta ord för munhåleupplevelser. Bästa sättet att träna upp denna kunskap är att göra det tillsammans med några vänner, där man ger varandra olika inputs. Så svarar Carl Jan. Jag vet ett kul experiment: Bind för ögonen och smaka på äpple, knäckebröd o liknande. Om man varken ser - även kanske inte hör - kan man bli väldigt överraskad...
Moderator:Nu stänger vi chatten för idag. tack för era frågor! Carl Jan svarar på de som finns så länge han har tid innan han måste dansa iväg!
Annette Idh:Hej Carl - Jan Har fått en flaska Chamboll-Musigny Premier Cru 1998 Joseph Drouhin. Vad ska jag servera den till för att den ska komma till sin rätt, kan jag spara den längre och vad kostar den? Tack och lycka till med Let’s dance.
Carl Jan Granqvist:Välj gärna en blodsprängd duva. Vinet går att spara ytterligare år. Ring vinkällaren Grappe 08-661 25 16 så kan de kolla priset i en databas.
Kenneth Johnsso:hej! hur gör man vad ska man tänka på för att bli vinimportör. Är det bara de stora drakarna som kan överleva i dessa tider?
Carl Jan Granqvist:Man bör ha god likviditet samt yrkeskunskap, ett bra socialt nätverk och tålamod.
Johan:Hej Carl Jan Varför finns det inte mousserande röd vin?
Carl Jan Granqvist:Det finns rött mousserande vin, Lambrusco t ex.
Barbro:Hej Carl -Jan! Jag skall ha en vinprovning och vi tänker prova Chardonnay från olika värlsdelar. Efteråt skall vi äta middag och jag har tänkt att bjuda på en fisksoppa fårn medelhavet. Den innehåller både tomat, saffran och apelsin. Till min fråga: Kommer det att fungera att dricka chardonnay till soppan. Jag har tänkt att det ena vinet skall vara en Chablis
Carl Jan Granqvist:Ja det går utmärkt att dricka både viner från Chablis. Chardonnay år en druvsort. Det klassiska är att dricka Loire-viner till fisksoppa.
Lotta Bromé:Tack så mycket för att ni ville chatta idag! Vi hörs snart igen hoppas vi! Ni tillönskas nu en trevlig helg! Hälsningar Hela P4extra redaktionen, Lotta & Carl Jan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".