Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Våffeltips, sött dessertvin och ett vitt aperitifvin

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 14.40
Våffeldagen. Foto: Scanpix

Kajsa Vargs goda våfflor med ett sött dessertvin därtill i Carl Jans vintips vecka 13. Han tipsar också om ett torr vitt vin som passar till aperitif.

Vitt 

Bourgogne Aligoté 2007 nummer 5500 på Systembolaget

Druvan aligoté återfinns som vinnamnet antyder i distriktet Bourgogne. Viner på aligoté är ofta lätta, friska och aromatiska. Av tradition är det just viner på aligoté som används när man vill bjuda på vindrinken Kir, vilken består av svartvinbärslikör, Crème de Cassis och ett torrt vitt vin. Druvorna har efter skörd pressats och sedan fått jäsa och lagrats på rostfria ståltankar. 

Doft: Ren, frisk och ungdomlig med inslag av citron och gröna äpplen. 

Smak: Torr med härligt hög syra och massor av gröna äpplen och citrustoner. 

Passar utmärkt som aperitif eller varför inte till en matig ceasarsallad.

Pris: 89 kr 

Sött

Coteaux du Layon Selection de Grain Nobles 2003 nummer 97484 på Systembolaget 

Från distriktet Loire i Frankrike kommer detta söta ost- och dessertvin. Druvan bakom vinet är den högkvalitativa chenin blanc vilken här har utsatts för ädelröta eller botrytis cinerea som den heter på latin. Ädelrötan angriper druvorna och perforerar skalen vilket gör att vattnet dunstar och druvornas smak och sötma koncentreras. Efter skörd och nogrann selektering pressas druvorna och lagras efter jäsning på stora neutrala fat. 2003 var ett mycket varmt år i Europa vilket påverkat vinets syra som här inte är lika hög som vid svalare årgångar. 

Doft: Ren och utvecklad med mängder av torkad frukt, mandel och honungstoner.  

Smak: Sött med angenäm syra och fyllt av russin, mandel och kanderade äpplen. 

Passar utmärkt till våfflor med kanderade äppelskivor och grädde. 

Pris: 107 kr för en halvflaska (375 ml)

Kajsa Vargs Recept på våfflor
15 portioner

Ingredienser

3 ¼ dl sur tjock grädde eller crème fraîche >
6 ½ dl vatten
1 ¾ dl smält smör 
2 ägg
ca 5 dl vetemjöl

Gör så här

1. Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg.

2. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. NB.

3. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Ur: Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".