Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Susanna Alakoski

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 12.42

Författarinnan bakom succén Svinalängorna chattade med P4 Extras lyssnare.

Här kan ni läsa hela chatten.
moderator:Då startar vi chatten med Susanna Alakoski. Passa på att ställa era frågor!
Åsa:Hej! Har du, eller har du haft några fobier, vad gör du åt det?
Susanna Alakoski:Nej, noll fobier i mitt liv!
Barbro:Hej & Grattis till succén med dina böcker! MEN... vad menar du ned att en klassresa knappast är möjlig idag? Du sa’detta apropå studier. Såvitt jag vet kan de som behöver det fortfarande läsa på KomVux som du gjort och fortfarande få både studiemedel och studielån! Hoppas du kan utveckla dina tankar lite mer!
Susanna Alakoski:Jovisst, men samhället har hårdnat i flera avseenden, unga studerande styrs mer och mer in på yrkesutbildningar, som ej ger högskolebehörighet, det är svårare att få socialbidrag till saker som utsatta barn fick förr, allt sådant påverkar livet, på kort, lång sikt... miljonprogrammen är inte nya längre, folk bor trängre....
Jari Tuomenoksa:Hej från Helsingfors, jag längtar hem till Stockholm, saknar du finland
Susanna Alakoski:Ja det gör jag! Man jag åker dit ofta:)
beatrice Åsvik:Ser att du är född i Vasa, var i Vasa ? Jag är född på Långviksgatan i Vasa, men är äldren än du.
Susanna Alakoski:Vasa allmänna sjukhus, andra våningen tror jag.
Jonny Persson:Du har varit pressekreterare åt Gudrun Schyman. Var står du själv politiskt och har du nårga politiska uppdrag? Har du någon ny bok på gång+
Susanna Alakoski:har inga politiska uppdrag, är inte politiker, men intresserad av politik. Kommer ut med Håpas du trifs bra i fengelset på fredag:) Är politiskt för ett välfärdsamhälle med hjälp av gemensamma krafter (skatt bla), feminist, miljömedveten...
Sally:Har sett/hört två intervjuer med dig och finner dig omåttligt sympatisk. Har liknande bakgrund och min fråga är hur du balanserar mellan dessa två världar. Det vanligaste vid klassresa är väl att man tar avstånd från "det gamla".
Susanna Alakoski:olika för olka mänmniskor, läsa om klassresan, det finns böcker!
AnnaKarin:Jag känner att det lockar och pockar på att skriva om mina erfarenheter som ung och sjuk. Kan du rekommendera en skrivkurs som kan hjälpa mig att komma igång med skrivandet? Har du själv någon utbildning i skrivande/författarskap? AnnaKarin
Susanna Alakoski:har skrivkurs, se författarcentrum öst hemsida, det finns på folkhögskolor, kvällskurser, distans mm
Madde Fornelid:Hej, jag har vuxit upp med i missbruk och psykisk sjukdom. Känner igen mig i det du berättar och skriver. Starkt!
Susanna Alakoski:kram!
Ingela:Hej! Jag hörde att du är författare. Jag har fyra böcker i skrivbordet som jag har skrivit. Vilket bolag har du vänt dig till? Var det lätt? Vad kostar det att geee ut böcker?
Susanna Alakoski:kolla förlagens hemsidor nätet,
yvonnehultberg:Jag vill passa på att tacka för boken. Har läst mer än halva. Kramar Yvonne
Susanna Alakoski:Kram!
yvonnehultberg:Jag vill passa på att tacka för boken. Kramar Yvonne
Susanna Alakoski:du skriver om saker jag inte kan svara på offentligt, men kram!
Jonny Persson:Vad kommer din nästa bok att handla om?
Susanna Alakoski:svårt säga, men har researchmaterial i en resväska, textilindustrin är ett spår...
Victor:Har du i arbetet med din nya bok kommit fram till att det är bättre som anhörig att sluta finnas till hands och stötta missbrukaren? Tyckte du sa det i intervjun, men jag kanske lyssnade dåligt
Susanna Alakoski:läs på om beroendeproblamtik, olika för olika människor...det finns bra saker att läsa!
anita eliasen: Hejsan. Susanna. Jag bodde på Föreningsgatan i Ystad också på 60-talet och var också väldigt utsatt med mobbning och annat, jag har börjat på en bok om min barndom men vad det river upp många sår, hur orkade du gå igenom och skriva ner det. Jag levde med en ensmstående far som var sjuk och det var tufft med socialen och annat
Susanna Alakoski:skriv i omgångar, vila från texten, det är inte farligt att bli ledsen, det går över när man gråtit.,.kram
Åse Sjöstrand:Hej Susanna! Jag växte upp i fridhem tillsammans med dej. Jag har läst boken Svinalängorna, men har aldrig hört talas om att fridhem kallats så? Var kommer det ifrån?
Susanna Alakoski: kallades inte så, rätt, jag hörde det av en kommunanställd, snodde ordet och använde deet som titel! kram!
Gunvor Muoni:Har Du inte tänkt att engagera Dig politiskt, Du skulle verkligen behövas nu. Kram Gunvor
Susanna Alakoski:tack, men jag måste skriva böcker...kram!
Eva:Hej och tack för Svinalängorna som var en fantastisk bok. Jag undrar eftersom du skriver om medberoende och anhörigas roll, har du forskat något om det och vet nu något om hur olika människor tacklat situationen? Kanske för långt att svara på i detta forum?
Susanna Alakoski:har läst mycket, det finns både bäkcer och på nätet, leta, du ska finna!
Anita Wedin:Ingen fråga...bara Grattis!! till dina framgångar!! Du är så klok. Minns du mig? Fröken på Vallmotorp.
Susanna Alakoski:Kram, kram, minns dig väl!
Jan-Yngve:Hej Susanna, vill bara gratulera dig till Din framgång och den nya boken. Frågan är om du kommer ihåg Fyledalen :)
Susanna Alakoski:Fylledalen menar du? Jodå, minns den väl...
Hans-Åke Nilsso:Hej Susanna! Jag Undrar om det är Din pappa som hette XXX Alakoski? I så fall har vi haft mycket kontakter i min radio/TV affär Luxoraffären. Kände honom mycket väl som en positiv och ärlig kund. Kan berätta flera roliga episoder. Ha det bra och lycka till i fortsättningen!!!
Susanna Alakoski:Åh, häftigt, skulle gärna höra historier....hör av dig!
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten med Susanna. Passa på att ställa era frågor!
Mi West:Hej o grattis till dörren, väggen, rummet, filmmanuset, m.m. :-) På tal om sorg resp. om råare skratt, vilket språk svär du på?? Jag är i o f s flerspråkig men tycker om svenskan i stort. Just svårdomsmässigt känns den dock väl tandlös, diplomatisk, Allsång-på-Skansen-harmlös, självcensurerad, och ljudeffekterna känns som viskningar. Hur funkar det för en som har fullt grepp om finskans skatt av kärnfulla uttryck ??
Susanna Alakoski:Jag svär på det språk som finns tillgängligt...tycekr att svordomar borde bilda en ordklöass för sig och få användas mer i skolorna! ‘Finska svordomar får många att rodna!
Henrik/buss 437:Var det inte svårt att hålla dicplinen och tålamodet vid liv när lappar och kvitto skulle bli en hel bok? Att se sammanhanget i fragmenten?
Susanna Alakoski:Roman skriver man i omgångar, som att skulptrera, man grovhuger, filar, finslipar osv... men visxst, enkelet är det inte att skriva en roman...men deet går, man måste ha mycekt tid, diciplin!
ulla holmström:jag har en stark önskan att få kontakt mrd dej,dels efter jag lyssnade på dej i radion, och dessutom har din bok" fejkad orgasm" på nattbordertJag indentifierade mej så med dej och drömmer om att skriva vilket jag gör men bara i dagboksform.Är pensionerad sjuksköterska och bor just nu i skogen vid Vindelälven.Är det möjligt att få en kontakt?Häls Ulla
Susanna Alakoski:Hej, hinner dåligt med kontakter, vill inte lova något, men brukar försöka svara på brev jag får. har tre barn, heltidsjobb...
Anders Jönsson:Hej Ska bara testa ditt minne från simmartiden. Minns du någon vid namn Anders Jönsson, nocki eller lakritstrollet. Du simmade i A gruppen och jag i B-gruppen...om jag minns rätt
Susanna Alakoski:Minns namnen sådär...men de klingar bekant! är ansiktsmännniska, så skulle jag se dem, er så skulle jag känna igen er, garanterat!
Linda:Hej! Dum fråga kanske, men jag har hört att det är en finländsk uppfattning att man inte får döda spindlar för att man då drabbas av otur, e detta något du känner till och bryr dig om? Tack för bra böcker! Linda
Susanna Alakoski:Inget jag hört talas om, eller levt efter...kolla annan källa!
Oskar:Har du nån relation till Ystad fortfarande?
Susanna Alakoski:O ja, är där varje år, skulle gärna ha ett ställe där!
Yvonne:Det pratas inget om teatern på din bok. Utan hela tiden im filmen som ska bli? Ska gå och se den ikväll. Vore kul om man talade om teatern också.
Susanna Alakoski:Man hinner så lite på några minuter i radio... men kul att du ska se pjäsen, den är stark! kram
Annika:Gillar det du skriver, gillar dig. Känner igen det där om att bestämma sig för vad man inte ska göra och ha lite tur. Och att spela på bortaplan... En fråga om ditt tidigare yrke: skulle du rekommendera en ung tjej att bli socionom idag? Min dotter funderar...
Susanna Alakoski:tack, läs på om klassresan, det finns böcker, tala om klass, den kvinnliga klassresan, klass är du fin nog mfl. Jo, socionom är ett bra yrke, behövs kloka människor där, man kan göra många olka saker, kurator, soc sker, migration, behandling, psyk... ribban sätter man själv!
John:Är känslan av att alltid spela på bortaplan något som alltid funnits hos dig eller har den förändrats med tiden efter dina erfarenheter?
Susanna Alakoski:Alltid funnits, bättre ibland, sämre ibland
Sinikka:Också född i Finland, kom till Sverihe 1952. Jag har slagits av att många som kommit senare, t ex 70-talet blev alkoholister, medan de som kom tidigare har klarat sej bättre. Varför tror du att det blev så?
Susanna Alakoski:Tror det beror på att många som kommer från finland har en traumatiserad histira (krig mm). Sedan kommer många från arbetarklassen också, och att byta land i sig är svårt, rotlöshet mm, men jag vet inte om det är så som du beskriver, många som kom på 60 talet har också farit illa, dock de felsta sverigefinnar går det nog bra för, så är det också!
Victor:Hur gör du för att stå du ut med författarens dilemma att hålla intresset uppe under flera år för en och samma fråga/story? Tröttnar du aldrig under tiden?
Susanna Alakoski:Många författare behandlar samma ämnen fast från olika håll genom sitt författa4rskap, perspekt8iven är oändliga fasktiskt... jag är genuint intresserad av social frågor, klass, kän etnicitet, alkojhol, narkotika...
Gunilla:Jag undrar hur du menar att det är svårare att studera utan egna pengar idag än tidigare? Jag kunde själv studera på 60-talet tack vare statlig lånegaranti - men då fanns inte bostadsbidrag, extra stöd till student med barn, daghem osv - klassresan borde vara lättare nu tycker jag!
Susanna Alakoski:Önskar det vore så, men idag fluttar fgolk in i ganska nergångna miljonpriogram, deet är svåraare för fattiga att få socialbidrag för ex,. aktiviteter för barn, tandvård är svårare etc. Allt detta påverka våra liv, på kort, lång sikt, mycket pekar på att et blivit svårare, unga styrs in på yrkesutbildningar som inte ger högskolebehörighet...
Yvonne:Tycker du att teatern inte blev så bra ?
Susanna Alakoski:jag tyckte teatern blev bra, gillade att de inte värjer för det svåra (våld) och att den har en psykedelisk tousch!
Oscar Möller:Vad gillar du bäst med att vara författare?
Susanna Alakoski:att skriva och att tänka, läsa och få till en bild jag vill skriva om
Madde Fornelid:Har du någon hemsida/blogg där man kan få kontakt med dig? Där med känslan av att spela på bortaplan känner jag igen, på gott och ont.
Susanna Alakoski:ingen hemsida, men läs på om klassresor, finns böcker, tala om klass, klass är du fin nog mfl
Laila:Lyssnade med stort intresse på dig idag. Det du lyfter fram känns så viktigt. Anhörigas smärta. När man gjort allt och inser att om man själv ska kunna överleva, måste man släppa taget och lämna. Men den känslomässsiga sorgen, hur hanterar man den?? Man gör allt för att skapa ett bra liv, men smärtan förföljer en och poppar upp med oerhörd kraft, alltför ofta, och golvar en totalt. Smärtan över att man inte klarade att göra något för att förändra, smärtan att se nära och kära gå under, ta sina liv när de inte klarar av livet längre. Och man gjorde allt, men det räckte inte till. Hur klarade du det? Och vreden som projiceras på en för att man har överlevt, från de som måste lägga sin outhärdkiga smärta på någon annan för att de inte klarar av att hantera den. Hälsningar Laila
Susanna Alakoski:läs på om beroende, anhörigproblematik...deet finsn hjälp, tankar... kram!
moderator:Då tackar vi alla lyssnare och Susanna Alakoski för visat intresse!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".