Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

3 februari - kommunikation en konst

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 13.58
Foto:Kristin Hamdan

I dag pratade jag med Lotta igen. Vi diskuterade OS-byn, internationella paviljonger och False Creek.

Man har nämligen byggt en konstgjord ö utanför OS-byn med en utformning som ska tillåta ett västkusttypiskt ekosystem att etablera sig igen. Man hoppas att insekter, krabbor, fåglar och sälar ska hitta tillbaka till False Creek efter att ha varit bortskrämda av människor i över 100 år.

Skandinaviskt center

Vi har ingen svensk paviljong på OS, som jag tidigare skrivit om. Vi har ett skandinaviskt center som ska vara öppet under OS. Detta är ett lokalt initiativ.

Förra året kontaktade jag de SWEA-avdelningar där OS varit genom åren för att höra om deras erfarenheter. Frågan jag ställde var om de blivit kontaktade av, eller hjälpt den svenska olympiska organisationen på något sätt inför eller under de olympiska spelen. Samtliga svarade nej. På eget initiativ hade de i Peking hjälpt familjer till atleter med boende, något vi också delvis gjort. I Aten hade de haft ett svenskt kafé som var öppet för allmänheten, och gjort succé. Man hade dock aldrig blivit nyttjad som en lokal resurs till den svenska OS-organisationen.

Kungen och drottningen kommer på besök

Med anledning av att kungen och drottningen kommer på besök har vi haft kontakt med ambassaden i Toronto. Vi har fått lite information samt indikation om vad den svenska OS-delegationen förväntar sig. Det framkom att de ville ha upp till fyra tillställningar med mat och dryck på olika ställen i Vancouver och Whistler. Man ville INTE ha ett ställe som var öppet under hela OS.

Detta var runt oktober/november 2009. Inga problem sade vi, sedan dess har vi inte hört mer. Nu kommer det skandinaviska centret vara öppet och kungen och drottningen kommer att komma till centret på officiellt besök.

Ostindiefararen " Göteheborg" till Vancouver?

Vi hörde av Josses bror att Ostindiefararen "Götheborg" blev tillfrågade om de kunde komma hit under OS. Tyvärr har Ostindiefararen inte tillräckliga medel för att åka över världshaven med så kort varsel. Det gäller att hinna söka pengar för en sådan satsning. Således fick de tacka nej.

Vi svenskar här hade kunnat göra mycket mer, inklusive byggt/organiserat en svensk paviljong om det funnits intresse. På land eller på ett fartyg. Det finns många, många svenskar på denna sidan av Atlanten vars hjärta fortfarande klappar för Sverige. Man hade mer en gärna kunnat hjälpa till, ekonomiskt eller med volontärarbete. Men det verkar som om kommunikationskanalerna mellan Sverige och Vancouver inte helt har fungerat. Trist men tyvärr inte så mycket man kan göra någonting åt nu.

Kommunikation - en konst

Även har varit kassa på att kommunicera. Lennart på Sweden House i Burnaby kontaktade VANOC i ett tidigt skede och meddelade dem att de svenska organisationerna var villiga att bygga ett timmerhus i Callaghan Valley där de nordiska tävlingarna ska ske. Detta gjordes redan 2003. 

VANOC bytte representant i Burnaby ungefär en gång om året. Varje gång som Lennart ringde och frågade om svenskarna fick lov att bygga timmerhuset åt dem (gratis) fick han besked om att det var en ny representant som inte hade information för att kunna fatta ett beslut. Så något beslut togs inte. Inte förrän september 2009, då det var för sent att sätta igång eftersom det snart skulle börja snöa. Då hade man haft sex år på sig för att fatta ett beslut!

En fundering

Svenska organisationer utomlands är mycket för traditioner. Jag undrar om man från svensk sida aktivt väljer bort att samarbeta med oss eftersom man förväntar sig knätofs istället för modern event planning? Det är min högst personliga fundering i alla fall. Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".