Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Mia Törnblom 15/2-10

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 14.39
Mia Törnblom
Mia Törnblom pratade med Lotta om självkänsla. Och hann chatta en stund efteråt. Många frågor handlade om barn och hur man kan hjälpa barn med låg självkänsla. Läs hela chatten här:
moderator:Nu öppnar vi chatten med Mia Törnblom.
Eva:Hej Mia! Hur får jag tillbaka min självkänsla efter mobbing på arbetsplatsen? Kan jag gå någon kurs? Ha det gott
Mia Törnblom:Hej Eva! Det går, ja lovar och det finns en massa olika kurser, jag håller en del men det finns flera andra som är bra också. sök på nätet under just självkänlsa och kurs. kram
Per:Har du lyssnat på dej själv? Man blir ärligt talat väldigt väldigt stressad av att lyssna på dej. Jag vet inte vad det är, men det känns som du vill berätta tusen saker på en sekund. Och det blir bara jobbigt att lyssna på.
Mia Törnblom:Hej Per! Det är en av mina svagheter, när jag pratar om saker som är viktiga blir jag lätt lite över engagerad, ledsen för att det skapade stress hos dig. ska påminna mig nästa gång jag är i radio.
Eva:Hej Mia! Tror att många vuxna också har dålig självkänsla! Hur ska vi jobba med det dagligen för att få en bättre. Det spelar ju stor roll vilka människor vi har omkring oss. MVH M
Mia Törnblom:hej eva. jag har skrivit några böcker som på ett enkelt sätt visar hur vi kan öva. de heter självkänsla nu och mera självkänlsa och går att låna på bibilioteket. böckerna är fulla av övningar.
Linda:Vill bara säga att du är så härlig och jag blir glad varje gång jag hör dig prata!
Mia Törnblom:tack, tack, tack snälla va glad jag blir.
Emmelie:Hej Mia! Jag har en son på 7 månader, hur ska jag och min sambo göra för att han ska få en bra självkänsla redan från början?
Mia Törnblom:öva på tilit, tillit till att ni är mer än tillräckliga, ha kul, visa kärlek och ha tillit till att han växer upp till en trygg fin liten kille. sen kan det vara bra om ni själva tränar lite då och då, jag gör det varje dag.
Åsa:Jag skulle vilja att min dotter fick träffa dig.Hur är det möjligt?
Mia Törnblom:alla mina föreläsningar och kurser finns på min hemsida mtgruppen.
Jessica Anderss:Hej, vad gör man för att få igång 15åriga killen som bara läser och sitter framför datorn. Han är jätteduktig i skolan och har toppenbetyg. Men har tar sig inte för och gör något. Pappan är orolig och LESS på honom och jag försöker men når inte riktigt ända fram. Han har precis gått ett test för en praktiskt Gymnasie linje men vill helst gå teknisk med datainrikning. Vi vet inte hur vi ska gå vidare. Han är artigt intresserad när man försöker få med honom... Tack för lite konkreta råd. kram
Mia Törnblom:hej hej. ja det är inte helt enkelt att motivera en lite trött tonåring. det viktiga är att han har bra betyg, det är bra och den här tonårströttheten går ju över men jag tror att det är bra om ni försöker få honom att se vinsterna med att engagera sig i annat än datorer. få honom att se att han tjänar på det på något sätt. och gå ut och promenera med honom ibland, bästa sättet att få kidsen och prata tycker jag.
Jesper T.:Läser en bok av dig just nu. Tycker du är otroligt modig!
Mia Törnblom:tack snälla. va glad jag blir
Alice:har en son på 8 år som brukar reagera med ilska när jag talar om att han är bra som han är. Ska jag bara fortsätta eller ...
Mia Törnblom:nu vet jag inte så mycket om varför men spontant ja! fortsätt, visa att du vist tänker bekräfta honom så att han vänjer sig.
Anne-Marie:Hur gör jag för att få självkänsla igen Jag har mist mitt arbete där företaget blåste mig på min lön Hur kommer jag tillbaka ?????
Mia Törnblom:att bli utsatt på det sett du blivit tär på självkänslan och därför behöver du så klart vara medveten om att det tar tid. ge dig tid, börja redan idag med att skriva ner vad som är bra med dig i en bok och fortsätt. det är viktigt att du väljer att träna dig själv tillbaka annars får de som va dumma förstöra ännu mer och det är de inte värda.
Tord:Hur vore det om man istf att "prata" om självkänsla i skolan lär bli att klassificera ungarna från första da’n dom sätter sin fot där? Barnen ska utvärderas, betygsättas, mätas på längden och tvären - duger Du eller inte! Så kommer betygen och trycker till än värre! Tag vara på varje barns styrka, stärk den ännu mer och låt han/hon känna att det dom kan dug4er. Alla kan inte lära allt samtidigt och trots allt kan man skaffa sig de kunskaper man behöver hela livet och reparera briste, medan ett knäckt självförtroende kanske aldrig kan repareras!
Mia Törnblom:ja, det har du helt rätt i. hoppas att någon med makt lyssnar nu.
Karin:hej Mia ! MIn dotter som är 13 år har så svårt att se sin egen delaktighet i konflikter, hur kan jag hjälpa henne ?
Mia Törnblom:genom samtal, prata, förklara, ta exempel som inte har med henne att göra. låt henne läsa böcker och prata efteråt om konsekvenser och liknande. ta en sak i taget och försök se det som utveckling hellre än problem.
Thess:Jag har en underbar dotter på snart 7 år. Hon är duktig på det mesta, men fortfarande väldigt osäker och tar åt sej om någon är elak. Försöker få henne att skaka av sej det, men det är inte lätt. vänligen Thess
Mia Törnblom:du får ha tålamod, älska henne, stötta henne men ha tålamod med att just inom det här området har hon inte lika lätt för sig.
Nina:Hej Mia, om du skulle ge tre råd att tänka på varje sag/vecka för att på sikt få bättre självkänsla...vilka skulle det vara? Kram
Mia Törnblom:skriv tre bra saker om dig själv i en bok varje kväll i en bok, gör det i tre månader du kommer märka stor skillnad
lena:Hur får man en vuxen dotter att förstå att hon har dålig självkänsla
Mia Törnblom:du behöver inte använda ordet men samtala gärna kring ämnet och använd dig själv som exempel, vi har alla haft eller svag självkänsla i något samanhang.
Mia Törnblom:tack snälla för alla era frågor, tyvärr hinner jag inte svara på fler idag. hoppas ni är med nästa gång och massor med kärlek till er alla. kram
moderator:Nu stänger vi chatten med Mia Törnblom. Om en månad är Mia tillbaka i P4 Extra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".