Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Recept

Baka landskapstårta med P4 Extra

Publicerat fredag 12 mars 2010 kl 09.58
Fryst körsbärstårta med choklad. Foto: Sveriges nya landskapsrätter

Det finns landskapsdjur och landskapsblommor och självklart måste det också finnas landskapsrätter.

I en ny bok presenteras helt nya landskapsrätter som 15 000 matglada människor har röstat fram. Och resultatet är långt bort från småländsk ostkaka och pitepalt.

P4 Extra har smakat en av de vinnande rätterna och bjuder dig på receptet.

I Skövde som ligger i landskapet Västergötland, landet mellan Vänerns och Vätterns stränder är grynkorv en traditionell rätt. Så nog var det på tiden att man röstade fram ett par mer tidsenliga förslag.

Vinnarna är:

  • Älgfilé med kanel- och vinbärssås
  • Raggvåfflor med kräftröra
  • Frusen körsbärstårta med choklad

Birgitta Forsgård från Skövde är upphovsmakaren till desserten och hon bjuder dig ihop med P4 Extra på receptet:

Fryst körsbärstårta med choklad 8- 10 bitar

  • 200 gram mandelmassa
  • 2 matskedar kakao
  • 2 ägg
  • smör
  • ev körsbärssylt att toppa med
  • färska körsbär till garnering

Fyllning:

  • 3 äggulor
  • 1 deciliter florsocker
  • 1 burk körsbärssylt (250 gram)
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 50 gram mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda med kakao och ägg till en jämn smet.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant. Häll i smeten och grädda i ugnen i 15-20 minuter.
  3. Låt kakan kallna i formen. Lossa kanten från formen och spänn fast igen.

Fyllningen: Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden separat och rör försktigt ner i äggsmeten. Rör ner lite sylt i taget.

  1. Häll fyllningen på tårtbottnen.
  2. Ställ formen i frysen, gärna över natten.
  3. Riv chokladen grovt eller skär den i flingor med kniv.
  4. Tårtan ska inte tas fram i förväg eftersom den tinar fort.
  5. Toppa ev med lite körsbärssylt. Strö över chokladen och garnera med färska körsbär.

(Källa: Sveriges nya landskapsrätter, ICA AB)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".