Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

GI-chatt med Ola och Lotta

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 13.02

Ola Lauritzson och Lotta har chattat med lyssnarna om GI-rivstart.

Läs hela chatten här!

Moderator:Då startar vi chatten med Ola Lauritzson och Lotta Bromé! Passa på att ställa era frågor till dem.
maxiq:Hej Ola! Jag tycker att det låter som om du börjar glida över mer och mer från GI till LCHF i dina kostråd. Kan det vara så att du börjar snegla mot det som fungerar i längden?
Ola Lauritzson:Nej, det är inte så. Däremot brukar jag rekommendera en strikt GI-kost de första veckorna om du vill göra en "rivstart". I längden tycker jag att man ska gå över till en balanserad kost som också innehåller kolhydrater, fast undvika just de med högt GI.
Majlis Petterss:Kan jag äta vanlig fil o hårt grovt bröd till lunch
Ola Lauritzson:Tycker inte det är någon särskilt bra lunch. Du missar proteinet. Förmodligen för lite energi också. Dessutom är det en fördel att äta varm mat för mättnadskänsla och välmående.
Milla:Hållit på med fas ett nu i två veckor och gått ner tre kilo:). Undrar om jag nu kan börja äta tex surdegsbröd till frukost och om man i så fall får ha typ bregott på eller är det inte bra med fett o kolhydrater samtidigt?
Ola Lauritzson:Kul att det gått bra. Ja, du kan lägga till en del kolhydrater med lågt GI, bl a surdegsbröd. Frukosten är den bästa måltiden att lägga till brödet.
Anna:Hej! Är det inte så enkelt som att man går ner i vikt om man äter mindre kalorier än man gör av med? Att det inte spelar nån roll om det är kolhydrater, fett eller protein?
Ola Lauritzson:Det sambandet stämmer, men är en grav förenkling som leder fel för många (däribland mig själv). Anledningarna är flera: a) energiförbrukningen påverkas av det du äter, b) snabba kolhydrater stimulerar insulinet som påverkar fettinlagringen, c) viss mat gör att du snabbt blir hungrig igen - och därmed ökar risken att äta mer och onyttigare.
Leif D:Kan jag dricka ett glas vin till maten? Vilket vin är i så fall bäst, rött eller vitt?
Ola Lauritzson:Om du vill ha max fettförbränningseffekt bör du undvika alkohol. Men annars är det ok med 1 glas vin till maten. Rött eller vitt spelar inte så stor roll (dock lite mer antioxidanter i rött). Det är viktigare att välja ett "torrt" vin.
:Hej ola VAD HÄMDER MED DEN KOKTA POTATISEN NÄR DEN SVALNAR .
Ola Lauritzson:Stärkelsestrukturen förändras och GI-värdet sänks något.
Susanne:hej är inne på min tredje gi vecka kör fortfarande fas 1 men gick ner 3kg de första veckorna nu börjar vågen gå uppåt igen... 1kg samma hände när jag tidigare försökte Gi i 3 mån när jag var färdig var jag på samma vikt som när jag började..... jag väger idag 64kg och är 167 lång. HJÄLP!! vad gör jag för fel?
Ola Lauritzson:Hm, det är lite svårt för mig att svara på. Om du vill får du gärna mejla mig på min adress på GI Viktkoll och skriva hur en "normaldag" ser ut. Då är det lite lättare för mig att hjälpa dig.
Giagia:Jag började med GI-metoden i februari i år, gick fram till i juni ner 10 kg sammanlagt, sedan juni månad står vågen envist på samma ställe, trots tappra försök med fortsatt GI. Hur kommer jag vidare?
Lotta Brome:Ofta blir det platåer-att man står stilla. kroppen har liksom vant sig vid det nya - och man behöver "chocka" lite. Kanske kan det vara idé att ta en ny rivstart? Typ "startaom datorn"- lycka till!
Susanne:Jag har länge tänkt att börja äta enligt gi, men vill inte "göra det så mycket" samtidigt vill jag att det ska hända något. Är det "någon mening med" att bara börja att ta bort vitt mjöl och något av potatis, pasta, ris till att börja med? Händer det något med vikten då?
Lotta Brome:Ja, det händer ngt - iallafall på lång sikt. Kombinera det med promenader så ska du se!
lchf:Vad sägs om en sådan här dag. 2 ägg + halvt paket bacon omlett (2 ägg, grädde) 1 laxfilé, 2 ostskivor turkisk yougourt m. lite hallon och grädde. Köttfärsbiffar med fetaost + broccoli med vitlök och lite grädde. 1 ägg med halvburk tonfisk i olja + lite fransksenap lite citron och salt. Är det för mycket för en dag ? Har försökt med Lchf tidigare men ej lyckats.....
Ola Lauritzson:Det låter ganska mycket som lchf tycker jag. Men visst kör det i några veckor, och lägg därefter till lite mer frukt, någon skiva grovt bröd, någon potatis mm. Det viktigaste är att hitta en långsiktig livsstil som du känner dig bekväm med. Utan uppoffringar.
Majlis Petterss:Vad händer om jag äter två tunna ICA GI-bröd till kaffe på morron. Vill gärna ha flera lunchförslag
Ola Lauritzson:Just morgonen är bästa tiden att äta kolhydrater eftersom det är snabb energi som får kroppen att "vakna". Men jag tycker du ska lägga till lite mer protein. Kanske något kokt ägg till det?
Solan:Jag som missade början av ert GI program dvs förra veckan, kan jag hitta det någonstans?
Lotta Brome:Ja, på vår hemsida. Där ligger allt vi har tipsat om sedan vi började i vårvintras. Bland annat då rivstartsmenyer - och andra förslag. Det går också att läsa tidigare chattar med Ola. Ofta upplever man ju samma saker-och kan hitta stöd i varandras tankar och frågor. Må bättre heter programpunkten - och det är den rubriken du ska leta efter på p4extras hemsida. Kolla in den lilla matbilden o texten så hittar du! Tror det är vänsterspalt.
Elise:Hej.Hur blir jag av med mitt sockerbehov, det är jobbigt att inte klara av att hantera det. Jag har hört alla goda råd men har svårt att avstå från sötsaker av alla slag.
Ola Lauritzson:Att just se det som ett beroende är ett första steg till insikt. Mitt råd är att du är riktigt strikt med alla kolhydrater i ca 4 veckor. Tänk på att det inte bara är socker som du ska undvika utan alla kolhydrater som snabbt omvandlas till socker i tunntarmen. Skippa alla produkter som också smakar sött, ex lightläsk. Just smaken triggar nämligen suget. Lycka till!
Eva:Hej Lotta! Jag förstår din "problem" med att avstå ostbågar. Jag har själv samma bekymmer. Trots att jag vet att de innehåller mängder av fett och andra onyttigheter, "skriker" de åt mig att äta av dom. Har det gått bra att låta bli under veckan som varit?
Lotta Brome:Absolut! Inte en enda ostbåge har ropat! Såhär - jag visste ju att jag skulle köra igång - så jag "passade på" att äta dom helgen innan... Jag är ganska viljestark när det väl gäller.Lycka till - och be dom (ostbågarna) att hålla käft!
Lotta:Behöver gå ned två kilo till . Kan jag styrketräna även i första fasen, eller måste jag lägga till kolhydrater då? I så fall före eller efter träning? Tack och Mvh
Ola Lauritzson:Du kan träna, men ofta känns det tungt och jag rekommenderar snarare lågintensiv träning. Om du vill träna hårt föreslår jag att du äter ex någon frukt 1 timme innan träningen och kanske fyller på med något direkt efter träningen.
Majlis Petterss:Är det inte farligt att äta bacon o så mycket ägg varje dag
Ola Lauritzson:Du tänker på kolesterolet? Nej, ofta är det inget problem, snarare motsatsen under förutsättning att du håller dig från hög-GI kolhydraterna. Men samtidigt tycker jag du kan byta ut baconet till skinka eller något annat som inte innehåller lika mycket mättat fett.
Forshaga:Hej Ola & Lotta Varför skriver ingen en bok om GI-mat och smalmat för oss som är vegetarianer???Vi behöver också hjälp med veckomatsedlar för längre perioder på helt vegetarisk basis.Inte det där vanliga köret med "byt ut".MVH och kram
Ola Lauritzson:Tycker det är en bra idé. I boken Allt om GI-metoden vet jag att det finns ett helt kapitel skrivet just för vegetarianer, komplett med menyer och "byt ut-tips". Men det skulle säkert behövas mer.
Karin:Nu kommer samma fråga som förra vaeckan. Finns boken GI i praktiken på engelska? Jag använder den och tycker den är toppen. Min svärson skulle behöva läsa den, men han kan inte svenska och det är inte detsamma att översätta allt som du Ola skrivit om hur du själv gick ner i vikt. Hoppas den kommer på engelska, så jag kan ge honom den.
Ola Lauritzson:Tyvärr inte. Jag önskar inget hellre det är svårt att få engelska förlag att nappa på svenska fackboksförfattare... ;-)
Lena:Hej Ola Om man vill ha vin en kväll till maten och så, hur ska man äta för att det ska vara bäst enligt GI och inte sabba för mycket? Ska man hoppa över kolhydraterna eller fettet? Vad är bäst?
Ola Lauritzson:Ett glas vin innehåller 3-4 gram kolhydrater och ca 100 kcal. Det är ju inte så farligt egentligen och vin har en del positiva hälsoegenskaper. Problemet är inte ETT glas, utan när det blir MÅNGA glas varje kväll.
Giagia:Susanne som var 167 cm lång och vägde 64 kilo, är inte det en "idealvikt" till längden?+ Onödigt att försöka gå ner i vikt när det ändå inte funkar! Kroppen är säkert helnöjd med den vikten, därav utebliven viktminskning. Någon som håller med?
Ola Lauritzson:Bra synpunkt. Ibland går det lite snabbt i chatten.
Iram:Hej Jag är allergisk mot all frukt utom blåbär, på grönsakssidan kan jag äta gurka, sallad, majs, rödbetor och rödkål. Jag tål inte ägg, inte fisk,inte heller nötter, inga kryddor förutom salt och svartpeppar. Det blir ensidigt med GI, men jag vill verkligen försöka. Spelar det stor roll att kosten blir ensidig? Jag tål alla sorters kött och kyckling.
Ola Lauritzson:Självklart ska du undvika maten som du inte tål. Försök variera så myckt du kan med det din kropp tål. Om du äter ensidig kost är det ofta en fördel att komplettera med en multivitamintablett/brus.
Lucky-L:Rökfri sedan ett år och nån vecka. Börjat med förbränningsträning före frukost, startade i juni, men det går bara sakta neråt på vågen. Vad rekommenderas GI eller LCHF för en "skvalpig" 46 nyss fyllda blivande tant?
Ola Lauritzson:Duktigt gjort med rökningen! Att du går ner långsamt är ingen nackdel i sig (tänk på att de flesta brukar gå upp 10 kg när de slutar röka). Eftersom du får hyggliga resultat med din nuvarande kost tycker jag du ska fortsätta med den. Det är ju inte heller bara vikten som du ska tänka på. GI-maten är nyttig får hjärt/kärl mm. Även om det inte syns utåt är det ju skönt att veta!
Moderator:Nu är det bara fem minuter kvar av chatten. Passa på att ställa era frågor!
Ulla:Den där invändningen mot GI att man faktiskt behöver kolhydraterna för hjärnan - vad svarar du på det? Blir man mer korkad av GI-kost?
Ola Lauritzson:Nej du blir inte korkad. Däremot kan du känna dig trött och inte lika "alert" när du strikt skär bort kolhydrater i kosten. Hjärnan älskar glukos=snabb energi. Om det inte finns omvandlas fett till glukosliknande energi. Och den reservenergin är inte lika effektiv (eller högoktanig om du vill) som ren glukos. För de flesta är detta inget problem, men om du känner besvär kan du komplettera med några frukter eller liknande. Det ger omedelbar effekt.
Henrik:Är det okey att dricka öl när man går på GI-diet?
Ola Lauritzson:Nix. Innehåller maltos = högt GI. Om du nödvändigtvis "måste" dricka öl är dock sk lightöl bättre val. De innehåller hälften så mycket kolhydrater och en tredjedel färre kcal än vanlig öl.
Louise:Hej! Jag var med på rivstarten i två veckor samt lite mindre strikt diet i två efterföljande veckor innan sommaren men jag tyckte inte att det hände så mkt med varken vikt eller midjemått. Jag har inte ngn övervikt direkt men vill gärna trimma kroppen lite grann. Vad gör jag för fel? Tips som jag ska tänka på?
Ola Lauritzson:Om du inte har någon övervikt brukar inte resultaten bli lika synliga. Det är alltid "de tre sista kilona" som är svårast. Om du verkligen vill supertrimma kosten är det träning kombinerat med strikt diet som gäller...
Mona:Fettdoktorn Annika Dahlqvist säger att hon inte kan smittas av svininfluensan om man använder hennes fettidet.Vad säger du om det? Hjälper GI-metoden
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".