Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Lakritschoklad och chili till kaffet

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 14.44
1 av 3
Choklad med lakrits är det nya svarta.
2 av 3
Choklad på löpande band, man ska unna sig något gott och något man tycker om för att pigga upp sig i höstmörkret tycker konditor Josefine Baummann. På bilden Marabouchokladtillverkning 1987.
3 av 3
En gammeldags chokladfabrik. Så här såg det ut när man gjorde julgodis på 30-talet.

Josefine Baummann är konditor på Chokladfabriken i Stockholm och vann tävlingen "Årets pralin" på Chokladfestivalen i oktober.

I höstmörkret tipsar hon dig och Lotta Bromé om det senaste nya och heta på chokladfronten.

Lakritsflingor och het chili och champange är nya smaker och ingredienser som gäller i höst.

På Chokladfestivaln såg man mycket choklad med saltlakrits och flingsalt ovanpå.

Praliner hemma

Josefines vinnarpraliner var en ljus karamelltryffel med kardemumma och hasselnötscrisp och en amarettotryffel med körsbärsgele, som var ganska pilliga att göra.

Men vill man prova att göra praliner hemma själv behöver man egentligen bara gaffel, sked och en handmixer.

Det är enkla redskap men ganska mycket pill och pyssel.

Bra råvaror och ingredienser är allt som behövs - och en stor portion tålamod.

Recept på Moccatryffel

225 gram mjölkchoklad

1+ 1/4 deciliter grädde

12 gram pulverkaffe

25 gram osaltat smör

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".