Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt om små barn 6/10

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 10.58

Barnpsykologen Majlis Winberg Salomonsson chattade om de allra minsta barnen och andra frågor från lyssnarna.

Moderator:Nu öppnar vi chatten med psykologen Majlis Winberg Salomonsson. Välkomna med frågor om små och stora barn!
Caroline:Jag har en 2-årig son som är väldigt bestämd när det gäller vad han vill ha på sig och inte på mornarna - det kan bli en väldig turbulens kring detta på morgonen. När infaller egenligen de olika trotsåldrarna? /Stort tack på förhand från Caroline
Majlis Winberg:En ung man med egen vilja! Det är ju bra med bestämd vilja i många situationer men på morgonen, då blir det krig. Ta tid på er på morgonen, kompromissa om det går. Och, framför allt, tänk på att Du är den vuxna. Ibland tappar man bort det och då blir det som två små barn som bråkar med varann.Man brukar tala om två trotsåldrar under uppväxten, förskoleåldern och tonåren. Då får ungdomen en ny chans och föräldern en andra prövning!
Lotta:Vi har en väldigt lång nattning, ca en timme där vår 18 månaders tjej bara vill leka (stå på huvudet, pussas osv) i sängen. Hon är trött men kan inte slappna av, hur ska vi få lite lugn och ro? Hon behöver somna vid sju- halv 8 för att orka upp till dagis på morgonen. Det har varit en jobbig inskolning. KAn det vara dagis som inte är bra för henne?
Majlis Winberg:Att börja dagis är en stor omställning! Hon verkar klara av det men kräver er föräldrar på kvällen. Det behöver inte alls betyda att hon mår dåligt på dagis. Ni får nog räkna med en tid av oro, många gånger lugnar det sig så småningom. Ni kan också tala med dagis om det inte förändras. Lycka till!
my:Min pojkvän och jag har planer på att skaffa barn. Han går en mkt krävande utbildning nu, som kommer att pågå under flera år framöver och jag är orolig att han kommer att ha ont om tid för barnet. Bör vi vänta med att skaffa barn? Till problemet hör att jag är äldre än honom och inte vill vänta för länge. Jag är orolig för att jag kommer att få ta mest av ansvaret.
Majlis Winberg:Att skaffa barn är delvis något man planerar, men också en naturkraft. Längtan blir stark och då vill man ha barn! Ett barn kräver sitt av båda föräldrarna men ni kan, och ska, också ha utrymme för ert vuxna liv. Tala igenom saken med varandra och finns längtan hos er båda, tveka inte!
Anders:Mitt barn är nu ett år och min fru har nästan helt tappat intresset för sex. Vi har pratat lite om det men det gör ingen skillnad. Jag får tankar om att vår kärlek kanske tagit slut. Är rädd att stressa henne om jag tar initiativ till sex. Vad ska vi göra?
Majlis Winberg:Du tar upp ett problem som flera frågat kring. Att få barn innebär stor omställning för er båda men på ett speciellt sätt för henne, som ju varit upptagen, rent faktiskt, i sin kropp av barnet. Men det vuxna livet, och till det hör sexualiteten, är viktigt och jag tycker du mycket väl kan ta initiativ. Det kan t.o.m. behövas att du "hjälper" henne att återerövra detta område.
Mormor:När tycker du att det är lämpligt att barn i 2års ålder bör ligga till sängs för natten? Behöver alla barn i den åldern sova middag? Mitt barnbarn vill verkligen inte sova på dagarna.
Majlis Winberg:Din fråga belyser precis det jag vill betona: barn är olika! Precis som vi vuxna behöver olika mycket sömn, är det förstås olika även för barn. Problemen uppstår om barnet går i en grupp där alla ska sova middag. Men då får man ha en stunds lugn och ro utan krav på att sova.
Katrin:Hej, vi har en liten kille som blev 5 månader i lördags, han har börjat kämpa mot sömnen precis som om han "skulle missa något". Detta resulterar i att han blir väldigt grinig och spänd som en fjäder. Vi brukar stänga av tv/radio när vi märker av detta. Är det ett normalt beteende eller blir han stressad av något? Han är i vanliga fall en väldigt glad och social bebis.
Majlis Winberg:Ni verkar observanta och inkännande med er lille kille. Er lösning verkar utmärkt. Om hans oro fortsätter, kan ni tänka kring om något förändrats i hans liv senaste tiden. Barn kommer också in i olika utvecklingsfaser, som kan ge rastlöshet och som går över efter en tid.
Moderator:Strax slut med chatten. Majlis Winberg Salomonsson svarar på så många frågor hon hinner.
HR:Hej! Vi har en dotter på 5,5 år som nu fått småsyskon, tvillingar på nu 2 månader. Hon spenderar all tid med dom, ska byta blöja, mata, klä på och av, ge tutte osv... Hon måste alltid veta vem som skriker, vem som bajsat osv... Vi vill att hon ska leka och få vara "barn" också. Är det skadligt för henne att bara umgås med sina småsyskon????
Majlis Winberg:Ni har fått en riktig "lillmamma" därhemma. Det är kanhända hennes sätt att bearbeta den stora förändring som nu skett. Inte skadligt utan en riktigt kreativ lösning på detta nya liv. Låt det pågå en tid och så småningom blir hon nog den vanliga 5-åringen som både älskar och hatar sina småsyskon!
Catarina:Hej, vår dotter 2 år 9 månader, är hen helt vanlig liten tjej, trivs på dagis é glad o go och mycket älskad. Men, hur ska jag (o min man) hantera hennes ilska till mej. Mamma får absolut inte lägga henne,"ut ur rummet " inte ta upp henne om hon vaknar på natten, säger att mamma e dum, att hon vill att jag ska flytta, att hon bara älskar pappa, tillochmed att du kan åka till himlen. Mitt förnuft säger mej att inte bli ledsen och ignoera men det gör ont. Har du nått tips på vägen. Kram Catarina
Majlis Winberg:En liten ung dam som älskar sin pappa och ser mamma som rival! Situationen är inte alls ovanlig men brukar komma uppåt 3- 4 årsåldern. Vi kommer att prata mer om det nästa gång när jag kommer om tre veckor. Men nu till din lilla dotter. Du har helt rätt, detta behöver du inte bli ledsen för, det kommer att ändras. Men det är jobbigt medan det pågår. Ta inte upp kampen, snart är du världens bästa igen.
Moderator:Tack för alla frågor till psykologen Majlis Winberg Salomonsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".