Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Receptbanken

Nygräddade vintips till våffeldagen

Publicerat torsdag 25 mars 2010 kl 09.57
1 av 2
Våffeldagen. Foto: Scanpix
2 av 2
Våfflor med grädde och sylt på en blommig tallrik. Påskliljor vid sidan. Våffeldagen, Marie Bebådelsedagen. Foto: Jurek Holzer/Scanpix

 

Våffeldagen eller har en kristen historia. I Sverige uppmärksammar vi från början denna dag för att fira att Jungfru Maria var nygravid med Jesus.

Förr kallades våffeldagen för "vårfrudagen", efter jungfru Maria.

Vårfrudagen blev i folkmun "våffeldagen", vilket förklarar varför vi frossar i våfflor denna dag.

Kajsa Vargs recept på våfflor

Våffelgräddning under morgonen. Foto: Tobias Wallin/SR

Cirka 15 portioner

Ingredienser:

3 ¼ deciliter sur tjock grädde eller crème fraîche
6 ½ deciliter vatten
1 ¾ deciliter smält smör 
2 ägg
cirka 5 deciliter vetemjöl

Gör så här

  1. Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg.
  2. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. NB.
  3. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.

Källa: Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".