Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Köttbullar med smak av Italien

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 13.10
Italienska köttbullar med grönsaksdipp. Foto: Ur boken 3-timmarsdieten med Anna Ottosson.

Köttbullarna med rivet citronskal och peccorino-ost bär med sig smaker från Italien.

Det är gott att äta grönsaksdipp under tiden som den övriga maten lagas, eller som kvällsnacks. De grönsaker som blir över håller sig fräscha om du sätter dem i ett glas med lite vatten i. Nästa morgon kan du ta några stavar med i en påse till jobbet och knapra på när du blir sugen.

Anna Ottosson

Ingredienser 4 portioner

En portion ger cirka 669 kcal kolhydrater.

  • 280 gram spagetti
  • köttbullar
  • 400 gram köttfärs (1/3 fläsk- och 2/3 nötfärs)
  • 2 ägg
  • 1 dagsgammal fralla
  • 1 citron
  • 2 matskedar hackad bredbladig persilja
  • 100 g peccorino-ost
  • vetemjöl
  • 2 1/2 dl matlagningsvin eller vitt vin
  • 8 lagerblad
  • flytande margarin
  • svartpeppar
  • salt

Gör så här:

  • Riv eller mixa frallan. Riv skalet på citronen riv så att du bara får det gula av skalet, inte det vita som är beskt. Blanda färsen med ägget, det rivna brödet, citronskal, hackad bladpersilja och peccorino. Forma köttbullarna och rulla i vetemjöl. Hetta upp flytande margarin i stekpannan på medel till hög temperatur.
  • Lägg i köttbullarna och stek några minuter tills de får en stekyta.
  • Låt pannan bli riktigt varm, häll sedan på matlagningsvinet och låt alkoholen koka bort, därefter sänker du värmen till medel. Häll på saften från citronen över köttbullarna och låt puttra i lugn och ro.
  • Koka spagettin tills den är al dente medan köttbullarna blir färdiga.
  • Blanda spagettin med köttbullar och sky. Servera.
  • Ta fram en liten skål, mät upp 3 deciliter yoghurt, rör ner en påse dipp och ställ i kylen. Ta fram ett stort fat. Skala och skölj grönsakerna. Skär morötter, selleri och paprika i stavar. Bryt blomkålen i små buketter. Lägg upp på fatet. Ta ut dippen och servera.
  • Att äta grönsaksdipp som förrätt är ett utmärkt sätt att också få i sig grönsaker till köttbullarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".