Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Gratinerad vitkålssoppa med kryddig korv

Publicerat söndag 6 juni 2010 kl 15.14
En riktigt soppa! Skjuts in i micron så är lunchen klar. Foto: Karin Selldén/SR

Den här soppan är fantastiskt god och bra smalmat! En släkting till den franska gratinerade löksoppan.

Ingredienser till 4 port:

1 litet vitkålshuvud, helst sommarkål (ca 800 g)

1,2 liter grönsaksbuljong

1- 2 gula lökar

1 klyfta vitlök (kan uteslutas)

1-2 tsk kumminfrön

1-2 msk smör eller margarin

3 lagerblad

peppar

riven ost, 17% fetthalt

grovt rostbröd, 1 skiva per portion

några kryddiga korvar, t. ex italiensk lantkorv eller chorizo. Eller lammkorv!

Gör så här:

Strimla vitkål och gul lök och fräs i matfettet. Tillsätt kummin, buljong, lagerblad och ev vitlök. Låt soppan puttra under lock 20 minuter. (Soppan ska vara ganska fyllig med mycket vitkål och lök, men känns den för "tjock" är det bara att spä med mer buljong.) Smaka av med peppar och kanske lite salt. Häll upp i värmetåliga soppskålar, gärna stengods eller liknande. Rosta brödet, skär det i tärningar. Toppa varje skål med brödkrutonger, korvslantar och en näve riven ost. Gratinera i ugn i 225 grader 5-10 minuter. Den ska bli ljust gyllenbrun och fräsa lite gott. Dekorera ev med en färsk timjankvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".