Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Carl Jans vintips

Soliga vintips från Kalifornien

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 10.00
Sonoma, Kalifornien. Foto: Eric Risberg Scanpix

I veckans vintips har Carl Jan Granqvist plockat fram en chardonnay från Nya Zeeland och ett kvalitétsvin från USA.

Det senare kommer från ett område där de fransiska munkarna grundade sina vingårdar på 1800-talet.

2009 Elephant Hill Chardonnay

Denna chardonnay från Nya Zeeland har fått jäsa på naturlig jäst, de vill säga att man inte tillsätter någon jäst till musten utan låter de jästceller som sitter på druvskalen sätta igång jäsningsprocessen av vinet. Detta göra man för att vinet ska ha en karaktär av sin växtplats och inte av en speciell jäststam.

Vinet har efter jäsning fått ligga på ekfat från Bourgogne, varav hälften har varit nya, vilket tillför en fatkaraktär till vinet.

Doft: Nyanserad, fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, papaya, smör och nötter.

Smak: Torr, nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, smör, nötter och citrusskal.

Passar utmärkt till en sommarbuffé eller grillad fisk och skaldjur

Pris: 119 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

Nummer på Systembolaget: 94249

2007 Grove Street Sangiovese

Grove Street Sangiovese kommer från Sonoma i soliga Kalifornien. För att få sätta druvnamnet på etiketten i Kalifornien måste 85 procent av vinet vara gjort på den druvan som nämns vilket detta vin är. Man har även fyllt på med 15 procent av druvan barbera för ge vinet en tätare färg och bli lite mer fylligt.

Vineriet som har gjort detta vin har funnits i strax under 30 år men traditionen att göra vin i Sonoma har funnits betydligt längre än så. Fransiskanska munkar grundade vingårdar i området redan på tidigt 1800-tal. Klimatet och de goda jordarna i området har gjort att det i dag är en av de bäst lämpade platserna i USA att producera kvalitetsviner.

Doft: Fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, kakao och örter.

Smak: Mycket fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, lakrits och vanilj.

Passar utmärkt till lasagne med mycket parmesan eller till grillade lammkotletter

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5%

Nummer på Systembolaget: 6628

Veckans vintips: Lufta i karaff

Det är inte bara kraftiga röda viner som mår bra av att luftas i en karaff.

Även unga vita viner mår bra av lite luft.

Öppna flaskan någon timma innan ni ska dricka den och häll den på en karaff så utvecklas vinets doft och smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".