Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

23 januari - att behålla sitt svenska språk utomlands

Publicerat måndag 25 januari 2010 kl 10.16
Ibland får jag kämpa för att lyckas inspirera mina barn att lära sig det svenska språket. Det som känns självklart för mig är inte alla gånger lika självklart för dem.

När jag gick med i SWEA log jag lite åt ett av organisationens huvudsyften, att främja det svenska språket. Efter 10 år utomlands skrattar jag inte längre.

Plötsligt så stakar jag mig på mitt eget språk

Kunskaper i mitt eget språk är inte längre givna. När jag pratar med mina barn anstränger jag mig till det yttersta för att prata korrekt grammatiskt eftersom jag är deras huvudsakliga källa till svenska men stakar mig ofta.

Att få barnen att vilja lära sig prata svenska

Många utlandssvenskar har upplevt att det kan vara svårt att få sina barn att prata svenska. Trots att man själv alltid tilltalar dem på svenska vill de inte alltid svara på svenska. Det kan vara en jättesorg men något som man ibland helt enkelt får acceptera.

Barn har sina personligheter och ideal och att prata svenska ingår inte alltid i deras bild av sig själva hur konsekvent man än är. En sak som kan hälpa är dock att gå i en svensk skola där man inte upplevs som annorlunda utan är likadan som alla andra.

Stöd från föreningar med svenskundervisning

Varje lördag går Thor i   som drivs av

 på  "Scandinavian Centre" i Burnaby.

Han är med i småbarnsgruppen på 3-5 år där vi mest sjunger, pysslar, lyssnar på svenska böcker samt leker (på svenska) med andra barn.

Inte bara prata

Thors lärare heter Kee Franzén-Kimmel och är en av eldsjälarna bakom skolan. Hon undervisar Thor tillsammans med ett tiotal andra barn och är ett inspirerande exempel på människor som vill dela med sig av sin kunskap. Jag vet inte hur lätt det vore att lära barn formell svenska utan människor som Kee. Man ska ju inte bara prata det utan helst också kunna skriva och läsa.

För de barn som vill fortsätta med svenskan när de blir äldre finns kurser på

Glädjande för oss som har barn med minst ett halvt svenskt hjärta om de vill studera svensk kultur i framtiden.  på UBC ligger på andra plats i Nordamerika i antal studenter som studerar svenska.

Vår kreativa och engagerade svenska lektor Lena Karlström har byggt upp ett kursutbud som inte bara attraherar barn till svenskar som bor här utan också kanadensiska studenter som vill lära sig svenska. Lena säger till och med att många som börjar läsa svenska gör det för att de beundrar våra svenska hockeyspelare i Canucks!

Sallander och Milleniumtriologin går hem i Vancouver

Bland de hetaste böckerna i Kanada är Stieg Larssons triologi. Många av mina vänner har sina kunskaper om Sverige från "The girl with the Dragon Tattoo",  men kanske speciellt från Henning Mankells många böcker.

Därför finns det också ett starkt intresse för kursen "Scandinavian Crime Fiction" på UBC där man läser böcker av författare som duon Sjöwall and Wahlöö, Fossum och Mankell. Under kursens gång diskuterar man Norden och Sverige i ett globalt perspektiv, migrationsproblem, miljöpolitik, könsroller och vårt "nya" Sverige med invånare från hela världen.

Fiction och krimromaner förtjänar status som språkbärare

När jag var hemma i somras tyckte jag att många författare och journalister dissade genren som för enkel och kommersiell. Vad många inte tänker på att svenska krimböcker är en viktig källa till kunskap om det svenska samhället utomlands. Stieg Larsson var en av de mest sålda författarna i världen under 2008 och har säkert haft mer genomslagskraft som informationsverktyg om Sverige som land än någon broschyr har haft. Lite respekt för att ha kunnat nå så många människor med information om svenskt samhälle med alla för- och nackdelar borde man väl ändå kunna uppborda?

Jag avslutar dagens blogg med en bild från ett känt svenskt multinationellt möbelföretag som är den sista utbildningsinstansen för svenska i Vancouver och på många andra platser runt om i världen.

Hej på er så länge

/ Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".