Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

27 januari - Trafikrekommendationer inför OS

Publicerat torsdag 28 januari 2010 kl 10.16
1 av 2
Lena tipsar om bilförarens ABC för den som vill ta sig fram i Vancouver.
2 av 2
Rött är inte alltid rött.

Dagens ämne är trafikrekommendationer för Vancouver. Precis som på alla andra ställen finns det regler för trafiken här men tyvärr så är det få som följer dem.

Därför har jag snickrat ihop tio faktapunkter med efterföljande rekommendationer.

Syftet är att hjälpa dig komma dit du ska, inte få din bil förstörd och/eller helt enkelt få dig att överleva.

1, Rött är inte alltid rött

I Vancouver betyder rött "jag kanske hinner ändå". Oavsett om du går eller kör, anta inte att alla stannar eftersom det nästan alltid är 1-3 bilar som kör på rött.

Titta därför både åt höger eller vänster innan du kör ut/går ut på övergångsställen.

2, Gult är ALLTID samma sak som grönt

Se 1.

3, Ingen vill ha en repa på bilen

Om du vill byta fil, sätt på din blinkers och ta sikte pa den dyraste bilen du ser. Spillrans nya Porsche Cayenne, BMW X6 och Ranger Rovers är säkraste kortet. Börja svänga mot dem på ett övertygande sätt vilket får dem att hastigt bromsa och släppa in dig. Om du INTE vill göra detta, kommer du att vara fast i din fil i en halvtimme.

4, Rondeller sväljer många bilar

Följ tekniken under 3. Se dock till att sluta följa denna rekommendation när du lämnar Vancouver, speciellt om du åker till en mindre stad i Sverige. Personligen blir jag alltid tutad på i rondellen nere vid Uvån i Hagfors eftersom jag alltid glömmer bort att där får det bara vara 1-2 bilar i rondellen samtidigt.

5, Rondeller blandas ihop med vägar

Titta alltid först åt vänster eftersom vissa bilister här inte förstår att man bara kan köra åt ett håll i rondeller. Du riskerar således att bli påkörd i sidan eller bakifrån om du inte gör detta.

6,  Ha en körstil som gör att folk förstår att du är en kraft att räkna med

Kör gärna en repig bil och låtsas att du inte kan bromsa. Gärna en stor, smutsig flakbil med massor av skräp. Folk kommer att göra allt för att hålla sig undan dig och det blir således mindre trångt och lättare att svänga.

7, Sväng til höger på rött

Jo, det är tillåtet. Gör däremot inte misstaget som vissa att tro att detta också betyder att man kan svänga åt vänster på en enkelriktad gata.

8,  Bilister kan vara fulla när de kör

I BC får man köra med upp till 0.8 promille alkohol i blodet vilket kan mostvara upp till 4 glas vin på ett par timmar. Utgå alltså från att medbilister kan vara onyktra när de kör, speciellt fredag och lördagkväll. Rent allmänt så har kanadensare en tendens att underdriva hur onyktra där är när det blir dags att köra hem eftersom folk inte vill åka buss.

9, Bilister kan vara höga när de kör

2004 släpptes en film på en sk "bait car" som visar en ung kille som kör trots att han är hög på så kallad crystal meth . "Bait cars" är åtravärda bilar som polisen parkerar på ställen där det är sannolikt att de kan bli stulna. Bilarna har en kamera installerad för att man ska kunna få bevis. Detta är tillåtet här trots att man egentligen provocerar fram ett brott.

Filmen (nummer två på den här hemsida jag länkar till) visar hur den knarkpåverkade killen inte bara bryter sig in i andra bilar utan även hur vårdslöst och snabbt han kör samtidigt som han skjuter ut ur fönstret med en pistol. Ovanligt men detta förekommer tyvärr här. Filmen kommer från Langley som är en liten sömnig förstad till Vancouver cirka 50 km ut i Fraser-dalen.

10, Mindre vägar är säkrare för promenader

Hastighetsgränsen är relativ.Trettio kilometer i timmen är (utanför skolor) är egentligen 50, 60 kilometer i timmen är 80, och 100 kilometer i timmen är 130. Gå ALDRIG längs en vanlig 50 väg eftersom man kör snabbt även inne i stan. Bilarna är också mycket större än i Sverige samtidigt som filerna är trängre. Cirka 20 personer om året dödas medans de promenerar. Många av dessa olyckor är så kallade hit-and-runs" där personen i fråga är full och/eller hög och sticker från platsen och lämnar dig till ditt öde eftersom de är rädda att bli åtalade.

Min slutliga rekommendation

Ta bussen eller tåget om du kommer på besök. Det är nog säkrare så.

Vad säger ni?

Skiljer det sig mycket från Sverige eller är det samma situation som råder där hemma? Skriv gärna och berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".