Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt om trädgård och växter

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 13.07

Vinterförvaring av ömtåliga medelhavsväxter och beskärning av träd och buskar i trädgården handlade många frågor om i chatten med P4 Extras trädgårdsexpert Ann-Catrin Thor 13 oktober. Läs alla frågor och svar här:

Moderator:Nu öppnar vi chatten med Ann-Catrin Thor. Välkomna med trädgårdsfrågor!
Elinor:Har en agapantus som står ute nu - blomstänglarna är kvar. Tänkte ställa in den i vårt uterum nu i vinter. Hur hanterar jag den där. Klipepr av blomstänglarna? Vattnar? mycket ? lite? Jag vill att den blommar nästa sommar igen! Tack för hjälp!!!
Ann-Catrin Thor:Hej, klipp av blomställningarna, ställ ljust och svalt men frostfritt och mkt försiktig vattning! Då blommar den vackert även nästa sommar!
monica:Hej, har 5 st jättefina kamelior i krukor utomhus, det stod att dom tål ner till -10 grader, så jag måste ju ta in dom, hur svalt behöver dom, och ska jag vattna under vintern?
Ann-Catrin Thor:Hej,samma övervintringstemperatur som jag nämde i programmet dvs någonstans mellan +1 grad och upp till ca 10 grader. Ljus plats! Försiktig vattning- växen behöver inte så mycket när den vilar vid låg temperatur och lite ljus som vi har när i Norden på vintern!
Barbro:Hur skall man göra med Hallon häcken, skall man klippa ner den nu.
Ann-Catrin Thor:Hej! De grenar som burit frukt i år ska klippas bort nere vid marken- årets skott är de som ska sparas och ger frukt nästa år! S.k. hösthallon kan klippas ner helt alla skott nu och bär frukt på de skott som kommer nästa år, men senare på säsongen än "vanliga" hallon!
Owe:Hej Huru göra med fuchsiorna. Ska dom klippas ner vid vinterförvaring? Ska bladen tas bort?
Ann-Catrin Thor:Hej! Jag har hört olika alternativ, själv ställer jag in dem i min "pensionärskuvös" = inglasat uterum med låg temperatur och mkt ljus. Jag vattnat sparsamt och städar bort de blad som trillar av under vinterförvaringen. Klipp ner dem i mars och planterar om i samma veva! Lycka till
Michaela:Hej! Ska man göra nått särskilt med rododendron inför vintern? Kan man lägga löv över dens rötter också? Mvh Michaela
Ann-Catrin Thor:Löv på jorden är jättebra! Om hösten hos dig är torr (nederbördsfattig) är det bra att vattna rikligt så här års på vintergröna/städsegröna växter så deras rötter har god vattentillgång även så här på vintern. Avdunstning sker från dessa växters gröna blad året om, så de kan lätt få torkskador.
Maritha Eriksso:Hur ska jag skydda mina rosor som jag satte ner i august, bor i Malung-Dalarna växtzon V-V1
Ann-Catrin Thor:Nyplanterade rosor är bra att skydda inför vintern med täckbark! Kratta bort täcket till våren.
Anne-Christin F:Hej! Står mitt i kåldolmelagning och tittar över snövita fjäll och på mina knölbegonior som varit i blomlådor och blommat otroligt i sommar. Hur skall jag kunna övervintra dem. Bor i Jämtland och att förvara dem i "pensionärskuvösen" är nog inte möjigt. Vänliga hälsningar Anne-Christin på Norderön
Ann-Catrin Thor:Hej! Mina knölbegonior förvaras i mörkret nere i matkällaren, svalt och lite luftfuktighet, ser alltid till att de är torra innan de tas in= jag har kvar dem i krukan och byter jorden först till våren. Man kan även ta upp rotknölen ur krukan och lägga den i torvmull i en låda på sval mörk plats! Planteras i feb- mars. Har inte dina fryst bort? Knölarna är vattenrika och kan tyvärr ha sprängts sönder om det varit kallt hos dig! Lycka till
Britt-Mari Almq:Hej Kan man förvara ett olivträd i rumstemperatur och hur mycket vatten skall det ha i vinter.
Ann-Catrin Thor:Rumstemp inte bra, för varmt för lite ljus och för torrt. Försök efterhäma medlehavsklimat på övervintringsplatsen. MEN det kan gå: ljust och inte för nära något element!
Ewa Jansson Årj:Hej jag har ett citronträd, som är satt av en kärna. Nu har trädet blivit yvigt och höggt ca 210 cm, men inga blommor ochfrukter. Hur får jag den att blomma. Den får järn näring under sommaren fram till oktober.?
Ann-Catrin Thor:Hej det är bara att vänta. I år kom ut en intressant citrusbok av Eva Rönnblom som du kan läsa mer i!
Birgitta Bennac:hej, jag börjar undra om inte balkongpelargonerna är en höstblomma, mina blommar som sjutton efter att de varit "så där" under sommaren, mycket beroende på sonens dåliga vattning under vår frånvaro. Men nu kommer väl frost o elände,förra året var ungefär likadant , tog med till tunisien till vårt hus där dom var ganska fina mesta tiden, undrar om jag ska chansa o göra om samma sak år.Känns lite trist att dom snart ska frysa ihjäl i all in prakt, för som du sa, var förvara?
Ann-Catrin Thor:Tunisien låter väl perfekt övervintringsplats! Annars svalt och ljust med sparsam vattning!
Kristina Bylin:Har nyligen tagit in olivträdet till en svalare plats, med extraljus.Har haft det ute i sommar och det har vuxit så fantastiskt fint men blivit väldigt yvigt, kan man "klippa" ner det något nu, eller skall man vänta till tidig vår?Hur klipper (ansar) man det bäst ? Tack på förhand !( Zon 3 där vi bor) Kristina
Ann-Catrin Thor:Klipp i vår! Vid lämplig förgrening
Curt Haglund:Clematis. Hej, har köpt 2 olika sorters clematis, panterade 2008 respektive våren 2009. Helt ny jord i det ena fallet. Båda sorterna planterade i västerläge. Avstånd till hav 400 meter (södra Halland). Frågan/problemet: båda sorterna vissnar ner flera gånger under en växtsäsong och jag klipper bort vissna grenar. Vissa gånger har jag fått klippa ner plantan helt, och trott att den var stendöd, men efter ett tag har den börjat växa igen. Vad skall jag göra?
Ann-Catrin Thor:Detta fenomen kallar vi "vissnesjuka"- en svamp troligtvis som gör detta. Ta bort det sjuka är mitt råd och få mer tips i tidningen Hemträdgården nr 1 och 2 2009(finns på Biblioteket)
kenneth berrstr:hej har skaffat afrikas blå lillja och inka lillja hur gör jag över vintern med dem har ställt dem i garaget
Ann-Catrin Thor:Har du ljus där? annars är det bra att montera in en växtlampa!
Maria i Dalarna:När ska man plocka in vinteräpplena från träden? Klarar äpplena minusgrader när de sitter kvar på träden? Jag har Åkerö.
Ann-Catrin Thor:Plocka in dem. De innehåller socker som sänker fryspunkten men klarar inte så många minusgrader utan att "sprängas"
gunilla:Jag har en inglasad altan, kan jag låta mitt olivträd stå där i vinter?Det kan nog bli minusgrader där.
Ann-Catrin Thor:De klara en kort knäpp av minusgrader. Härma medelhavsklimat. Köp frostvakt!
Gudrun:Jag hörde att du pratade om din "pensionärskuvös". Vi har också en sådan men då undrar jag följande: Man kan ju hålla frosten borta med en värmekälla av något slag men när man kommer fram på senvintern/vårkanten blir ju solen stark och värmer upp uterummet till 10-15 gr på em, vad händer då med ev växter och vad gör man?
Ann-Catrin Thor:Hej jag öppnar dörrarna på glänt den tiden på året- växterna blir lite förvirrade annars av teperaturskillnaden mellan dag och natt. Skuggande gardiner av fiberduk även idé att prova
Lena i Skåne:Hej! Jag skickade nog min fråga lite för tidigt... försöker igen: Våra björnbärsbuskar har i år mängder med röda bär kvar, som inte hunnit mogna. Något tips på användningsområde för dem? Att låta dem sitta kvar åt fåglarna är inget alternativ, de gillar dem ej. Har tagit in en kvist för att se om de mognar inomhus, i likhet med tomater, men det fungerar ej. Hälsningar, Lena i Skåne
Ann-Catrin Thor:Hej, kanske eftermognar de, vet faktiskt inte. I år har mycket bär och frukt varit sena i sin mognad så det blir säkert bättre nästa år
Karin:Har två stora krukor med dahlior på altanen. De blommar fint nu,men kommer ju att vissna ner. Där kan bli frost. Hur gör jag?
Ann-Catrin Thor:Dahlior! mina favoriter!!! Ta upp knölarna ur krukorna när de ovanjordiska delarna fått en frostknäpp. Förvara rotknölarna i luftiga plastpåsar eller nerbäddade i lådor med torr torvmull på sval plats men ej minusgrader. Jag har dem i matkällaren! och plockar upp dem i mars igen och planterar i ny jord.
Elisabeth Torgå:Jag har två stora fuchsior som jag vill försöka övervintra i en stor frigolitlåda. Jag har tagit ur dem ur krukorna för att få plats med dem. I den har jag sedan lagt klippet i från blommorna för extra isolering men ska jag vattna på dem ? Lådan får sen stå i växthuset med cypressrens och lite annat över. Kommer det att fungera tror du ?
Ann-Catrin Thor:Spännande experiment! Kan gå fuchsior är ganska köldtåliga men långa perioder av flera minusgrader i lådorna komemr döda dem. Beror ju var du bor i Sverige och var du placerar lådan- skjut in den mot väggen!
Camilla:Hej! Är det för sent att plocka in äpplen nu? Dom har varit frysta på träd några dagar.
Ann-Catrin Thor:Svårt att säga, några mildare frostknäppar klarar de. Beror på var du bor i Sverige och hur kallt det varit. Pröva och ta in en kasse av de finaste. Se till att plocka försiktigt!
Bengt Andersson:För c:a 25 år sedan planetarde vi ettt äppelträd James Grieve. Det bär rikligt med frukt, så även i år. Varje vårvinter beskär jag det, men nu har det blivit så stort att jag skulle behöva korta grenar. Kan jag göra det utan risk för att förlora frukt. När och hur bör det i så fall bäst ske?
Ann-Catrin Thor:JASbeskärning är bra att praktisera dvs beskära i juli augusti september. Då har ju trädet frukt men är bäst för trädet att bli beskuret. Annars kan du även ta den mer traditionella tiden feb- mars!
inger:Vad gör man när äpplena ruttnar på trädet
Ann-Catrin Thor:Plocka bort så fort du ser fruktmöglet. Olika mycket angrepp olika år- mycket i år. Låt inga frukter hänga kvar över vintern och städa under trädet!
cajs-marie:Hej! Jag har mina änglatrumpeter i källare under vintern och vattnar väldigt lite. Alla blad åker av under vintern. Ska jag INTE klippa ner något alls när jag på våren omplanterar dem??Tacksam för svar!
Ann-Catrin Thor:Jag klipper lite i topparna nu i samband med att jag tog in de- de är ju sååå stora, och det verkar vara bästa modellen. Hård nerklippning på våren ger mestadels gröna blad eller mycket sen blomning.
Agneta:Syrener - Hur är det med dem, KAN man klippa ner dem nu? Det blir ju ingen blomning då, det vet jag. MEn det skulle vara praktiskt att ta ner hela häcken nu... När är annars lämpligaste tid?
Ann-Catrin Thor:"Föryngringsbeskärning" gör du när syrenen tappat sina blad, alt. att det blivit vinter (de tappar inte alltid alla sina blad på hösten) lämna "stubbar på ca 20 cm. Att plocka bort enstaka äldre grenar från basen att föredra i stället för att meja ner hela busken!
inger:Hej jag har äppelträd ca 15 år gamla har aldrig fått frukt på dom . det blir massor av äpplen men dom ruttna på trädet vad kan man göra
Ann-Catrin Thor:Olika sorter är mer eller minder mottagliga för fruktmögel. Städa! Se andra svar i chatten + lyssna på mitt svar i programmet!
petra:hej,min Magnolia siboldi buske har redan vissnat pga den tidiga frosten.. här i Sundsvall,, kommer den att överleva om jag "inburar den i ett litet växthus nu i efterhand..?
Ann-Catrin Thor:Hej den borde ju klara vintern i Sundsvall (zon 4 eller 5 beror på var du bor) Fiberduk kanske du kan linda runt den! Växthus låter inte så bra, snö bra isoleringsmaterial!
Margareta Hells:Hej! Min ölandstok utmed huset blommar som aldrig förr i år men har brett ut sig ordentligt. Det är som en häck och den brukar drabbas av snöras på vintern! När klipper jag den?? Det känns som det borde vara nu i höst men den blommar så fint! Tacksam för tips! Jag bor i Täby utanför Sthlm. Margareta
Ann-Catrin Thor:Klipps ner bäst i feb- mars!
Lotta:Om man vill att perenner ska övervintra på en inglasad balkong, behöver man då vattna dem? De har vissnat.
Ann-Catrin Thor:Vattna inte- då kan de ruttna. Håll koll i vår- då kan de behöva vatten för att starta!
Inger Karlsson:När planterat jag om föreg års amarylislök?
Ann-Catrin Thor:På våren eller nu i samband med att du plockar in dem från sommarvilan- de brukar blomma om igen först i mars
Jane:Vi har köpt radhus i våras, i våran trädgård finns en vinranka som har gett oss blåa vindruvor i sommar, hur gör jag med den nu till hösten. Vi har inga grönafingrar alls. Tack på förhand
Ann-Catrin Thor:Vinranka blöder om man beskär den på våren så det är faktiskt nu och fram till jul som ni har på er att beskära den. Kolla efter beskärningsråd i tidningen Hemträdgården (finns på ditt bibliotek!) elelr på nätet!
cajs-marie:hej, jag hörde på radion att man kunde ställa frågor till dig, oj va bra! Jag har clematisväxter som jag ej vet hur jag ska hantera i vinter. Har haft de i amplar och krukor ute på altanen i sommar och nu har jag ställt dem i källaren för vinterförvaring. Är det ok , hur ofta vattna mm?Tack!
Ann-Catrin Thor:Låter klokt! Nästan inget vatten! Glöm dem inte i februari då vill de upp i ljuset
Gunnel:Hörde att du tipsade om att ställa blommor i trapphuset - Det ska man ALDRIG göra och detta p g a brandsäkerheten i fastigheten. Det är helt förbjudet.
Ann-Catrin Thor:Äldre fastigheter brukar ha en fönsterbänk! Givetvis ska växterna inte ställas på golvet och störa framkomligheten. Lyssna med din lokala brandmyndighet!
Ulla-Britt Eden:Jag har pelargoner som ska förvaras i min tvättstuga ( ganska kall ) några småfönster och extrabelysning med 2 lysrör... hur mycket ska jag vattna under vindtern... man får ju lite panik när det ser ut som håller på att vissna och dö. Förra året ( mitt första med pelargoner) så dog ½ av dem
Ann-Catrin Thor:Oftast ruttnar de , alltså att man vattnar för mycket på sina pelargoner när de vilar. Många vissna blad blir det så här års och fram till jul- vattna mycket sparsamt!!
Carola Granberg:Jag har en stor stamlantana som jag inte vet hur jag ska hantera. Ska jag klippa något i den innan jag ställer in den för vinterförvaring? Efter förra vintern var den full av ohyra, hade då haft den i ett stort växthus. Är det vanligt med ohyra på dessa växter? Hur kan jag undvika detta?
Ann-Catrin Thor:Ohyra på vinterförvarade växter inget ovanligt- bladlöss vanligt. Klipp inte ner din eldkrona om du inte måste- förvaras som andra växter i vintervila (se andra svar i chatten) bekämpa lössen med såpvatten 4% upprepa behandlingen! Lycka till
Helene Eliasson:I höga plåtkrukor på balkongen har jag satt en doftsyren, en ros och ett japanskt körsbärsträd. Hur skall jag göra med växtkrukorna nu under vintern? Räcker det att täcka med säckväv? De står intill en vägg. Hälsningar Helene
Ann-Catrin Thor:Svårt att säga hur de komemr klara sig i kärlen- beror på var du bor i Sverige och hur hård vinter det blir. JAg skulle packa in krukorna i bubbelplast och några varv fiberduk på det? Undvik väta!
Karin:Jag har två krukor med nu blommande fina dahlior på altanen.Det kan bli frost där längre fram. Hur gör jag?Samma sak med pelargonerna.De är fortfarande fina. Vad gör jag när de börjar vissna?
Ann-Catrin Thor:Ta in dina dahliaknölar och förvara dem i matkällaren (se tidigare svar)
Jan Fröberg:Hur gör vi med våra fina pelargonier för att vi kanske kan se dom lika fina nästa år.
Ann-Catrin Thor:Övervintra på sval ljus plats klipp ner och plantera om till våren.
Karin:Hur gör jag med mina pelargonernär de vissnar? De står på altanen,men där kan bli frost.
Ann-Catrin Thor:De tål inte minusgrader! Se tidigare svar!
Christina Näsva:Har odlat 6 änglatrumper,köpta plantor ,gjorde exakt som säljaren sa, stor kruka, mycket gödsel, mycket vatten soligt läge men det blev inte en enda blomma på någon av dem. Samma 2 år i rad,varför inga blommor?
Ann-Catrin Thor:Svårt att svara på. Klipp inte ner dem så mycket vattna ihärdigt och gödsla nästa år!
Pia i Falun:Vad gör jag med min morsdags ros i stor kruka inför vintern? kan jag ställa den i mitt isolerade/kalla garage? ska den täckas över? klippas? vattnas?
Ann-Catrin Thor:Jordslå den ute i trädgården täck jorden runt plantan med täckbark. Ofast klara de våra vintrar beror lite på var du bor!
Eva Frankzen:Jag har en amerikansk blåbärsbuske "Putte" på min ej inglasade balkong. Den står i en 50liters självvattnande kruka av plast. Hur övervintrar jag den? Isolera krukan på något sätt!
Ann-Catrin Thor:Bubbelplast kring krukan är mitt råd. Töm vattenmagasinet!
novisen i trädg:Haft en fantastiskt blommande dahlia i kruka i sommar. Grävde ur den, men hittade inte en enda lök. Varför? Hade jag gödslat för mycket?
Ann-Catrin Thor:...eller så är det en sommardalia från frö som bildar dåligt eller inga knölar!
Karin:Vi fick inte många äpplen på två av träden i år. De var inte klippta. När klipper vi dem?
Ann-Catrin Thor:Äpplen bär ibland inte frukt varje år- beror på sort och hur våren varit inte på om ni beskurit eller inte! Beskärningstid se svar i chatten! mvh
Moderator:Strax slut på chatten med Ann-Catrin Thor. Nästa chans att fråga om trädgård om ca en månad.
maria:hur ska jag vinterförvara en stor olea europea ,kan jag ha den i ett kall garage behöver den belysning,näring,vatten? MVH Maria
Ann-Catrin Thor:Ej minusgrader, belysning! lite vatten, se tidigare chattsvar! mvh
kenneth berrstr:hej . vad gör jag med afrikas blå lillja under vintern .vatten ,klippning .värme ? ha de gott . tack .kenneth
Ann-Catrin Thor:Ljust svalt lite vatten!!
Moderator:Tack för alla frågor. Nu stänger vi chatten för denna gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".