Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Tisdag 26 januari

Dagens gäst - Sven Britton

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 05.17
1 av 2
Sven Britton. Foto: P4 Extra
2 av 2
Professor Sven Britton genomförde 2008 en kampanj på Stureplan i Stockholm där han delade ut blanketter om hiv-test. Möjlighet att genomföra hiv- och hepatit-test på plats gavs också. Foto: Arkivbild Scanpix

I höstas ifrågasatte han öppet en massvaccinering av svininfluensan i en debattartikel - för att sedan ändra uppfattning, vilket gav stort genomslag.

Dagens gäst är  en omtalad läkare och känd som provokatör och debattör.

Sven Britton har sysslat med infektionssjukdomar i över 40 år och tagit sig an några av världens svåraste sjukdomar - som hiv, malaria, lepra och tuberkolos.

Och han har inga problem med att beskriva sig själv som opålitlig.

Missade du intervju? Lyssna igen direkt här på webben!

Påverkades av sitt yrkesval

Han har kallats för "En av våra mesta aidsläkare" och utnämdes till professor 1985 och är emeritus sedan 2005.

Sven Britton forskar inom ämnesområdet infektionsimmunologi, i synnerhet avseende lepra, tuberkulos, HIV och EBV. Han har publicerat cirka 170 originalartiklar.

De senaste 25 åren har Sven Britton arbetat i Afrika långa perioder. Bland annat vid leprasjukhuset i Addis Abeba. Han har också varit verksam som kursledare i tropikmedicin och forskat om tbc.

Omstridd för sina uttalanden om svininfluensan

Under hösten arbetade Sven som seniorvikare på sjukhuset i Gävle. Han var en av dem som ifrågasatte beslutet om att massvaccinera svenskarna mot svininfluensan och publicerade också en debattartikel i ämnet.

Men när han kort därpå blev behandlingsansvarig för mannen från Gästrikland som fick skickas till Århus i Danmark för behandling i konstgjord lunga, ändrade han uppfattning i frågan.

Ingen Florence Nightingale-drift

Sven Britton har roat och oroat och framförallt rört om i grytan med sina uttalanden och påståenden. Som svar på varför han valde läkaryrket har han en gång kommenterat på följande vis:

- Anledningen till att jag valde läkaryrket var att jag själv var sjuk i unga år och min syster dog. Jag kom i kontakt med sjukvården och såg de vackra sjuksköterskorna. Jag hade ingen Florence Nightingale-drift - att jag skulle ut och hjälpa människorna. Men det har kommit under åren. Man påverkas av sitt yrkesval och vill hjälpa till. Och det är en drivkraft.

Källa: Gefle Dagblad

Sven Britton - kuriosa

Sven Britton har efternamnet från en pappa som inte nöjde sig med att heta Pettersson. Foto: Scanpix

Förebilder: Olof Palme, Olof Lagercrantz, Carl von Linné.
Fritidsintressen: arbete, politik och erotik.
Ur egna erfarenheter har Sven Britton också kommit att intressera sig för hypokondri, de så kallade inbillade sjukdomarna som han menar kan vara "nog så verkliga".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".