Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Fruktigt, eldigt och angenämt kärvt

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 12.23
Vad doftar vinet? Foto: Scanpix

Carl Jan tipsar om ett lite fylligare vitt och ett lite lättare rött vin från Systembolagets tillfälliga sortiment som man hittar i de flesta butiker från och med den första februari.

Carl Jan Granqvist utvärderar världens mest berömda kock Paul Baucusse som är 84 år gammal.

VITT

2009 Lawson's Dry Hills Gewürztraminer fran Nya Zealand

Nummer: 95772 på Systembolaget

Gewürstraminerdruvan ger parfymdoftande viner som gör sig särskilt bra tillsammans med lite gåslever eller varför inte det sydasiatiska köket med inslag av ingefära och chili.

Så här års när räkorna är som bäst är det gott att steka dem i chili, lime och ingefära och servera till detta vin.  Vinet har en liten restsötma och det är den som gör att det går så bra ihop med lite starkare kryddor.

Doft: Stor, blommig, druvtypisk doft med inslag av rosor, litchi, tropisk frukt och kryddor.

Smak: Torr, blommig, fruktig, något eldig smak med inslag av rosor, galiamelon, gråpäron och honung.

Passar utmärkt till chilifrästa räkor eller lax kryddad med färsk ingefära.

Pris: 99 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 14 %

RÖTT

2008 Chinon Les Gravinières 

Nummer: 95793 på Systembolaget

I Chinon i Loire i Frankrike gör man de röda vinerna på druvan cabarnet franc. Vinerna får ofta en distinkt örtig doft och smak och likt sin släkting cabarnet sauvignon kan man även hitta toner av svarta vinbärsblad. Till skillnad från sin släkting är cabarnet franc lite mjukare i sin framtoning och ger inte lika kraftigt kärva viner.

I Loire är man övertygad om att jordmånen har stor inverkan på det slutgiltiga vinet och att de druvor som odlats på grusrika jordar blir lite lättare i stilen än de som odlats på sandjordar. Det stämmer väl överens med detta vin som är gjort på druvor som odlats i vingårdar med grus som jordmån.

Som många andra lättare rödviner gör sig detta bäst om det serveras lite svalare, vid cirka 16 grader. På så sätt får vinet behålla sin fräschör.

Doft: Örtig, fruktig doft med inslag av viol, mörka bär, gräs och lakrits.

Smak: Örtig, angenämnt kärv smak med inslag av viol, mörka bär, gräs och rotfrukter.

Passar utmärkt till en buffé med italienska inslag eller en enkel pasta med pesto.

Pris: 105 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12,5 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".