Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Stefan Einhorn

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 08.24

Författaren och läkaren Stefan Einhorn gästade Lotta 31 augusti och chattade sen med lyssnarna. Många frågor handlade om att vara medmänniska, om gudstro och om konsten att vara snäll. Läs hela chatten här:

Moderator:Nu öppnar vi chatten med Stefan Einhorn. Välkomna med frågor!
Kate:Hej Stefan finns dina böcker som talböcker ??
Stefan Einhorn:Tack för frågan. Konsten att vara snäll, Medmänniskor och Vägar till visdom finns som ljudböcker.
Mia:Hur ska jag kunna älska mina "styv"barn?de är stora,över 20 år). Alla 3 är sura & märkliga. En av dom tar ut tvätt när jag tvättar och trampar på rena tvätten med skorna m.m. Jag har ALDRIG sagt nå´t elakt till dom. Vill älska dom.Har verkl försökt nå dom men jag lyckas inte.Känner mig usel! Deras pappa hade hoppats jag skulle göra dom glada men han anser mig misslyckad(dom var dystra innan jag kom in i bilden,deras mamma är död).Hjälp mig!
Stefan Einhorn:Det enda vi kan göra är vårt bästa. Ett råd är att försöka möte dem på deras villkor, så länge dessa inte är orimliga. Ett annat är att försöka att inte ta det personligt när de är tvära utan försöka känna medkänsla för dem. Lycka till!
Anneli:Har du några bra och konkreta råd för hur man kan bli en vis person?
Stefan Einhorn:Fråga till råds, ha ett öppet sinne, var inte prestigefull osv osv. Allt finns i boken Vägar till visdom som kommer ut i veckan.
Britt:Så så glad över din nya bok. Jag vet ingen som är så klk som du är och det du sa nyss om att det är helt OK att vara både tvivlare och troende gör mig så glad för det är ju precis så jag känner det ... Vad jag skulle vilja fråga är...Förra gången du släppte en bok så talade du på akademibokhandeln i Stockholm . Har du några såna möten inbokade ?
Stefan Einhorn:Tack för värmande ord! Ska tala på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm nu på lördag.
Maud:Hej Stefan! Hur skiljer du på klokskap och vishet? Kan man vara vis utan att vara i kontakt med sin själ? Är vishet något vi föds med? Mvh Maud
Stefan Einhorn:Jag sätter i stort sett likhetstecken mellan klok och vis. Att ha kontakt med sin egen inre värld är en god egenskap om man vill vara vis. Vishet föds vi inte med utan det är en egenskap som vi kan utveckla under livets gång.
Åke Skoog:Du säger att Du svänger mellan troende och tvivlare.När är Du troende och när är Du tvivlare väldigt viktig fråga
Stefan Einhorn:Det varierar mellan olika perioder. Jag betraktade mig också som ateist under en period i ungdomen.
Britt:Alla säger att jag är " så snäll "...jag försöker också verkligen vara så snäll som det bara är möjligt och ställer alltid upp för de mina och medmänniskor..men ibland så får jag en känlsa av att bli utnyttjad..ingen rolig känsla och jag blir ledsen av den..vad ska jah göra då....va bra då finns jag där och lyssnar på lördag...Britt igen
Stefan Einhorn:Man ska vara snäll med omdöme, mod och integritet. Om man börjar känna sig utnyttjad ska man försöka vända på perspektivet och tänka att det är ett privilegium att kunna hjälpa en medmänniska. Men om det går för långt ska man dra en gräns.
Linda:Vad anser du begreppet godhet vara?
Stefan Einhorn:En vilja att göra gott som omsätts i handling, som kräver klokskap och integritet.
Gun Larsson:Satte på radion och hann bara höra Dina sista ord. Skall höra hela programmet på webben. Jag är precis så som du sa att ibland tror man mer och ibland mindre. Min fråga: Varför skall man be Gud om saker och ting om det är så att han för oss alla har en bestämd plan. Det blir ju som att inte acceptera hans plan tycker jag utan komma med egan idéer.
Stefan Einhorn:Vissa religioner anser att Gud hör bön, andra inte. Och vissa upplever ett samtal med Gud som om de talade med "det gudomliga" i sig själv. Diskuterar detta i min bok En dold Gud.
madeleine:Hej, när hinner du arbeta kliniskt? Vore synd, om du inte fanns i vården.
Stefan Einhorn:Har en liten mottagning med ett fåtal patienter kvar. Man måste prioritera. Kanske blir det mer i framtiden.
Birgitta:Hejsan! Kan man träna upp sig i att lösa klurigheter ex.att kunna lösa olika tankenötter? Jag är 48 år och tycker att jag blivit trög i huvudet.
Stefan Einhorn:En av de bästa sätten att förhindra åldrandet av hjärnan är att ägna tid åt tankenötter och korsord. Så fortsätt du!
Rolf:Det fanns för ngr år sedan en kvinna i England som skrev om att hon nu träffat sina barn från tidigare liv. Har Du ngn kommentar till detta och pågår någon forskning om denna fråga.
Stefan Einhorn:Jag har inte sett någon vetenskaplig undersökning som styrker tanken att vi kan minnas tidigare liv.
astrid åkergren:Jag tycker det är fegt att inte ta ställning för om man är kristen eller inte, alltså tror på Gud. Det är att vända kappan efter vinden. Sverige är så genomsekulariserat så jag tycker det är "tufft" att våga stå upp för sin tro. Jag har respekt för alla som är ärliga, men då vill jag också att dom ska respektera mig. Det verkar nästan som det är fint och intelligent att säga att man inte är "religiös" i Sverige. Precis som man vore dum. Jag tycker Bibeln är den bästa bok vi har, både GT och NT.
Stefan Einhorn:Då ska du vara stolt och glad att du har en tro. Det har jag respekt för. Men alla har inte en tro, och det är viktigt att man är ärlig, inte minst mot sig själv, i dessa frågor.
Peter:Hej Stefan! Kan man vara snäll mot någon annan om man inte är snäll mot sig själv? Jag tänker att om jag inte förstår vad det innebär att vara snäll mot mig själv så kommer snällheten mot andra att bli missriktad. Och att jag kanske blir utnyttjad... MVH/Peter
Stefan Einhorn:Man ska vara snäll mot sig själv. Men ett bra sätt att göra det på är att vara snäll mot andra. Dels ökar sannolikheten att man får godhet tillbaka och dels visar det sig att vi njuter av att göra gott. Detta enligt vetenskapliga undersökningar.
Kerstin Ljungqv:Hej jag har skrivit 3 böcker men vet ej hur man ska få dem upptäckta Är snart färdig med min fjärde bok hälsn Kerstin
Stefan Einhorn:Jag antar att du skickat dem till förlag. Det finns nu möjligheter att ge ut sina böcker med så kallad print-on-demand teknik på eget förlag. Men då måste man marknadsföra boken själv, vilket inte är helt lätt.
Kråkan:Jag brottas hela tiden med att visa klokhet i hur jag möter medmänniskor. Ibland blir jag bara trött och arg på hur en del beter sig och jag tycker det är svårt att inte "ge igen". Har du något råd, hur kan man tänka?
Stefan Einhorn:"Hämnden är ljuv" brukar jag hänföra till kategorien "dumma visdomsord". Att ge igen brukar vara njutningsfyllt i några minuter. Sen riskerar man att den andra ger igen och så är cirkeln igång. Vi förlorar alltid på att skaffa oss en ovän till. Försök ha förståelse för att människor inte är perfekta.
Stefan flensbur:Är det inte intressantare att kunna ta till gud när man inte klarar det själv?
Stefan Einhorn:Visst fungerar ibland Gud som en tröst och en trygghet för människor. Detta faktum vare sig bevisar eller motbevisar existensen av en Gud.
Moderator:Nu är det fem minuter kvar av chatten. Stefan Einhorn svara på alla frågor han hinner.
Eva Oldenburg:Jag har en barnbok som jag har köpt på "loppis" någon gång. Den heter "Hoppentott i vänliga skogen"!!Inuti finns ett exlibris att den tillhör Lena Och Stefan Einhorn.Kommer du ihåg den?
Stefan Einhorn:Kul! Jag minns den vagt. Kanske har den omedvetet inspirerat mig till snällboken, vem vet. Om du vill sälja den vidare till mig hittar du min mailadress på www.stefaneinhorn.com. Tack för att du berättade!
Kerstin Ljungqv:Jo till bokutgivningen, och de är mest släkt o vänner som köpt. Tack för tipset o print-on-demand kan vara värt ett försök. Lycka till! Och ett ps Jag tror på Gud och även reinkanation. mvh Kerstin
Stefan Einhorn:Lycka till!
Eva:Jag har levt i en relation där jag oftas blir trampad på känner att mitt tåla mod börjar ta slut. Min man vet att han sårar mej med att göra saker som jag ej kan stå för.
Stefan Einhorn:Man ska inte vara "dumsnäll" och bli trampad på. Snällhet innebär att man har integriteten att stå upp för sig själv. Du ska inte behöva bli trampad på.
Eva Evedius:Hej Stefan, Jag har så stor respekt (positiv, alltså) för dig och din klokskap. Din ödmjukhet är vad som imponerar mest. Under några somrar mötte jag dina föräldrar, dig & din familj på det hotell där jag arbetade i Ystad. Jag var förundrad över hur någon som hade nått så långt, kunde vara så godhjärtad. Själv har jag inte, vid snart 65 års ålder lyckats bli VIS! Beprövad erfarenhet har jag. Dvs jag gör samma misstag om och om igen. Tror du att det går att BLI vis på ålderns höst? Eva
Stefan Einhorn:Tack! Vi var flera somrar på Ystad Saltsjöbaden. Visst kan du bli allt visare! Hur man bär sig åt beskrivs i boken Vägar till visdom. Lycka till!
Moderator:Slut på chatten med Stefan Einhorn. Tack för alla frågor. Stefan hann tyvärr inte svara på alla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".