Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Fredrik Sträng 25/8-09

Publicerat tisdag 25 augusti 2009 kl 10.23

Bergsklättraren och äventyraren Fredrik Sträng gästade Lotta Bromé i P4 Extra. Direkt efter intervjun svarade han på frågor från P4 Extras lyssnare.

Det blev förstås många frågor om att bestiga berg. 

Moderator:Nu startar vi chatten med bergsklättraren Fredrik Sträng. Chatten är öppen till 14.30. Välkomna med frågor!
Fredrik på väs:Om man vill lära sig klättra för berg som Mount Everest. Vart börjar jag? Finns det någon kurs jag kan gå? Hur kommer jag igång helt enkelt???
Fredrik Sträng:Ta kontakt med närmsta klätterklubb, börja klippklättra, ta alpina kurser i Kebnekaise, gör lumpen som jägare, ta kurser i alperna, hitta en poolare som vill klättra med dig, sedan tar ni först 4000 m berg, och sedan 5000 m, 6000 m o.s.v. Lycka till och var rädd om dig!
Bo Lundquist:Är det sant att det sitter en död människa på toppen av Mount Everest som alla hälsar på där uppe
Fredrik Sträng:Det är inte sant att det finns en död människa på toppen av Everest. Däremot finns det tyvärr många människor som omkommit på Everest olika sidor (Norra Södra etc.) och på olika höjder. I snitt dör ca: 4-5 människor per år på Everest och då oftast på nervägen.
ingrid:Känner du till amerikanen Greg Mortensen? Jag har läst hans bok om klättring och vad som kan följa efter det. Är han väl känd bland vanligt folk i trakterna runt K2?
Fredrik Sträng:Jo, jag känner till Greg (inte privat) och skriver om hans makalösa överlevnad på K2. Han är väl känd i trakterna runt K2 p.g.a. sina humanitära insatser.
Markus:Hej, till att börja med, jag är djupt imponerad av ditt driv och dina äventyr! Jag skulle dock vilja fråga, ursäkta för att jag inte släpper k2 2008, ej fastsatta rep, mängder av klättrare, slarv nämndes som anledningen till att ni vände om, dessa faktorer påminner ganska mycket om Everest 96. Har, lite elakt uttryckt, klättrare runt om i världen inte lärt sig något? - varför inte?
Fredrik Sträng:Mmm, du har nog rätt i det att det är svårt att lära sig av historien. Det är väl ett problem som hela mänskligheten har gemensamt? Dock måste jag säga att de flesta av anl. till olyckorna på K2 2008 berodde på oförutsägbart isras från Bottleneck (en ismassa på 8200 m) och hade således inget med saknad utrustning eller dålig kommunikation att göra.
Fredrik på väs:Vilken sorts fysisk träning är prioriterad innan man klättrar upp på höjder av 8000 meter? Uthållig kondition (lång löpning) Hög syreupptagning (Springa intervaller) Styrka (Tung styrketräning) Jocke
Fredrik Sträng:Uthållighet och intervaller är bra för hög höjd. Jag tränar väldigt mycket löpning, MTB, skidåkning och gå i backe med ryggsäck. Passen bör ligga på 2 timmar och uppåt om det ska ge något. Intervaller kör jag varje vecka för att öka syreupptaget och få starkare hjärta. Styrka är även det bra för att öka muskelmassa (som förtvinar på hög höjd och är bra bränsle på hög höjd och som man måste ha som buffert).
Markus:Som en av flera klättrare på ett berg i Everestkaliber, motiveras man av sin egen drivkraft eller dras man med av gruppen (i sin egen expedition eller av andra "externa")?
Fredrik Sträng:Det är nog en kombination. Ens egna drivkrafter (som bör vara sunda)ska ju vara starkare än gruppens. Dock hjälper grupp mentaliteten väldigt mycket för att lyckas. Men man är ju inte starkare än svagaste länken
Markus:Finns det några organiserade försök att tillvarata varandras erfarenheter (dåliga såväl som bra) från olika expeditioner. På din hemsida och vad som är publicerat på utsidan.se framhåller du vikten av att lära av k2 2008. En fråga där också, vad har du lärt dig från den hemska händelsen?
Fredrik Sträng:Då ska du nog ta t.ex. att läsa min bok! Enklast är nog att smurfa runt på internet och leta efter seriösa expeditionsredogörelser. Det är sedan upp till var och en hur man ska tolka erfarenheterna som klättrare skildrar i litteratur (böcker, förare, ruttbeskrivningar, rapporter i t.ex. American Alpine Journal m.fl.)
Johan Månsson:Jag minns dig från en äventyrsmässa innan du skulle bestiga sju högsta topparna på de sju kontinenterna på sju månader (tror jag.) Hur var den upplevelsen? Min fråga är annars om du skulle skriva den där avgörande äventyrsfilmen om något av dina eller andra äventyrars äventyr vilket äventyr skulle du välja då? (Skriver själv manus!) Lycka till på Everst förresten (Har mina aningar om i vilkas fotspår du ska vandra...) Johan.
Fredrik Sträng:7 Summits var fantastiskt! Läs mer på www.strang.se klicka på ikonet 7 berg 7 kontienter 7 månader så kan du se (nästan) all rapporter från klättringarn, bilder, film m.m. Jag har nog många äventyrsprojekt på gång och dokumentärnas dokumentär (som jag vill göra) är om ett äventyr som jag inte ännu gjort...
Olof Johansson:Hur förbereder du dig rent fysiskt inför en expediton? Riktar du in träningen på något särskilt? Äter du upp dig för att ha extra fett?
Fredrik Sträng:Fett är direket olämpligt att äta på höga berg. Det är svårt att bränna det p.g.a. det lilla syretrycket. Kolhydrater och protein behöver mindre fett för att förbrännas.
Markus:En till fråga :) jag forskar runt bergsklättringsexpeditioner som temporär organisation (hur de organiseras), hur beroende är individen av gruppen när berg såsom Everest, k2 och andra 8000 meters toppar bestigs? - En annan sak också, jag har länge försökt få tid att kontakta dig, vore du intresserad av att delta i en studie? (intervjuer)
Fredrik Sträng:Hmm, stor fråga. Om man utgår från att man ska klättra t.ex. K2 med 8 man (som vi var) så är ju alla där av en specific anledning och man har inte råd att flera blir sjuka eller hoppar av om man ska uppnå sitt mål (toppen och ned igen via en speciell led). Du får väl höra av dig till mig så får du berätta mer om vad du har för tankar om intervju.
Fredrik Sträng:Till Olof Johansson: Innan exp. så försöker jag inte äta upp mig så mycket förutom kanske 2 extra kilon. Extra kilon innebär bara mer att släpa på på berget, mer mat som måste ätas och mer syre som måste till för att upprätthålla cellerna. På berget däremot försöker jag äta så mycket som det bara går!
Johan Månsson:För att återknyta till Everest 96 (har läst flera bra böcker om det!) och K2 08: Varför begränsar man inte antalet klättrare som får göra toppförsök säg per dag eller något? Många tillbud beror ju just på att tokmånga personer är uppe och klättrar samtidigt! Johan
Fredrik Sträng:Jo, det är sant att det är många klättrare på väg uppför bergen samma dag. Sanningen är väl den att det kanske inte är antalet klättrare utan kombinationen av erfarna och oerfarna relativt klättrare samt tillbud (som inte beror på skicklighet) som orsakar problem. Det räcker ju med att en person råkar illa ut och så "måste" ju plöttsligt 10 man försöka att rädda personen ur knipan. Detta är en svår fråga som kan utvecklas hur långt som helst. Det handlar om moral men främst självbevarelsedrift. Ovanför 8000-m kan man inte räkna med hjälp. Att begränsa antalet klättrare per dag gör det hela jätte svårt. Ponera att du har 3 bra toppdagar på en säsong på Everest och det är 300 personer som står på kö. Vem får gå först? Den som betalar mest?
Moderator:Nu är det tio minuter kvar av chatten. Fredrik svarar på så många frågor han hinner.
Cecilia Uppsala:Det finns ett antal "äventyrare" i Sverige. Har ni god kontakt och hjälper varandra eller är det konkurrens er emellan?
Fredrik Sträng:Jag har mycket god kontakt med t.ex. Renata och Ola och vi hjälper varandra eftersom vi känner varandra så väl. Flera andra äventyrare i Sverige har jag väldigt liten eller ingen kontakt med eftersom jag inte känner dem och då blir det svårt att hjälpa varandra, precis som i vilken annan yrkesgrupp som helst.
Mikael Blom:Hej Fredrik! Hur skiljer sig skidåkningen på hög höjd jämfört med åkning på låglandet? Lycka till!
Fredrik Sträng:Det är jobbigare! Har åkt skidor o snowboard på endast 5000 m höjd men där uppe är det tillräckligt jobbigt att göra svängar! Tack!
Fredrik:Vad är det för människor som är med i din nästa expedition. Vad jag söker efter är vad som krävs för att bli "intagen" till en expedition..? Annonserar ni eller hur funkar sånt?
Fredrik Sträng:Haha! Du är underbar! Jo, visst håller jag ögonen öppna men jag annonserar inte direkt som faktiskt Ernst Shackleton gjorde 1913 för sin Trans antarktiska exp. Det spelar ingen roll om du är Mr Universum i klättring om man ska med mig. Det viktigaste är: hur man fungerar i pressade situationer, hur arbetsvillig man är, om man är lätt att ha att göra med, att man inte har dödslängtan, att man är glad och positiv o.s.v. och så skadar inte en bra CV
Fredrik:Hur lång tid varar en expedition som den till K2 senast? Mvh Fredrik
Fredrik Sträng:Den varade f.o.m. 12:e juni t.o.m. den 15:e aug.
Fredrik:Vilken tid på året är det möjligt att bestiga everest? När som helst eller bara någon viss månad? Tack på förhand Fredrik
Fredrik Sträng:Den bästa tiden är pre-monsun vilket är april-början av juni.
Johan i jämtlan:Det hävdas ibland att den direkta syreupptagningsförmågan ej har så stor betydelse när det gäller att tåla syrebristen på hög höjd, iallafall om man jämför mellan olika individer. Har du nån uppfattning om det och vad det isåfall är för andra faktorer som har mest betydelse?
Fredrik Sträng:Genetik spelar nog väldigt stor roll, se bara på Sherpas i Nepal! De har nödvändigtvis inte en hög syreupptagningsförmåga men genetiskt sett en fantastisk förmåga att klara långa tider på hög höjd och att ha lätt för sig att acclimatisera sig.
Johan Månsson:Svar: Inte de som betalar mest i alla fall eftersom det oftast är liktydigt med de som har sämst erfarenhet. Men en sund regel vore ju en lag om att ha bestigit minst en 8000 meters topp innan man beger sig ut på Everest eller K2. Johan. ps håller helt med om att det är en jättesvår fråga! ds
Fredrik Sträng:Jo, det förslaget har legat på tapeten länge för turist ministeriet i Nepal att man ska ha minst en 8000-m topp innan Everest
Markus:Har hört Everest basecamp beskrivas som ett partyställe, är det så illa?
Fredrik Sträng:Jo, det har en viss tendens att gå rätt så vilt till där framför allt efter expeditionerna och om de är lyckade. Såg i våras en finsk exp som hade det roligt, och en var utklädd till tomte. Vad ska man säga?
Moderator:Nu är denna chatt slut. Tack för alla frågor till Fredrik Sträng.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".