Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

"100 sätt att rädda maten"

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 12.08
1 av 3
Unna dig en god dessert.
2 av 3
Kräv doggy-bag efter restaurangbesöket.
3 av 3
Sluta slänga maten - sex handfasta tips på hur du tar tillvara på den mat du betalat för. Foto: Scanpix

En inspirationsbok om vad vi ska göra med resterna i stället för att slänga dem.

I "100 sätt att rädda maten" berättar Annica Triberg om hur vi kan lära oss att se soppåsen som den absolut sista utvägen för vår mat.

Men visst händer det att man måste slänga rester.

"100 sätt att rädda maten" innehåller just 100 konkreta tips och många inspirerande recept på hur man på bästa sätt tar hand om maten. P4 extra har fått lov att dela med sig av sex av tipsen.

1. Sluta slänga

I delar av landet har kommunerna skickat ut nya kärl att samla matavfall i. Ett bra initiativ som bland annat fungerar utmärkt på Gotland. Men i andra kommuner får man tipset att i kärlet kan man slänga till exempel ost, spaghetti och frukt. Varför då, kan man undra. Just de tre är väl ovanligt lätta att ta tillvara?

Det är till och med så att ett hackat äpple, tärnad ost och pasta tillsammans med en god vinägrett blir ett utmärkt tillbehör. Har du fått denna information, ring den ansvarige på kommunen och föreslå att man skickat ut en receptsamling i stället! Tipsa om att börja med ett basrecept på en vinägrett:

  • Blanda 3 msk olivolja, 1 msk vinäger, 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
  • Om du vill, tillsätt 1 tsk torkade örter, 1/2-1 finhackad vitlöksklyfta och/eller 1 tsk fransk senap.
  • Gör gärna en större sats och förvara i en burk i kylen, den håller sig i veckor. Skaka om och häll över salladen.

2. Tina rätt

Lägg mat som ska tinas i kylen i stället för framme på köksbänken så sparar man faktistkt lite energi; det frysta paketet hjälper till att hålla kylen kall medan det tinar.

Ta fem minuter när du äter frukost till att fundera över middagen och lägg lämpliga frysfynd på ett fat i kylen. Skulle planerna spricka på grund av övertid eller fotbollsträning så är maten inte förstörd, vilken den kan bli om duy ha haft den framme, utan kan tillagas senare för att serveras nästa dag.

3. Lagra osten själv

Köp ost på extrapris, till exempel herrgårds-, präst-, eller stureost och lagra den själv. Billig ost är oftast mild men kan med fördel lagras hemma i kylen. Däremot passar hushållsost sämre att lagra. Strunta i bäst-före-datum och "glöm" den längst inne i kylen.

Skulle den börja mögla, öppna plasten, skär bort möglet och någon centimeter till och packa om den i tät plastfilm. Se till att du är ren om hänerna. Har du en skvätt sprit hemma (whisky, brännvin, gin, rom..), pensla osten med den, så får du en kanongod ost om ett par månader.

4. Belöna kroppen

Efterätten är på väg att försvinna. Man orkar helt enkelt inte tänka så långt till vardags. Men det är synd av flera skäl. Har du barn är det dels ett bra sätt att hålla kvar dem vid matbordet en stund till, dels mår faktiskt kroppen bra av att bli belönad med något litet sött efter maten.

Det kan handla om en frukt, gärna skuren till fruktsallad eller i alla fall delad i bitar. En enkel efterrätt, tillkommen av en slump, är denna: Skiva sockerkaka (gärna lite torr och tråkig) och rosta den i brödrosten. En liten kula glass och en sked frysta, tinade hallon eller andra bär och du får en kanondessert. Även mjuk pepparkaka som rostas smakar underbart, gärna med skivade nektariner och en klick vaniljyoghurt.

Halvkul frukt passar dessutom utmärkt till kräm. Äpple, päron, persika är perfekt, lisom rabarber, jordgubbar och hallon. Halvera, kärna ur och dela i mindre bitar. Koka i lite vatten tills allt är mjukt. Sockra lätt, smaka av och gör en redning av potatismjöl. Kolla rätt mängder på paketet. Vispa ner, sjud hastigt och ta bort från värmen innan det börjar koka, annars blir krämen seg. Låt kallna och servera med mjölk.

5. "Go east"

Ris över? Stek det i olivolja med hackad lök. Tillsätt vad som finns i grönsaksväg och fräs vidare. Komplettera med kött, skinka, kyckling, fisk eller skaldjur. Smaksätt med soja och lite sweet chili-sås och du har just gjort en asiatisk basrätt på ditt eget sätt. Har du ägg hemma, vispa upp ett par och stek dem som en tunn omelett. Strimla den och lägg ovanpå riset. Även nudlar eller tunn spaghetti från igår kan med fördel fräsas på samma sätt.

6. Kräv doggy-bag

I många kulturer är det självklart att man får med sig en låda hem från krogen med den mat man inte orkar äta upp, perfekt till vickning eller som lunch dagen efter.

I USA händer det till och med att maten paketeras snyggt utan att man ens har bett om det, och på grillrestauranger i Alperna får gästerna ofta per automatik folieark vid tallriken, att ta med resten av de halvmeterlånga revbenen i. Men i Sverige känns det nästan skamligt att be om något sådant. Varför då? Du har ju betalat (ofta dyrt) för maten. Så, nästa gång, gaska upp dig och be vänligt men bestämt och en doggy-bag. Skyll i värsta fall på hunden, vare sig den existerar eller inte.

Källa. "100 sätt att rädda maten", Bokförlaget Max Ström

Fråga

Maten vi slänger

Hushållen: Uppskattningsvis slänger varje person i Sverige 100 kilo mat varje år.  Av den är hälften ätbar. Det innebär cirka 150 gram per dag.

Butikerna: Varje år slänger svenska matvarubutiker mer än 100 000 ton mat, värd över två miljarder kronor, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

#link=255476#

#link=255479#

#text=3427194#

#text=3426958#

Källor: Avfall Sverige, branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".