Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Richard Austadius 26/1-10

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 12.56
Här nedan följer chatten med Richard Austadius om framför allt testamentsfrågor.
moderator:Då inleder vi chatten med Richard Austadius. Passa på att ställa era frågor!
Ulf:Kan testamentsvittnena vara bosatta utomlands, tex i USA och ha dubbla medborgarskap? Kommer ursprungligen från Sverige men är bosatta utomlands sedan 15 år.
Richard Austadius:Hej, vittnena kan vara bosatt utomlands och även ha dubbla medborgarskap. Spelar ingen juridisk roll. Men de måste vara samtidigt närvarande vid undertecknandet och känna till att det är ett testamente samt inte vara släkt eller svågerlag.
Sören:Har två söner, varav en inte är biologisk son, inte heller adopterad. Båda uppväxta hos mig och jag har haft ensam vårdnad under hela tiden. Vill att båda ska ärva lika. Vad göra?
Richard Austadius:Hej Det måste du skriva i testamente, du måste alltså upprätta ett sådant. Dock måste man komma ihåg att ditt biologiska barn alltid har laglotten dvs halva boet efter avdrag för skulder. Kontakta jurist. Kom ihåg att göra arvet till barnens enskilda egendom.
Jan Lindqvist:Skriver man ett gemensamt testamente i en samborelation eller är ett testamente alltid avseende en person?
Richard Austadius:Hej, vill man ärva varandra, så upprättas normalt ett juridiskt dokument, dvs ett inbördes testamente. Det finns möjlighet att upprätta två separata, men jag rekommenderar ett dokument, eftersom viljorna är gemensamma och i regel villkorade av och beroende av varandra.
Harry:Vad är skälet till att särkullbarn får sina arv direkt och gemensamma barn får vänta tills båda föräldrarna är döda?
Richard Austadius:Hej Innan 1988 ärvde barn direkt vid första makens död. Det ställde till det för efterlevande make, som i regel blev tvungen att lösa ut halva boet. Det ändrades för att stärka efterlevande makes ställning. Men man bedömde trots det att särkullbarn inte skulle behöva vänta, vid den makens dödsfall. Det är en bedömning som lagstiftaren gjort.
Kristina Larsso:Min sambo hade en hyreslägenhet när vi flyttade ihop och då krev vi båda på hyreskontraktet. Nu skall föreningen bilda bostadsrättsförening och vi behöver låna ca miljon kronor, för att köpa den tillsammans. Vad händer med lånet resp bostadsrätten om vi separerar eller den ena av oss avlider
Richard Austadius:Hej, ni ska båda äga bostadsrätten med lika delar. Vi dödsfall kommer hälften att tillfalla den avlidnes arvingar, inte sambon. För det måste ni skriva testamente. Ni bör kontakta jurist. Vid separation måste halva bostadsrätten lösas ut, den som ska bo kvar kan ta över mot lösen, halva värdet netto. Det innebär marknadsvärdet vid separationen minskat med lånen. Tveksamt om den anses utgöra samboegendom. Om inte måste kanske försäljning ske vid övertagandet av halva bostadsrätten. Ni bör kontakta jurist
stefan:hej!behöver tingsrätten godkänna testamentet ifall man ej är släkt med arvtagarna?
Richard Austadius:Nej, tingsrätten har ingen funktion vid upprättande av testamente. Har kraven i ärvdabalken uppfyllts, gäller testamentet direkt från undertecknadet och bevittningen.
stefan:hej!behöver tingsrätten godkänna testamentet ifall man ej är släkt med arvtagarna?
Richard Austadius:Nej, tingsrätten har ingen funktion vid upprättande av testamente. Har kraven i ärvdabalken uppfyllts, gäller testamentet direkt från undertecknadet och bevittningen.
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten med Richard som kommer att svara på så många frågor han hinner.
Malin:Kan jag som mormor skriva ett gåvobrev till ett av mina barnbarn, utan att det är bevittnat.Gäller detta. Tacksam för svar.
Richard Austadius:Ja, det går bra, om det inte är en fastighet som ska ges bort. Då finns även vissa andra krav som måste tas in i gåvobrevet. Beträffande annan egendom finns regler om när en gåva blir fullbordad som har betydelse. Bevittning kan vara bra ändå ur säkerhets- och bevissynpunkt. Ni bör kontakta jurist.
Jessika:Angående hur särkullebarn ärver; Kan man "skriva bort" deras arvsrätt i ett testamente? Har de rätt att få ut sitt arv trots önskemål om att den ena makan ska sitta kvar i "orubbat bo"??? mvh J.
Richard Austadius:Ja,. trots att man skriver bort deras rätt har särkullbarn alltid rätt att få ut sin laglott. Dock måste de begära laglottsjämkning inom sex månader från delgivnivningen av testamentet. Den frågan kommer upp i samband med bouppteckningen.
Britt-Marie & A:Hej! Kan vi gå till tex Fonus och få hjälp med upprättande av testamente? Vad kostar det hos en familjejurist att få hjälp med detta? Vilka handlingar måste man ta med sig?
Richard Austadius:Ja det går bra, eller hos Familjens jurist. Kostnaden ligger runt ca 3 000 kr inkl moms, lite beroende på hur mycket arbete som läggs ned.
Lena:Om man är sambo och har ett hus tillsammans. Får barnen till den som avlider ut sin laglott + förstärkt laglott på halva husets värde./en som undrar
Richard Austadius:Hej, Finns inget testamente får barnen halva huset, netto, efter avdrag för skulder och med beaktande av marknadsvärdet. Om ni skriver testamente, kan de få ut sin laglott, 25 %. Ni bör kontakta jurist.
Sven:Ensamstående med ett syskon som har två vuxna barn och en åldrig förälder. Hur blir arvsläget? Hur skall man förfara för att ge allt till icke släktingar?
Richard Austadius:Hej Din förälder och ditt syskon har ingen laglottsrätt. Du kan fritt i testamente fördela egendomen som du önskar. Du bör kontakta jurist.
M Nilsson:Kan man testamentera att särkullbarnen i ett äktenskap endast tillerkännes laglotten, emedan de gemensamma barnen får både lag- och arvslotten?
Richard Austadius:Hej, ja det går bra. Det är helt enligt lagen.
moderator:Då är det bara fem minuter kvar. Richard skriver så tangenterna glöder och svarar på så många frågor han hinner.
Ulla:Vi var gifta, inga gemensamma barn, jag har en son, jag ärvde villan med fritt förfogande, när jag dör ärver min son BARA eller dela med min mans syster? Maken dog 2000
Richard Austadius:Hej Hej du har ävt med fri förfoganderätt. Det innebär att du ärvt en del efter din make, som efter din död tillfaller hans arvinge. Vanligtvis är det hälften av totala boet vid din död som anses som arv efter maken och tillfaller systern. Den andra halvan utgör arv efter dig och tillfaller din son.
Anita:Kan jag skriva min bostadsrätt till ett barnbarn utan bevittning.
Richard Austadius:Hej Om du upprättar gåvobrev, måste bevittning ske samt finns fler villkor som måste uppfyllas för att gåvan ska vara giltig. Bevittning sker också om du skriver testamente. Du bör kontakta jurist.
moderator:Då är chatten över för i dag, men Richard är tillbaka om några veckor igen chattar då också. Tack för visat intresse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".