Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

25 januari - Vancouver, världens grönaste stad 2020

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 15.06
Jag och Ritchie på sjön utanför vårt sommarställe där vi bara diskuterade kilowattimmar i somras.

Vår borgmästare sedan ett år heter Gregor Robertson. Han är en intressant karaktär som har gjort allt från att ha seglat över Stilla Havet, arbetat som cowboy, startat och drivit ett ekologiskt juice företag och nu, politik på hög nivå.

Gregor Robertson vann valet 2008 eftersom han dels lovade att skaffa hem för alla hemlösa innan 2015 men också på grund av att han vill göra Vancouver till världens grönaste stad innan år 2020.

Vi tävlar med Stockholm

På stadens hemsida räknar han upp tio delmål som ska göra Vancouver till en ännu mer attraktiv plats att bo på genom att göra den grön. Vi tävlar mot städer som London, Oslo och Stockholm där man har deklarerat samma målsättning.

Reducera koldioxidutsläppen

Ett viktigt mål av de tio som Robertson definierat tillsammans med en arbetsgrupp är att reducera våra koldioxidutsläpp med 33 procent jämfört med nivån 2007. Vancouver är den storstad i Nordamerika som ligger lägst i koldioxidutsläpp men vi ligger forfarande på dubbelt så höga nivåer som Oslo – den storstad i Europa som har lägst utsläpp per person.

Billig el gör det lätt att vara miljöbov

Trots detta är det lätt att vara en miljöbov i Vancouver. El är billigt och man debatterar inte kilowattimmar på samma sätt som man gör i Sverige. Under sommaren 2009 tyckte jag att det var den obligatoriska middagskonservationen på terrassen i min sommarstuga i Sverige. Här har jag aldrig haft den.

Vi syndar också

Jag insåg plötsligt att jag inte visste hur mycket energi vi själva förbrukade?

Det låter helt patetiskt, jag vet, men ibland känns det som om man lever i en bubbla på den här sidan av Atlanten när det gäller miljön.

El i vårt hus kommer från BC Hydro (vattenkraft) och rapporteras i joule medan vår värmepanna drivs av naturgas. Båda ses som miljövänliga alternativ men när jag räknade ihop vår totala förbrukning med omvandling av joule till kilowattimmar insåg jag att vårt totala energibruk var 55,000 kilowattimmar.

Vi har ett stort hus, 418 kvadrat meter, delat på tre plan som alla används. Trots detta betalar vi bara ca 1800 SEK i månaden vilket innebär att energi kostar ca 40 öre per kilowattimmar inklusive skatter och andra avgifter.

Pris driver alltså inte intresset för att reducera energiförbrukningen på samma sätt som i Sverige.

Miljömedvetna medlemmar

I SWEA Vancouver har vi satt som målsättning att få våra medlemmar att bli mer miljömedvetna under 2010. Vi kommer att göra detta genom föredrag, studiebesök och någon typ av grön tävling. Som personligt mål har jag satt att reducera vårt energiförbruk för uppvärmning eftersom det är det som ger störst . Detta måste naturligtvis ske genom att övertyga Ritchie om att vi skulle spara pengar på det. Förutom att stänga av värmen när vi åker bort och att inte ha för hög temperatur är det alternativ som ligger närmst en värmepump. Tyvärr är de inte jättevanliga här och jag vet inte helt var jag kan hitta en. Vissa företag har dem här men det ironiska är att de mest används som luftkonditionering på sommaren.

Nej nu ska jag gå och knyta mig för att orka upp och prata med Lotta B i morgon kl 6.30.

Nattinatt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".