Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Planera för en framtid efter döden

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 12.52
1 av 3
Det inte är särskilt upplyftande att planera inför sin egen död - men för de nära och käras skull kan det vara nödvändigt att skriva testamete. Foto: SR
2 av 3
Juristen Richard Austadius
3 av 3

Att planera för en tid där du själv inte längre är med är inte lätt.

Många människor drar sig för att skriva sitt testamente. Men det är viktigt att vi ställer oss ett par frågor för att hitta lösningar som underlättar för familjen och det närmaste när vi själva inte längre är här.

Richard Austadius svarade på lyssnarnas frågor:

Skäl till att skriva testamente

I Sverige har vi en legal arvsordning men om man vill ändra på den och till exempel ge allt till sin favoritsyster eller utesluta släkten och skänka allt till välgörande åndamål, hjälpverksamhet eller vetenskaplig forskning så krävs det ett testamente.

Vill man följa den legala arvsordningen men kanske ge ett enskilt penningbelopp till en särskild person, eller en viss sak som én tavla, ett smycke, en bil eller båt  så ska det också stå i testamentet.

Testamentsexekutor

Ofta är det många personer inblandade och då kan man som upprättare av sitt testamente bestämma att man vill att en särskild person utses för att ta hand om avvecklingen och se till att den avlidnes vilja efterlevs. Då utser man en så kallad testamentsexekutor.

På så sätt kan man se till att  till exempel en fastighet får stanna i släkten, eller fördela nyttjandet av den mellan sina släktingar.

Man kan alltså själv lägga in överlåtelseförbud, nyttjanderätt, avkastningsrätt med mera.

När är ett testamente giltigt?

Du måste vara minst 18 år för att upprätta testamente även det finns undantag. Och du måste vara vid sina fulla sinnes bruk. Ditt testamente kan bli ogiltigt om det upprättas under inflytande av psykisk rubbning, sjukdom, medicinering, alkohol, ålderdom och dylikt.

Ett testamente får inte heller upprättas under hot, eller våld, eller genom missbruk av oförstånd, viljesvaghet, beroendeställning, eller genom vilsedande.

Formkrav

Testamentet ska vara skriftligt och enligt huvudregeln underskrivet och daterat samt bevittnat av två samtidigt närvarande vittnen.

Vittnena måste vara utomstående, det vill säga att släkt eller ingifta personer och makar inte räknas som giltiga.

Sedan får vittnena inte heller tjäna något själva på grund av testamentet. De som är vittnen måste också känna till att det är ett testamente de skriver under, däremot behöver de inte känna till innehållet.

Det kanske låter självklart för de flesta men skriftliga noteringar eller "post-it" lappar på saker i bostaden räknas inte som juridisk testamente, även om det faktiskt är förekommande.

Anlita ett proffs

Richard rekommenderar alla att anlita en expert om man vill skriva ett testamente. Annars riskerar man att gå med förlust eller hamna i en tolkningstvis. I dag finns inga regler om officiell registrering eller något testamentsregister eller myndighet som ansvarar för att det går rätt till.

Förvara det tryggt

Vi är helt utelämnade åt att själva sköta förvaringen av testamentet. Det kan vara klokt att förvara originaltestamentet på ett säkert ställe som i ett bankfack eller i ett kassaskåp.

Eventuellt kan man lämna vidimerad kopia till en vän eller anhörig som man har förtroende för.

Viktigast är att originalet kommer fram efter dödsfallet och att det inte kommer i orätta händer. Det finns också möjlighet att lämna in sina testamneten hos privata företag mot avgift.

Tidigare chattar med Richard

Fråga

Liten juridisk ordlista

Arvinge – den som ärver enligt arvsordningen
Arvsklasser – tre stycken och bildar tillsammans den legala arvsordningen
Arvsordning – arvingarnas inbördes turordning. Släktingar delas in i tre arvsklasser där barn och deras barn hör till den första. Arvsordningen kan ändras genom upprättande av testamente.
Arvslott – den del av kvarlåtenskapen som en arvinge får.
Bröstarvinge – egna barn och deras barn. Med bröstarvingar jämställs adoptivbarn och deras barn.
Kvarlåtenskap – den egendom som en avliden person efterlämnar.
Laglott – den del av bröstarvingens arvslott (hälften) som inte kan inskränkas av den avlidne genom ett testamente om inte bröstarvingen lämnar sitt godkännande.
Legat – något bestämt som ges bort genom ett testamente, till exempel en möbel eller en specificerad summa pengar.
Särkullbarn – barn som inte är makarnas gemensamma. De har rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders död. Gemensamma barn måste vänta tills båda föräldrarna är döda.
Testator – den som upprättar ett testamente.
Universell testamentstagare – den som får hela eller en viss andel av kvarlåtenskapen eller resten sedan andra testamentstagare fått sitt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".