Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Ut i svampskogen

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 14.30

Svamp är en av de bästa råvarorna att matcha med vin särskilt om man steker dem i smör. Om man väljer ett vitt vin kan man gärna ta en ekfatslagrad Chardonnay och servera till en kantarelltoast.

Vitt vin

Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve nr 5621 på Systembolaget

Veckans vita kommer från firman Laroche som gör vin på diverse platser i Bourgogne samt i Pays d`Oc, i Frankrike. Vinet har en tydlig fatkaraktär vilket gifter sig bra med svampens smaker. Chardonnaydruvan är en av världens mest odlade druvor och kan te sig väldigt olika beroende på hur vinmakaren har valt att tillverka vinet. Att lagra vinet på ek ger ofta chardonnayviner toner av smör och en viss nötighet.

Doft: Ungdomlig doft med rostad fatkaraktär, inslag av päron, tropisk frukt, smör och nötter.

Smak: Torr, balanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, päron, nötter och grapeskal.

Passar utmärkt till en kantarelltoast eller svamprisotto.

Pris: 99 kr

Rött vin

Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300)

Från Langhe i Piemonte i norra Italien kommer veckans röda vin. Det är gjort på Nebbiolodruvan som man återfinner i de kända vinerna Barolo och Barbaresco. Druvnamnet kommer från det italienska ordet för dimma - nebbia – vilket är mycket vanligt i Piemonte på hösten. Nebbiolo mognar mycket sent och trivs därför bäst på de allra soligaste lägena.  I doft och smak kan man ofta ana toner av tryffel, särskilt när viner av Nebbiolo har fått lagras några år.

Doft : Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, lavendel, salvia och läder.

Smak: Kryddigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, salvia, lakrits och läder.

Passar utmärkt till svamprisotto med mycket parmesan i eller till fläskfilé med salvia och parmaskinka.

Pris: 99 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".